De Belgische spaarder is actief en denkt op lange termijn

Dat de Belg een vlotte spaarder is, dat hebben we jou in het verleden al meermaals kenbaar gemaakt. Nu bevestigt een nieuwe studie van de Oeso dit nog maar een eens. Maar er kwam meer dan een zoveelste spaarrecord aan de oppervlakte: Belgen zijn meesters in het financieel plannen op lange termijn.

Drie op vier Belgen spaarden het afgelopen jaar. Daarmee is ons land een van de koplopers, getuige een studie van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkling). Het gemiddelde bij de 30 landen die deelnamen aan de studie lag op 59 procent. Belgische spaarders hebben ondertussen meer dan 265 miljard euro op spaarboekjes geparkeerd.

Lees meer: Spaarboekje verleidt spaarder nog altijd

Dat de Belgen hun financiële schaapjes op het droge hebben blijkt uit meer dan het spaargedrag. Geld lenen om rond te komen, daar doen onze landgenoten niet aan mee. Slechts 6 procent maakt gebruik van een lening hoewel één Belg op vier aangeeft dat de uitgaven hoger liggen dan de inkomsten. Uit de studie blijkt dat het gemiddelde onder de deelnemende landen heel wat hoger ligt. Zo maakt 20 procent gebruik van een lening om de rond te kopen terwijl één op drie aangeeft dat de inkomsten te laag liggen tegenover de uitgaven.

Belgische spaarder denkt aan de toekomst

De onderzoekers stelden vast dat heel weinig mensen op lange termijn denken. Hun spaar- en vooral uitgavepatroon draait om het hier en nu. Niet voor Belgen, met 62 procent langetermijndenkers zit ons land bij de top. Gemiddeld denkt maar één op twee mensen aan hun financiële toekomst.

De financiële kennis bij Belgen ligt met 60 procent maar net boven het internationaal gemiddelde van 56%. Maar dat is een magere troost want de Oeso stelde vast dat de onkunde en kennis bij heel wat Europeanen ondermaats is. De Oeso adviseert dan ook om op jonge leeftijd te starten met het stimuleren van een financieel bewustzijn.

Lees meer: Leren onze kinderen voldoende met geld omgaan?

 

(Bron: Belga)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.