Bouw je financiële basis zo jong mogelijk

There is no time like the present. Je zult nooit jonger worden dan vandaag en de tijd vliegt veel sneller voorbij dan je denkt. Wil je financieel onafhankelijk zijn op je 40ste? Dan moet je daar vandaag aan beginnen! We zijn zo druk bezig met werk, sport, vrienden en hobby’s, dat werken aan je financiële appeltje voor de dorst soms aan de kant geschoven wordt. Toch is het belangrijk om zo jong mogelijk te beginnen met het aanleggen van jouw financiële basis omwille van verschillende redenen.

Kosten delen

Jongeren kunnen vaak met weinig luxe rondkomen. Zeker wie op kot heeft gezeten of wat langer thuis heeft gewoond weet hoe het voelt om een woning te delen. Trek deze trend na je studies door. Ga niet meteen alleen wonen in een huis of appartement dat je veel kost, maar zoek een manier om een woning te delen. Je bespaart zo niet alleen op kosten van huur, maar ook extra’s zoals elektriciteit, verwarming, verzekeringen, internetabonnementen, Netflix en zelfs voeding. 

Heel interessant wordt het als je zelf een woning kunt aankopen en een paar extra roommates kunt vinden. Zij betalen huur aan jou en hiermee kan je een deeltje van je lening afbetalen. Wie weet kan je ook hetzelfde doen met je wagen en de kosten van benzine, verzekering en taksen delen. Wees wel consequent, zet elke gespaarde euro ook aan de kant. Deze zal je in de toekomst extra opbrengen.

Lees meer: Extra inkomen dankzij vastgoed? Zo kan het!

Flexibiliteit

Nooit ben je flexibeler in je schema dan wanneer je jong bent. Je hebt je eerste job, die vaak nog zeer beperkt is qua verantwoordelijkheid. Daarnaast zijn er nog geen kinderen waarmee je rekening moet houden. Profiteer hiervan om een financiële basis te leggen. Zoek in je vrije tijd nieuwe mogelijkheden om een extra zakcentje te verdienen.

Als twintiger kan je het je best permitteren om bij de buren aan te bellen en jezelf als klusjesman of -vrouw aan te bieden. Gras afrijden, naar de supermarkt gaan, babysitten,… Of neem een extra flexi-job in het weekend. Voeg zo maandelijks wat extra cashflow toe aan je vast inkomen.

Spendeer niet alles

Wie bovenstaande tips volgt, kan al snel een paar honderden euro’s per maand extra aan de kant zetten. Doe dit ook rigoureus, anders heeft het voor je toekomstige ik geen zin gehad om je vandaag zo uit te sloven. Uiteraard mag je jezelf af en toe een extraatje gunnen maar hou dit beperkt.

Lees meer: Financiële onafhankelijkheid bereiken met FIRE

Reken uit hoeveel je per maand meer op je rekening overhoudt dan wanneer je niet zou bijklussen of aan co-housing doen. Probeer hiervan maximaal tien procent uit te geven en beleg de rest op een doordachte manier. Stel dat je bijvoorbeeld 500 euro per maand bespaart plus extra verdient. Gun dan jezelf maximaal 50 euro om uit te gaan, kledij mee te kopen of te sparen om een reisje te boeken.

Samengestelde intrest

Het is en blijft de belangrijkste wetmatigheid in beleggen. De kracht van samengestelde intrest is niet te onderschatten. Stel dat je op je twintigste geen spaargeld hebt, maar wel maandelijks consequent 500 euro aan de kant steekt en belegt aan gemiddeld 5% jaarlijks. Dan heb je tegen je 40e verjaardag ruim 200.000 euro bij elkaar belegd. 

Je eigen inbreng is 240 keer 500 euro geweest, wat neerkomt op 120.000 euro. Dankzij de samengestelde intrest op dit bedrag heb je meer dan 80.000 euro rendement gemaakt. Deze cijfers liegen niet, jong geleerd is oud gedaan, zeker voor wie streeft naar financiële onafhankelijkheid. Elke dag ben je jonger dan morgen. Dus geen beter moment dan vandaag om je reis naar een sterke financiële basis te starten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.