Budgetbeheer

Net zoals iedereen heb jij ook wel een financieel doel, misschien heb je er zelfs meerdere. Een schuld afbetalen, sparen voor een huis of een sabbatjaar incalculeren. Gewoon wat meer financiële ademruimte creëren kan eveneens een valabel doe zijn. Om jouw doelen te bereiken heb je discipline nodig, en alles start bij een solide budgetbeheer.

Ondanks het onmiskenbare belang van een goed budgetbeheer is amper de helft van ons ermee bezig. Eén op de vijf mensen erkent overigens dat ze totaal geen zicht hebben op de uitgaven voor het huis, eten en extra’s. Bizar wordt het pas echt als 75% van de ondervraagde personen zegt dat ze weten waaraan ze hun geld spenderen maar toch geen budget opstellen. Zonder dit budget is er immers maar een vaag financieel plaatje. Hoe weet je dat je niet op te grote voet leeft? Of misschien stapel je wel een gigantische schuld op via kredietkaarten? Of betaal je interesten bij de bank om negatief te gaan?

Onduidelijkheid staat vaak garant voor heel wat financiële stress, waar een duidelijke budgetcontrole jou rust en zelfzekerheid kan geven. Met een goede financiële blauwdruk weet je wat je aan kan en kan je het leven leiden wat je voor ogen hebt.

Budgetbeheer in een notendop

Een budget is een maandelijks financieel plan waarbij je jouw inkomsten onderverdeelt in categorieën. Jouw maandelijks inkomen wordt gebruikt als plafond voor de uitgaven. Binnen die limiet kan je vervolgens bepalen hoeveel er gaat naar betalingen en hoeveel je kan spenderen aan het bereiken van jouw financiële doelen. Dit zijn vitale elementen in de opbouw van jouw onafhankelijkheid en de sleutel om te leven naar jouw stand.

Lees meer: Makkelijk budgetteren: het 4 lagen budget

Vooral belangrijk aan zo’n budgetplan is dat het je levensloop volgt. Een budget groeit mee met de doelen die je hebt in het leven. Zo wordt het een “way of life”. Een context waarbinnen je op een veilig manier weet hoe ver je je financieel kan wagen. Kan ik een hogere afbetaling aan? Kunnen we wat vaker op restaurant? Valt het kleedje wel binnen mijn budget? Een duidelijk budgetbeheer geeft jou antwoorden op al die vragen en schetst de gezondheid van jouw financiën.

Verschillende soorten uitgaven

Essentiële kosten

de uitgaven die nodig zijn om bepaalde fundamentele noden te lenigen: eten, onderdak, verwarming,… Voorbeelden kunnen zijn de afbetaling van je huis of de huur, gasrekeningen en elektriciteitsfacturen. Om op een gezonde manier aan budgetbeheer te doen, spendeer je best maar de helft van jouw netto-inkomen aan deze basisuitgaven. Banken hanteren vaak de algemene regel om één derde van het netto inkomen te kunnen gebruiken bij het afsluiten van een hypothecair krediet. Het overige dient dan voor de overige essentiële kosten. 

Financiële prioriteiten

Dit zijn zaken die ervoor zorgen dat je financiële huishouding op punt blijft ongeacht wat er gebeurt. Sparen voor een onverwachts defect, pensioensparen of doelen als een grote reis. Bepaal zelf op een verstandige manier wat de hoogste prioriteit moet krijgen. Waak er wel over dat deze financiële prioriteiten niet meer bedragen dan 20% van jouw netto-inkomen.

Persoonlijke keuzes

Elke dag geef je wel wat uit, of het nu een broodje is of een krant. Het zijn persoonlijke keuzes die je maakt, vrijwillig en vaak gewoon leuk. Pas na het betalen/bepalen van jouw essentiële kosten en financiële prioriteiten kunnen de persoonlijke keuzes die je maakt aan bod komen. Wat je uitgeeft aan je hobby’s, huisdieren, entertainment, goede doelen, shoppen, restaurants, etc. Geef maximaal 30% van jouw netto-inkomen uit aan deze kosten. Maak de persoonlijke keuzes realistisch op en in samenspraak met het gezin zodat iedereen aan bod komt.

Deze 50/20/30 regel is een eenvoudige leidraad voor een evenwichtiger financieel beheer van jouw uitgaven. Iedereen kan zo’n budget op een andere manier invullen maar de grote lijnen zijn voor elk huishouden van aanzienlijke waarde.

Laat het budget het werk doen

  1. Hanteer een realistisch budget
  2. Hou je er aan
  3. Evalueer en optimaliseer
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.