Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Budgetteren & sparen

Hoe beheer je jouw huishoudbudget? Hoe hou je aan het einde van de maand wat over? Praktische tips en adviezen waar je iets mee bent. 

Belg plant onvoldoende zijn vermogen om na pensioen comfortabel te leven. Dat blijkt uit een studie bij 1.250 Belgen uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville, in opdracht van BinckBank. 80% van de Belgen heeft nog nooit een financieel plan gemaakt en bijna een op de vier belegt niet omdat ze denken over te weinig geld en financiële kennis te beschikken. Opmerkelijk, want bijna drie op de vier Belgen weet niet hoeveel hun wettelijk pensioen zal bedragen, laat staan hoeveel geld ze nodig hebben om een rustig pensioen te beleven.

Heel wat studenten kampen met geld te korten. Niet alleen kosten de studies heel wat. Zit je op kot? Dan dien je ook nog rond te komen met het geld van je ouders of hetgeen je verdient. Anderzijds wil je ook kunnen genieten van het leven: naar een party gaan, festivals, etentjes met de vrienden of gezellig naar de cinema. Studenten die elke maand geld tekort komen, kunnen ervoor kiezen een extra baantje te nemen. Heb je hier geen tijd voor? Een vijftal tips voor studenten om geld te besparen.

Financieel management is jammer genoeg nog steeds geen verplicht onderwerp op school. Heel wat jongeren zijn dan ook totaal onvoorbereid om hun geld te beheren wanneer ze worden losgelaten in de echte wereld. En neen, geld beheren staat niet gelijk aan geld uitgeven. Da's (te) gemakkelijk. Om je wat op weg te helpen, geven we hier de belangrijkste lessen mee om je geldzaken beter te begrijpen als je een rijk en gevuld leven wilt leiden.

Als dertiger voel je je nog jong en onoverwinnelijk. De waarheid is echter dat je bijna halfweg je pensioen bent. Het wordt tijd om je wilde haren te verliezen en verstandig je geld begint te spenderen met behulp van deze financiële gewoontes.

Enkele niet alledaags tips om meer geld te verdienen? Jij vraagt, wij draaien. Weetje, iedereen droomt ervan meer vrije tijd te hebben, en hoewel sommigen er in slagen hun dromen om te zetten in realiteit, zorgt vooral geld ervoor dat je een job blijft doen die je misschien niet wil doen. Als je met die job wil stoppen is het natuurlijk belangrijk dat je een andere bron van inkomsten hebt. De volgende tips kunnen je helpen om zelfs als je nog werkt heel wat geld opzij te zetten en financiële vrijheid te hebben.

De basis van elk persoonlijk financieel plan is een budget. Voor vele mensen is dit een overladen term: er kruipt veel tijd in, je moet alles in detail bijhouden, het is moeilijk... In werkelijkheid maak je het zo makkelijk of moeilijk als je zelf wil. Naast een detail budget, bestaan er ook alternatieven. Via één van deze alternatieve wegen leren wij veel bij over onze uitgaven en wat belangrijk is voor ons.

Ben je een dertiger? Dan heb je hopelijk al wat financiële mijlpalen bereikt: je bent een hypotheek aan het afbetalen, er ligt een appeltje voor de dorst klaar en je doet vast al aan pensioensparen. En als je het al niet doet, denk je vast al na over andere investeringen. Maar hoeveel moet je investeren?

Miljonair worden lijkt idioot hoog gegrepen. Weet wel dat er in België maar eventjes meer dan 100.000 miljonairs zijn. Is het dan toch haalbaar? Om alles in een perspectief te plaatsen bekijken we even hoeveel je per dag moet sparen om op je 65ste verjaardag miljonair te zijn. En voor jonge mensen valt dat verrassend goed mee.

Voor spaarders begin het jaar niet goed. Je zal vast al gemerkt hebben dat de interesten op jouw spaarboekje verwaarloosbaar waren. Wel nu, er is nog slecht nieuws: de inflatie bedroeg voor december 2016 2,03 procent. Stukken hoger dan de voorbije jaren. Bye bye spaargeld!

