8 financiële lessen voor jonge volwassenen

Financieel management is jammer genoeg nog steeds geen verplicht onderwerp op school. Heel wat jongeren zijn dan ook totaal onvoorbereid om hun geld te beheren wanneer ze worden losgelaten in de echte wereld. En neen, geld beheren staat niet gelijk aan geld uitgeven. Da’s (te) gemakkelijk. Om je wat op weg te helpen, geven we hier de belangrijkste lessen mee om je geldzaken beter te begrijpen als je een rijk en gevuld leven wilt leiden.

Zelf-discipline

Als je geluk hebt, hebben je ouders je deze les al meegegeven. Indien niet, hoe sneller je leert om onmiddellijke voldoening om iets te kopen uit te stellen, hoe gemakkelijker het wordt om je financiën onder controle te houden. Alhoewel je zonder moeite op krediet kan kopen op elk moment dat je iets wilt hebben, is het veel beter om de aankoop uit te stellen tot je het geld effectief hebt. Wil je echt meer betalen – de interesten – op de aankoop van je smartphone, je kleren of een nieuwe televisie?

Neem je eigen financiële toekomst in handen

Als je zelf niet leert om te gaan met je eigen geld, dan zullen anderen het wel doen met jouw geld. Sommigen hebben verkeerde bedoelingen, zoals gewetenloze ‘financiële experten’ die op commissie werken (hoe meer transacties hoe meer commissie voor hen). Anderen kunnen goede bedoelingen hebben, maar niet goed weten wat ze doen. Klasseer hier gerust het collectief geheugen dat stelt dat een huis nog steeds de beste investering is, terwijl je decennia lang vast zit aan een hypothecair krediet.

Lees meer: Is een eigen huis wel een goede investering?

Ipv te vertrouwen op het advies van anderen, neem je best de touwtjes in eigen handen en verrijk je je kennis door het lezen van boeken over je persoonlijke financiën. Eénmaal vertrouwd met thema’s over persoonlijke financiën, laat je dan niet van je stuk brengen – zelfs niet door je eigen familie die langzaam je rekeningen draineren of je vrienden die elk weekend uitgaan en daarbij heel wat geld er door jagen onder het mom van ‘je leeft maar één keer’. Dit laatste klopt, maar je dient nog lang te leven.

Weet waar je geld naar toe gaat

Wanneer je enkele financiële boeken hebt doorgenomen, zal je snel door hebben hoe belangrijk het is dat je uitgaven niet boven je inkomsten stijgen. De best manier om je uitgaven op te volgen is door te budgetteren. Eénmaal je ziet dat het broodje + drankje + dessertje over de middag aardig aantikken per maand, merk je gauw dat kleine incrementele veranderingen in je dagelijks uitgavenpatroon je heel wat geld kunnen uitsparen op termijn.

Lees meer: Budgetbeheer: de eerste stap naar een gezond financieel leven

Leg een reservefonds aan

Een veel gebruikte mantra door financiële experten is ‘betaal jezelf eerst’. Hoeveel schulden je ook hebt, hoe laag je inkomen ook mag zijn, het blijft verstandig om maandelijks een bedrag – hoe klein ook – te stoppen in jouw reservefonds.

Een reservefonds hebben kan je echt helpen om je uit financiële problemen te houden wanneer het nodig is, en je zal er wellicht ook beter door slapen ‘s nachts. Door de gewoonte te ontwikkelen elke maand te sparen en sparen als een niet onderhandelbare ‘uitgave’ te zien, zal je merken dat je vrij snel meer zal gespaard hebben dan je nodig hebt voor je reservefonds. Deze extra middelen kan je dan gebruiken om een vervroegde afbetaling te doen of zelfs te investeren.

Zorg ervoor dat je reservefonds nog iets opbrengt door het bvb. op een termijnspaarboekje te plaatsen, wat toch net iets meer oplevert dan op een gewoon spaarboekje.

Start vroeg met pensioensparen

Net zoals het starten met werken een ver-je-bed-show was toen je pas naar school ging, lijkt pensioensparen op jonge leeftijd iets waar je ook later mee kan starten. Onderschat echter de kracht van de samengestelde interest niet, hoe vroeger je begint te sparen hoe minder kapitaal je nodig hebt om het bedrag bijeen te krijgen dat jij nodig hebt om comfortabel op pensioen te gaan. Misschien kan je dan ook sneller zelf bepalen tot wanneer je wilt werken omdat het niet ‘moet’.

