Financiën beheren via enveloppesysteem

Het enveloppesysteem is reeds diep ingeburgerd in de Angelsaksische landen. Het budgetteringssysteem laat toe om maandelijks geld te reserveren voor enerzijds je lopende kosten en anderzijds te sparen voor doelen. Wil je graag wat nauwer bezig zijn met je budget om maandelijks wat extra spaarcenten over te houden, dan kan een enveloppesysteem voor jou een eerste stap zijn.

Vaste maandelijkse kosten

Uiteraard moet je maandelijks eten, gebruik je water, elektriciteit, internet, koop je af en toe wat kledij en tank je je wagen vol. Volg voor een drietal maanden je uitgaven op de voet en noteer stelselmatig wat je uitgeeft met het hele gezin. Eens je dit voorbereidende werk hebt gedaan kun je de verschillende uitgavenposten gaan vaststellen. Kijk zeker na waar je teveel hebt uitgegeven of welke uitgaven je kon vermijden.

Maak per uitgavegroep een fysieke enveloppe, bijvoorbeeld “voeding”, “tankgeld”, “kinderopvang”, “sport”, … En schrijf op deze enveloppe welk budget je hier maandelijks voor aan de kant moet houden. Dit kan je bepalen dankzij het voorafgaande onderzoek van de voorbije maanden.

Haal bij het begin van de maand, na betaling van je loon, voldoende cash af om je enveloppes te vullen met het juiste maandelijkse bedrag. Schrap uit dit maandelijks budget de overdreven uitgaven, het uiteindelijke doel van dit systeem is namelijk om te besparen. Het is dus de bedoeling om wat minder uit te geven dan je via je voorafgaand onderzoek had vastgesteld.

Lees meer75 tips om geld te besparen, lees je mee?

Omdat je betaalt met cash en de bankkaart niet meer gebruikt, krijg je veel meer zicht op je uitgaven. Je ziet de inhoud van je enveloppe letterlijk verminderen, wat een direct effect zal hebben op je uitgavepatroon. Visualisatie van je financiën helpt je veel beter te sparen.

Vaste jaarlijkse kosten

Naast de maandelijkse kosten heb je ook jaarlijks terugkerende uitgaven zoals autoherstel, verzekeringen of abonnementen. Kijk je rekeningen na, probeer eventueel overbodige kosten te schrappen. Lees je wel elke week dat tijdschrift waarop je geabonneerd bent? Zo niet, kun je dan niet beter af en toe bij de krantenboer langsgaan wanneer je weet dat je er echt tijd voor hebt?

Ook met verzekeringen kan er flink wat bespaard worden. Vele verschillende polissen kunnen ervoor zorgen dat je meerdere keren verzekerd bent voor dezelfde schade. Kijk dit na en misschien kun je hier en daar wat schrappen in je verzekeringspremies.

Lees meer6 geldverspillers waar we niet bij stil staan

Eens je een totaal jaarbedrag hebt bepaald van alle jaarlijks terugkerende kosten én hierin hebt gesnoeid, kun je dit ook gaan budgetteren. Maak een aparte spaarrekening aan, kies voor degene met de beste basisintrest. Deel het jaarbedrag door twaalf. Maak een automatische maandelijkse betaalopdracht aan naar je eigen spaarrekening en spaar zo maandelijks een deel van je vaste terugkerende kosten. Eens de rekening effectief komt dan kun je vlotjes betalen met het bedrag dat je hebt gereserveerd op die spaarrekening.

Spaardoelen

Daarnaast kun je starten met het opbouwen van je spaardoelen. De makkelijkste manier is om maandelijks de overschot op van je loon over te schrijven naar een langlopende spaarrekening. Kies hier voor een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie.

Lees meerAlternatieven voor jouw spaarrekening

Wil je het jezelf wat uitdagender maken en zo een groter bedrag sparen maandelijks? Kies dan voor een vast bedrag dat je ook maandelijks overschrijft via een automatische betaalopdracht naar je eigen langlopende spaarrekening. Wanneer je kiest voor een vast minimaal bedrag zal je minder snel geneigd zijn om overschotjes van je loon uit te geven.

Spaar je voor een reis, verbouwing of een nieuwe racefiets? Noem dan ook je lange termijn spaarrekening naar je spaardoel. Dit zal je motiveren om extraatjes te sparen en je doel voor ogen te houden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.