Computerprogrammeurs hebben stilaan de best betaalde job

Als termen zoals SQL, Python of JavaScript je amper wat zeggen, dan is de kans klein dat werkgevers nog geïnteresseerd zullen zijn. Ongeveer een kwart van de Amerikaanse best betaalde jobs vereisen kennis van een programmeertaal. En als het regent in de VS, dan druppelt het in Europa…

Oracle Academy onderzocht 26 miljoen online jobs en de uitkomst is behoorlijk duidelijk. Eenvoudig gesteld: wie geen van gangbare computertalen onder de knie heeft, maakt geen kans meer op de best betaalde jobs. Wie de skills wel meester is, mag rekenen op werkzekerheid met een prima verloning er bovenop.

De best betaalde jobs vind je in elke sector

Volgens Alison Derbenwick Miller, de vice-voorzitter van de Oracle Academy danken deze profielen hun populariteit aan het feit dat heel wat industrieën en sectoren gebruik maken van computers. Niet enkel de pur sang technologiebedrijven smachten om programmeerkennis. Het is een wijdverbreide skill die van pas komt in heel wat firma’s.

Of je nu een ingenieur bent die werkt met data of een marketeer die sites ontwerpt, elke functie kan wel iemand gebruiken die kan programmeren. Elke werkgever zal je hetzelfde vertellen. Analisten zijn er zeer duidelijk over: wanneer je een programmeertaal beheerst, ben je grof wild op de arbeidsmarkt”.

Angela Copeland studeerde computerwetenschappen maar rolde door een speling van het lot de marketingwereld binnen. Zij beaamt dit volledig “Hoewel ik nu op de marketingafdeling werk, helpt mijn computerachtergrond me elke dag. Toen ik voor het eerst een project moest leiden was het voor mij makkelijker om te communiceren met de ontwikkelaars. Ik kreeg de zaken sneller en preciezer voor elkaar”.

Start to Coderdojo

Ook marketeer Alex Barshai houdt een stevig pleidooi voor toekomstige programmeurs. Hoewel niet iedereen in zijn bedrijf over de juiste skills beschikt, merkt hij toch dat zij die een programmeertaal kennen, een voetje voor hebben. Om zijn woorden kracht bij te zetten fraseert hij Steve Jobs die ooit zei: “Iedereen in dit land zou moeten kunnen coderen en een programmeertaal on der knie hebben, want het leert je hoe we denken”.

En natuurlijk zijn er jobs waar je best veel geld kan verdienen: denk maar aan arbeiders op een olieplatform of in de petrochemische sector maar de nood aan goede programmeurs zal de komende jaren fors stijgen. Bovendien zullen we deze skill vaker kunnen gebruiken in ons alledaags leven. Projecten als Coderdojo spelen daarbij een belangrijke rol. Coderdojo leert jongeren tot 14 jaar spelenderwijs een programmeertaal. Zo krijgen ze goesting in het vak.

En goed nieuws voor zij die ouder zijn dan 14 jaar: het is nog niet te laat om te leren programmeren. