Budgetteren is belangrijk en niet enkel op papier

Denk je dat het onmogelijk is om de helft van jouw inkomen te investeren? Dan denk je niet hard genoeg. Investeren in vastgoed kost geld. Hoe meer geld je aan de kant kan zetten om te investeren, hoe groter de potentiële rendementen. En het einddoel? Financiële vrijheid!

Geld maakt nog meer geld. Hoe kan je nu zoveel geld opzij houden om jouw investeringen te spijzen? Hier geven we zes tips om het uit te houden met de helft van jouw inkomen zodat er voldoende ruimte is om te investeren.

1. Jouw maandbudget bestaat uit 4 weken

Budgetten bestaan niet enkel op papier. Ze leven (of sterven) in de echte wereld. En worden onderbouwd met écht euro’s die binnenkomen en buitenstromen. In die echte wereld ontvang je elke maand een loon. Jouw budgetberekening moet gebaseerd zijn op wat je echt verdiend.

In maanden waarin jouw verloning meer bedraagt dan die vier weken, maf je best wel blij zijn. Dan kan je meer sparen en investeren. Ga niet meer uitgeven want net die extra’s zorgen voor leuke investeringsmogelijkheden.

2. Jouw netto-inkomen is de basis van alles

Heel wat mensen beschouwen hun budget op basis van hun huidige maandelijkse inkomen. doe dit niet. De helft van jouw inkomen investeren betekent dat je letterlijk minstens twee weken van jouw maandloon investeert. Nu schud je vast jouw hoofd: “onmogelijk”.

Stel je even voor dat je zonder werk valt, een beperkt vervangingsinkomen vangt de grootste noden op. Maar toch zal je er ook dan in slagen om rond te komen. Waarom zou het je dan niet lukken om dit te doen terwijl je wel over de volle financiële capaciteit beschikt?

Lijst jouw vaste maandelijkse vaste kosten op: hypotheek, autolening,.. Daarnaast lijst je ook jouw variabele maandelijkse kosten op: boodschappen, benzine, elektriciteit,… En als laatste lijst je de (half-)jaarlijkse uitgaven op: verzekeringen, cadeaus,… Verbaasd over hoeveel uitgaven je hebt?

Lees meer: 7 Tips om meer over te houden op het einde van de maand

3. Bespaar op jouw onderkomen

De grootste uitgave voor heel wat persoonlijke budgetten is de huisvesting. Het is best een grote stad en in een land als België en Nederland niet zo ingeburgerd maar denk erover na om samen te wonen met iemand. Je deelt niet alleen de hypotheek maar ook de bijkomende kosten.

Een andere, ook al niet zo evidente stap, is het verhuren van een kamer in jouw huis. Nogmaals: de stap is behoorlijk groot maar waarom ook niet? Een korte periode doorbijten en de rest van jouw leven de vruchten ervan plukken.

4. Tweedehands helpt jou vooruit

Na het eerste jaar daalt de waarde van een wagen al met 20 procent. Het jaar daarop met nog eens 15 tot 25 procent. Is een wagen van 2 jaar oud 40 procent minder van kwaliteit dan een nieuwe? Dacht het niet. Zo is het voor heel wat spullen zo dat tweedehands jouw budget vooruit kan helpen. Meubelen, kleren, keukentoestellen, noem maar op.

5. Lokale bedrijven zijn leuk maar je kan ook zonder

Lokale bedrijven verdienen ondersteuning, zoveel is zeker. Toch maak je best ook de reflex of er überhaupt een bedrijf nodig is voor wat je wil. Op restaurant gaan is leuk maar ook duur. Drankjes kosten er tot 4 maal zoveel als in de winkel. Ze nemen best een ferme hap uit jouw budget.

6. Vraag loonopslag aan jouw baas

Zit je altijd in het defensief? Beknibbelen op het bestaande budget geeft jou niet altijd een goed gevoel? Ga voor meer loon: extra nettoloon betekent een grotere ademruimte.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.