Zowel het pensioensparen in de tweede pijler (groepsverzekering op het werk, vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) en in de derde pijler (het klassieke pensioensparen met fiscaal voordeel) kan je al aardig op weg helpen waarbij je zelf minder investeert – door fiscaal voordeel of binnen het compensatiepakket op het werk – dan het jou opbrengt.

Lees meer: Welke soorten pensioensparen bestaan er?

Versta hoe belastingen werken

Veel jongeren die starten met werken hebben vaak geen idee wat een realistisch maandloon is en wat het verschil tussen bruto en netto loon is. Wanneer een bedrijf je een jobvoorstel doet, weet je best hoe je netto loon – dit is hetgeen op het einde van de maand op je rekening wordt gestort – wordt berekend zodat je een goede inschatting kan maken hoe je je financiële doelstellingen en verplichtingen kan invullen. Via de bruto-netto calculator op vacature.com kan je je een goed beeld vormen van de verschillende belastingen (rsz, voorheffing, etc.) op je bruto loon.

Voorbeeld: iemand die een bruto loon van € 1.800 per maand heeft, zonder andere voordelen, niet getrouwd is en geen personen ten laste heeft, die verdient ca. €1.498 netto per maand. Als je uitkijkt naar een andere job om meer te verdienen, bekijk dan eerst wat het effect is van de progressiviteit van de belastingen op je netto loon – hoe meer je verdient hoe meer belastingen je betaalt. Stel dat diezelfde persoon een brutoloon van € 1.900 per maand zou krijgen, ofwel € 100 bruto meer, dan geeft dat een netto loon van ca. €1.526, ofwel slechts € 28 netto meer.

Onderhoud je gezondheid

Gelukkig hebben we in België een goed vangnet voor de basisgezondheid. Toch ben je maar beter voorbereid als er iets ernstigs aan de hand is. Het is niet onwaarschijnlijk dat bepaalde aandoeningen of gebeurtenissen niet onder de standaard ziekteverzekering vallen, bvb. je valt stoemelings op je gezicht en je voorste tanden zijn er uit. Als je geen extra verzekering hebt om dit op te vangen, zou je wel eens zelf kunnen opdraaien voor de hoge kosten om terug een mooi gebit te krijgen.

Een langere periode ‘out’ zijn kan ook een impact hebben op jouw gewaarborgd inkomen. Immers, na 30 dagen bij bedienden en na 7 dagen bij arbeiders krijg je geen 100% van je loon meer uitbetaald. Met een extra verzekering – al dan niet door de werkgever betaalt – bespaar je je een hoop kopzorgen.

Een goede gezondheid begint uiteraard eerst bij jezelf door dagelijks gezonde voeding te eten, je gewicht op peil te houden, te sporten, niet te roken en niet te veel alcohol te consumeren. Kortom, een gezonde levensstijl aan te nemen.

Bescherm je opgebouwde fortuin

Als je zeker wilt zijn dat je spaarcenten niet zomaar verdwijnt als sneeuw voor de zon, dan moet je maatregelen treffen om je geld te beschermen. Een bijkomende verzekering bij invaliditeit is geen overbodige luxe, als je bedenkt dat jij – je grootste asset – diegene bent die voor de inkomsten zorgt. Bij vastgoed is dan weer een goede brand- en inbraakverzekering te overwegen.

Wanneer je hulp nodig hebt om je geld beter te beheren, zoek dan een financieel adviseur die werkt op basis van een vast tarief om zo echt onafhankelijk advies te krijgen, ipv iemand die op commissie werkt, die uiteindelijk pas geld verdient bij het ‘verkopen’ van bepaalde diensten. Weet ook dat bij heel wat types investeringen er belastingen zijn op de meerwaarden, alsook transactie kosten. Verander dus niet om de haverklap van investering, zo knabbel je aan je rendement en/of je kapitaal.

Lees meer: Wat is de meerwaardebelasting?

Eigenlijk komt het er op neer dat je je opgebouwde waarde beschermt tegen elke vorm van devaluatie, hetzij kosten, uitgaven of belastingen. En onthou dat je geen hoger diploma nodig hebt om een expert te worden in je eigen geldzaken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.