Dure feestdagen voor FIRE aanhangers

De dure eindejaarsweken zijn een terugkerend fenomeen. Een grote kostenpost is het kopen van cadeaus voor vrienden en familie. Daarnaast zijn er ook etentjes, Secret Santa spelletjes, eindejaarsfeesten op locatie, het versieren van je huis… Al die beetjes lopen al snel op, en zeker voor wie streeft naar een financiële vrijheid op jonge leeftijd via FIRE, ziet niet altijd uit naar deze dure feestdagen. Hoe kom je niet over als een vrek, en kan je toch deze periode financieel ongeschonden doorkomen?

FIRE aanhangers en de feestdagen

FIRE (Financial Independence, Retire Early) zien vaak op tegen de dure feestdagen. Deze groep mensen heeft vaak een gezonde financiële situatie. Maar Ze houden hun centen liever om hun vrije levensstijl te onderhouden, dan uit te geven tijdens de soms overdreven dure feestdagen. Als je omgeving jouw spaarritme niet begrijpt, is het soms niet evident om tijdens deze periode zo weinig mogelijk geld uit te geven zonder als gierig over te komen. Maar toch zijn er een aantal creatieve oplossingen!

Lees meer: Financiële onafhankelijkheid bereiken met FIRE

Zoek extra werk

Tijdens deze drukke periode zijn er in specifieke sectoren steeds handen tekort. Restaurants, traiteurs, bakkers en slagers hebben allen lange bestellijsten lopen die ze vaak met hun vast team van medewerkers niet kunnen afwerken. Tijdens de feestdagen is dus veel extra werk te vinden. Ook bij winkels of pakjesdiensten draaien de medewerkers overuren.

Dat extra werk brengt je niet alleen geld op, het kan ook allerhande verplichtingen vermijden. Wie werkt de nacht van oud op nieuw, zit in een feestelijke sfeer, maar hoeft hier zelf geen geld voor uit te geven. Je mist dan echter wel tijd samen met vrienden of familie. Maar bedenk wel, omdat iedereen na de feestdagen blut is, zijn er gedurende de maand januari overal interessante deals te scoren. Ook in restaurants of winkels. Je fire vrienden uitnodigen na de feestdagen scheelt dus een enorme slok op de borrel.

Durf te beknibbelen op cadeaus

Geef op voorhand zelf ook een duidelijke boodschap aan je omgeving. Je hebt geen zin om diep in de buidel te tasten om dure cadeaus te kopen voor iedereen, maar verwacht dan ook weinig in de plaats. Vaak zijn FIRE aanhangers relatief minimalistisch ingesteld. Vraag cadeaus die bijdragen aan je levensstijl zoals zaden voor je moestuin, een broodbakoven of tweedehands boeken.

Lees meer: 75 tips om geld te besparen!

Geef ook zelf cadeaus die een meerwaarde bieden en op zich niet veel hoeven te kosten. Een dagje uit bijvoorbeeld, waar jij zorgt voor een picknick en je samen met de fiets onbekende plekjes in de omgeving verkent. Zelfgemaakte cadeaus worden door het juiste publiek ook als zeer waardevol gezien. Ga rondneuzen in tweedehands zaken naar pareltjes die onder een laag stof zitten. Of kies voor ludieke cadeaus zoals een jaarvoorraad aan toiletpapier, nuttig en grappig!

Stel vrijwilligerswerk voor

Tijdens de feestdagen voelen mensen zich vaak vrijgevig. Kijk maar naar de vele acties die rond december her en der worden gehouden. Bij organisaties zoals Poverello, de Voedselbank, het Leger des heils,… zijn er ook jaarlijkse kerstdiners voorzien voor de allerarmsten. Misschien kun jij met je vrienden of familie een handje gaan toesteken op dit soort evenementen.

Je geeft er niet alleen iets terug en zij die minder hebben, je maakt er je omgeving ook van bewust. Je geeft geen cent uit op deze avond, maar je vrienden of familie zullen deze Kerst nooit meer vergeten. Je hoeft je dus niet uren in de keuken uit te sloven met dure producten, nieuwe fusion cooking technieken of exotische ingrediënten om je familie een uniek eindejaarsfeest te schenken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.