Een koppel hoopt 20 jaar vroeger op pensioen te gaan

De balans in evenwicht houden, dat is voor heel wat koppels en gezinnen de uitdaging in de 21ste eeuw. Een gezonde financiële situatie waarbij tijd is voor elkaar en de puzzel als een plaatje in elkaar past. Wie droomt daar niet van? Sarah en Trent slaagden er alleszins in en die kennis willen ze delen.

 

Het jonge koppel steekt zowat elke maand de koppen bij elkaar om de financiële toestand te bekijken. Niet dat ze zich zorgen maken maar ze willen weten hoe ver ze staan. Zo vinden ze soms eens iets wat wel beter kan. Maar grotendeels zitten ze op het juiste spoor en daar voelen ze zich goed bij.

Voor hun eigen amusement besluiten ze op een dag een denkoefening te maken: hoe hard zou hun leven veranderen als ze besluiten om hun job op te zeggen? Wat zou er met hen gebeuren als ze lange tijd zonder werk zitten? Ze becijferden de gevolgen voor hun pensioen maar ook voor hun leefgeld. Ze kwamen tot een verrassende conclusie.

Als ze 4 procent van hun spaargeld afhaalden en een basisinkomen ontvingen zonder harder te moeten werken, dan zouden ze het redden tot het einde der dagen. Langzaamaan begonnen ze te geloven in hun kansen: was het echt mogelijk om hun jobs op te zeggen en te leven van wat op hun weg kwam? En zouden ze nog kunnen genieten van het leven?

Na wat heftige discussies besloten ze dat indien ze bepaalde zaken opgaven, ze in hun plan konden slagen. Ze zouden kunnen leven van ongeveer 22.000 dollar per jaar. Dit hield wel in dat ze hun huis in één keer moesten afbetalen en rekening houden met de verzekeringen en belastingen.

Maar hoe zou hun leven er uit zien? Hoe kan een koppel met zoveel moderne interesses van het leven blijven genieten binnen een gelimiteerd budget? Door enkele dingen te veranderen:

Schrap bijna alle abonnementen

Eerst en vooral het kabelabonnement. Je kan overschakelen op Netflix (en eventueel zelfs die schrappen). Daarnaast kan je ook jouw internet beperken tot een goedkopere formule. Hetzelfde met de telefoniefacturen. Dit zijn hoge recurrente kosten die je best kan vermijden mits enige inspanning.

Schrap een auto van het menu

Auto’s slorpen budget op. Een gezin betaalt jaarlijks gemiddeld tussen de 4.000 en 5.000 euro voor een wagen. Wanneer je één wagen kan schrappen, komen dus best wel veel centjes vrij. De wagen zien we nog altijd als een verlenging van onze vrijheden maar er zijn tal van (goedkopere) alternatieven om ons te verplaatsen. Minder benzine, minder taksen, minder verzekeringen en minder plaats nodig.

Overweeg om te verhuizen

Groot woning is zo jaren 90. Een groot huis is een duur statussymbool. Niet meer dan dat. Wonen op maat is het niet modern. Niet alleen is het gezellig, het is ook heel kostenefficiënt. Je betaalt, verwarmt, onderhoudt,….enkel wat je nodig hebt. Waarom al die extra ruimte? Om prullen op te stapelen die je later toch ooit eens weggooit?

Verhuizen kan ook betekenen: dichter bij jouw werk wonen. Opnieuw een kost bespaar: minder bezine, makkelijker schrappen van die tweede wagen, een goedkoper vervoersabonnement, minder tijd verliezen,…

Lees meer: Zo verdrievoudigde de 17-jarige Brandon Fleisher het spaargeld van zijn ouders

Eet vaker thuis

Zo vanzelfsprekend maar zo weinig toegepast. Het is gewoon makkelijker en sneller om buitenshuis wat te eten dan zelf te koken. Nochtans zijn de kosten die je hiermee uitspaart zeer groot. Zo moeilijk is het overigens niet om een potje te koken.

Bovendien helpt het om de cohesie in een gezin te versterken. Je hebt tijd voor wat sociaal contact tijdens het koken, het eten of het afruimen.

Zoek en vind goedkope hobby’s

Geen tv, amper nog wat internet: is het dan geen dooie boel? Nee hoor, nieuwe hobby’s hoeven niet duur te zijn. Je kan lezen, of gezelschapsspellen spelen, lange wandelingen maken,… Er is heel wat te doen. Hobby’s zijn niet leuk omdat ze veel geld kosten, hobby’s zijn leuk omdat je er een goed gevoel van krijgt. Behoorlijk wollig en soft maar het is de essentie.

Koop enkel B- en C-merken

De gekende A-merken zijn duur en niet (veel) beter dan de huismerken. Voor sommige producten doe je het zeker al, waarom dan niet voor andere? Heel wat van die producten zijn nagenoeg identiek met uitzondering van de wikkel of de verpakking. Merkentrouw is pure psychologie. Verder denken dan die primaire emoties is belangrijk als je geld wil besparen.

Sla die slechte gewoontes over

Denk nu niet dat jouw leven op rolletjes loopt omwille van wat slechte gewoontes. Alcohol en sigaretten maken het leven echt niet makkelijker. Een korte roes doet je vast even ontsnappen aan de dagelijkse waan maar maakt geen komaf met kopzorgen. Daarom is het een zeer dure uitlaatklep. Zoek liever een bezigheid die jou fundamenteel iets kan bijbrengen. Heel moeilijk maar zo verrijkend.

Onderhoud de dingen

Een nieuwe auto is leuk en geeft je vast een goed gevoel, maar dat gevoel verdwijnt al snel. Je oude wagen blijven onderhouden en soigneren, geeft geen instant happiness gevoel maar het verlaagt wel drastisch jouw onkosten. Hetzelfde voor heel wat spullen: je huis, de fiets, de koelkast, de diepvries, allemaal dingen met een langere levensduur bij goed onderhoud. Het vraagt wat tijd maar het bespaart je heel wat geld. En ten slotte doen we het daarvoor!

Alle kleine en minder kleine aanpassingen in het leven van Sarah en Trent zorgde ervoor dat ze slaagden in hun opzet. Nagenoeg probleemloos leiden ze hun nieuwe leven. Ze werken gezapig verder, hebben veel meer tijd voor elkaar en de belangrijke dingen en binnenkort maken ze hun financiële onafhankelijkheid wereldkundig. Dan prijken ze ongetwijfeld in de krant als twee veertigers die er in slaagden op pensioen te kunnen gaan ongeveer 20 jaar voor hun leeftijdsgenoten.

(Bron: thesimpledollar.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.