Sparen: het zit blijkbaar in de genen van de Vlamingen. Ofwel sparen we voor onze oude dag ofwel sparen we voor onze kinderen. De gemiddelde Vlaming zet 88 euro per maand aan de kant voor hun kinderen, dat blijkt uit een onderzoek van de krant Het Laatste Nieuws. Jammer genoeg sparen de meeste ouders via een klassiek spaarboekje. Toch zijn er heel wat betere mogelijkheden.

Is er een kentering gekomen in ons spaargedrag? In oktober 2016 stond er “maar” 257,4 miljard euro meer op onze spaarboekjes. Betekent dit dat de Belgen andere spaar-en beleggingsproducten aan het opzoeken zijn? Misschien, maar er kan ook een andere verklaring zijn voor die daling van 2,7 procent.

De balans in evenwicht houden, dat is voor heel wat koppels en gezinnen de uitdaging in de 21ste eeuw. Een gezonde financiële situatie waarbij tijd is voor elkaar en de puzzel als een plaatje in elkaar past. Wie droomt daar niet van? Sarah en Trent slaagden er alleszins in en die kennis willen ze delen.

Het nieuws krijgen dat je papa of mama wordt, is zowat het beste gevoel ter wereld. Maar voor heel wat mensen betekent het krijgen van een kind ook financiële onzekerheid. Daarom geven we wat tips hoe je jou kan voorbereiden op de komst van een kleintje.

BNP Paribas lanceert een nieuwigheid voor hun klanten. Sparen zonder dat je het voelt of beseft. Door elektronische betalingen naar boven af te ronden en het verschil bij te houden, spaar je tot je een doel bereikt.

Na jaren van doorgedreven stimuli door de centrale bank, sparen de meeste Europeanen nog steeds lustig door en blijven ze geld parkeren op spaarboekjes, ondanks de nulrente. Dit zijn de bevindingen van Intrum Justitia, Europa’s grootste incassobureau.

Iedereen zou een klein beetje een nerd moeten zijn als het aankomt op de persoonlijke financiën. Met plezier omgaan met geld en een gezonde fascinatie voor alles wat met centen te maken heeft. Geld spenderen, investeren, legaal verbergen, verdubbelen en delen. Elke reden is goed genoeg om na te denken wat je met geld kan doen. Ontdek hoe een financiële nerd aankijkt tegen geld en kapitaal.

Denk je dat het onmogelijk is om de helft van jouw inkomen te investeren? Dan denk je niet hard genoeg. Investeren in vastgoed kost geld. Hoe meer geld je aan de kant kan zetten om te investeren, hoe groter de potentiële rendementen. En het einddoel? Financiële vrijheid!

Dat de Belg een vlotte spaarder is, dat hebben we jou in het verleden al meermaals kenbaar gemaakt. Nu bevestigt een nieuwe studie van de Oeso dit nog maar een eens. Maar er kwam meer dan een zoveelste spaarrecord aan de oppervlakte: Belgen zijn meesters in het financieel plannen op lange termijn.

Of je nu spaart om een belangrijk doel te halen of schulden af te betalen, snijden in jouw kosten is de beste manier. Op die manier kan je het rooien met de centen die je hebt. En geloof ons, er zijn heel wat manieren om te snoeien in jouw uitgaven zonder dat je het gevoel hebt dat alles je ontzegd wordt. We geven 75 manieren om geld uit te sparen.

Net zoals iedereen heb jij ook wel een financieel doel, misschien heb je er zelfs meerdere. Een schuld afbetalen, sparen voor een huis of een sabbatjaar incalculeren. Gewoon wat meer financiële ademruimte creëren kan eveneens een valabel doe zijn. Om jouw doelen te bereiken heb je discipline nodig, en alles start bij een solide budgetbeheer.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden