Door de inflatie verdampt ons spaargeld

Voor spaarders begin het jaar niet goed. Je zal vast al gemerkt hebben dat de interesten op jouw spaarboekje verwaarloosbaar waren. Wel nu, er is nog slecht nieuws: de inflatie bedroeg voor december 2016 2,03 procent. Stukken hoger dan de voorbije jaren. Bye bye spaargeld!

 

De aantrekkingskracht van sparen neemt elk jaar af. Toen de grootbanken besloten om op de normale spaarrekeningen de minimumrente van 0,11 procent te geven, zochten heel wat spaarders hun heil in andere producten. Zeg nu zelf, wat is 10 euro interest op 10.000 euro spaargeld? Daarvoor moet je het dus alleszins al niet doen.

Nu is er nog de inflatie. De inflatie geeft de consumptieprijzen weer. Een stijgende inflatie betekent een duurdere levenskost. Een dalende inflatie wijst dan weer op goedkopere producten. Twee jaar geleden bedroeg de inflatie 0,34 procent, voor december 2016 klokken we af op 2,03 procent. Het verschil tussen 2014 en 2016 is voor een spaarders dus zeer groot. Het leven werd heel wat duurder terwijl spaargeld quasi niets meer opbracht. Een verdamping van de eerlijk verdiende spaarcenten.

Wat nu? Doen wat Europese instellingen zoals de Centrale Bank verlangt dat we massaal doen: geld uitgeven. Door onze spaarcenten te spenderen pompen we geparkeerd geld opnieuw in de economie, wat leidt tot meer dynamiek en tewerkstelling. De ECB kan overigens niet ontevreden zijn met een inflatiecijfer van 2,03 procent. Hun eigen studiedienst raamde de inflatie op net geen twee procent.

Zomaar geld over de balk gooien rendeert uiteraard ook niet. Slim beleggen en investeren is belangrijker dan ooit. De mogelijkheden zijn groter dan ooit! Maar geld sparen op een klassiek spaarboekje valt steeds vaker af bij een groeiende groep consumenten. In 2016 verdiende de spaarders niets aan zijn spaargeld en in 2017 zal het hem of haar een behoorlijke duit gaan kosten als deze inflatie zich doorzet.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.