Financiële gewoontes dertigers

Als dertiger voel je je nog jong en onoverwinnelijk. De waarheid is echter dat je bijna halfweg je pensioen bent. Het wordt tijd om je wilde haren te verliezen en verstandig je geld begint te spenderen met het aanleren van deze financiële gewoontes.

1. Hou je aan een budget

De meeste twintiger hebben al het idee gehad om met een budget te werken, hebben misschien zelfs al een app gedownload of hebben soms enkele artikelen over budgetteren gelezen. Voorbij de dertig wordt het toch tijd om in kaart te brengen waar je elke euro aan uitgeeft. Eens de dertig voorbij wordt het tijd om er effectief werk van te maken.

Een belangrijk element bij budgetteren is om te weten waar jouw geld naar toe gaat, zodat je betere beslissingen kan nemen. Onthou dat het uitgeven van een euro hier en een euro daar, wel degelijk op termijn een grote som kunnen vormen. Natuurlijk is het fijn om geld uit te geven aan shoppen en uitstapjes, zolang deze aankopen perfect passen in jouw budget en je niet afleiden van je spaardoelen. Door je uitgaven patroon te kennen is het gemakkelijker om te bepalen in welke uitgaven je kan snoeien zodat je meer geld kan investeren in pensioensparen of andere beleggingen.

Lees meer: Budgetbeheer: de eerste stap naar een gezond financieel leven

2. Geef je volledige maandwedde niet uit

De rijkste mensen in de wereld staan niet waar ze nu staan door telkens hun volledige maandsalaris uit te geven. In feite, zijn de meeste selfmade miljonairs zelfs zeer zuinig. Lees gerust eens “The Millionaire Next Door” van Thomas J. Stanley. Uit onderzoek bleek dat het meerendeel van de miljonairs met oude wagens reden en in een gemiddeld tot klein huis woonden. Nog frappanter uit zijn onderzoek is dat de mensen die met een dikke wagen rijden, merkkledij dragen en in een groot huis wonen vaak de meeste schulden hadden. Hun levensstijl kan hun inkomen niet volgen.

Je kan starten met het leven van 90% van je inkomen zodat je de overige 10% kan sparen of investeren. Om te vermijden dat je toch je spaarcenten aanspreekt voor dagelijkse uitgaven, is het een goede regel om maandelijks automatisch een bedrag over te schrijven naar een spaarrekening. Het liefst bij een andere bank, zodat je niet geneigd bent om het toch te gebruiken. Periodiek kan je dan deze spaargelden investeren in beter renderende beleggingen.

Nadat je de financiële gewoonte bent aangegaan om maandelijks een bedrag te sparen, kan je geleidelijk aan dit bedrag optrekken. Ideaal leef je van slechts 60% à 80% van je maandwedde zodat je de overige 20% à 40% kan investeren.

3. Stel jezelf realistische financiële doelen

Wat zijn jouw financiële doelen? Om die te bepalen kan je er best goed over nadenken en ze neerschrijven. Door ze neer te schrijven ga je er beter over nadenken hoe ze gerealiseerd kunnen worden. Het niet duidelijk benoemen van een doelstelling maakt het moeilijker om ze te bereiken. Bvb. als je ooit een reis naar Japan wilt maken, dan kan je best even stoppen met erover te dromen en een plan opstellen om de middelen bijeen te sparen. Hetzelfde geldt voor andere financiële doelen, zoals investeren in een appartement om te verhuren, of het opbouwen van een aandelenportefeuille van € 100.000.

4. Breng je schuldenlast in kaart

Heel wat dertigers vinden het normaal om schulden te hebben. Voor diegenen met een hypothecaire krediet, autolening, consumentenkrediet en/of opstaande bedragen op de kredietkaart, het terugbetalen van deze schuld is bijna een levensstijl geworden. Je hard te werken om dit allemaal te kunnen veroorloven. De waarheid is echter dat je niet je ganse leven schulden moet aflossen. Eén van de belangrijkste financiële gewoontes is om een overzicht te maken van al je openstaande schulden en zorg ervoor om geen nieuwe schulden meer te maken. Dit laatste is echt wel cruciaal.

Lees meer: Investeren of schuld aflossen? Wanneer doe je wat?

Alhoewel er heel wat methodes zijn om schulden af te bouwen, kan je best starten om de schulden met de hoogste interesten eerst af te betalen (vaak is dat consumentenkrediet en kredietkaarten saldo’s). Schulden aflossen geeft een signifficante impact op jouw financiën. Hierdoor krijg je meer ademruimte en heb je bijgevolg meer middelen ter beschikking om te sparen of andere financiële doelen.

Lees meer: 10 kwaliteiten van mensen zonder schulden

5. Leg een reservefonds aan

Een reservefonds is belangrijk voor de gezondheid van jouw financiën. Zonder reservefonds ben je meer geneigd om je spaarmiddelen aan te spreken of zelfs kredietkaarten te gebruiken om ongeplande uitgaven te doen, zoals een platte band, of een plotse ziekenhuisopname. De eerste stap is om op zijn minst een reservefonds aan te leggen – opnieuw bij een andere bank dan waar je zichtrekening staat. Een gouden regel is om drie tot zes maanden (geeft meer buffer) van je maandelijkse uitgaven in je reservefonds te plaatsen. Uiteraard dien je dit incrementeel op te bouwen. Dit kan je aanleggen door je vooropgestelde spaarquotum eerst in je reservefonds te plaatsen tot je het gewenste bedrag hebt bereikt.

6. Vergeet je pensioen niet

Heel wat twintigers en ook dertigers hebben nog geen bijdrage geleverd aan het pensioensparen of doen enkel de minimumstortingen van € 980 per jaar. Laat je echter niet misleiden door het minimum te sparen omdat enkel dit interessant zou zijn (er is een belastingvermindering van 30% voor een gespaard bedrag van maximaal € 980).

De samengestelde interest op lange termijn heeft een groot effect. Bvb. je spaart van je 20 tot je 65 een bedrag van € 100 per maand. Een snelle berekening (zonder interesten) levert ons al gauw € 54.000 op. Aan een jaarlijkse interestvoet van 2 % (ja, vandaag ligt dat lager, op andere momenten dan weer hoger) is dat €90.980 en aan een gemiddelde van 4 %, kom je zelfs aan € 158.334.

Jij wil toch ook genieten wanneer je op pensioen gaat?

Lees meer: Waarom moet je aan pensioensparen doen?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.