Aan de slag met jouw budget journaal

In de Verenigde Staten is het reeds volledig ingeburgerd, het budget journaal. Een journaal dat je toelaat je kosten en inkomsten beter te managen. Het bijhouden van een budget journaal vergroot de kans op het sneller afbetalen van schulden en opbouwen van spaargelden. Ga er snel mee aan de slag zodat jij ook meer zicht hebt op jouw financiën en je vandaag kunt beginnen sparen voor jouw dromen.

Papier of elektronisch budget journaal

Strikt genomen is een budget journaal een papieren schrift of boekje waarin je met pen je persoonlijke financiën bijhoudt. Er bestaan reeds ettelijke apps die je hierbij kunnen helpen, en een simpele Excelsheet is uiteraard ook mogelijk. Maar het idee van het schrift is er gekomen omdat je dan echt duidelijk alles noteert en je je op deze manier veel bewuster bent van je geld.

Als je even gaat grasduinen op het internet zie je zelfs heel mooie ontworpen budget journals. Creatievelingen kunnen hun financiële doelen zelfs opvolgen via tekeningen, washi-tape en kleuren.

Volg je schulden en leningen

De eerste pagina’s van je schrift reserveer je voor je schulden. Kies zelf volgens welke methode je deze wenst af te betalen. De schulden met de hoogste intrestvoet eerst? De kleinste schuld het snelst? Of volg je gewoon je maandelijkse afbetalingen zonder extra schuldaflossingen?

Lees meer4 manieren om uit de schulden te komen

Maak een soort rooster en kruis maandelijks de afbetaalde schuld af. Zo maak je je leningen visueel en weet je wat er je nog te wachten staat qua kortlopende en langlopende schulden. Regelmatig vakjes afvinken omdat je ze hebt afbetaald zou positief motiveren om sneller uit de schulden te komen.

Definieer doelen

De volgende pagina’s hou je vrij voor je doelen. Droom je van een wereldreis of wil je graag wat geld sparen om je tuin opnieuw aan te leggen? Open een aparte spaarrekening of hou cash geld specifiek apart voor deze doelen. Hou ook je stappen bij in je budget journaal. Je mag dromen, je kunt dus meerdere doelen specificeren. Zet het belangrijkste bovenaan. Maak weer een raster, bijvoorbeeld per 100 euro, en markeer het telkens je 100 euro hebt kunnen sparen.

Lees meerBudgetbeheer: de eerste stap naar een gezond financieel leven

Ook hier helpt het visuele aspect van een budget journaal om je doelen sneller te bereiken. Ook het wegkruisen van schuld of het markeren van opgebouwde spaargelden op een visuele manier geeft je een goed gevoel. Dit motiveert om wat meer te sparen, om misschien af en toe over een bepaalde uitgave extra na te denken. Je maakt voor jezelf financiële prioriteiten en je zult je gedrag hier automatisch aan aanpassen.

De maandelijkse oefening

Eens je je schulden en doelen hebt genoteerd en voor jezelf visueel aantrekkelijker hebt gemaakt ga je starten met de maandelijkse praktijk. Noteer in eerste instantie je inkomsten per maand. Kijk daarnaast wat je maandelijks hiervan uitgeeft aan recurrente uitgaven zoals eten, elektriciteit, voeding, benzine,…

Lees meer75 tips om geld te besparen, lees je mee?

Maak ook een overzicht van je jaarlijkse terugkerende kosten, zoals bijvoorbeeld verzekeringen, aankopen van kledij tijdens de solden, herstellingen aan de wagen,… Breek deze op in twaalf delen. Hou elke maand ongeveer één twaalfde aan de kant van deze jaarlijks terugkerende kosten. Noteer dit ook schematisch in je budget journaal zodat je kan zien hoeveel je al gereserveerd hebt voor deze jaarlijkse kosten. Eens je de rekening in de bus krijgt weet je dat je reeds dit bedrag hebt opgespaard van je maandelijkse inkomen. Je hoeft dus die specifieke maand geen extra hap uit je loon te nemen.

Wat overblijft van je loon hou je aan de kant als spaargeld of om je schulden af te betalen. Vergeet dit zeker niet te markeren op de eerste pagina’s van je budgetjournaal.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.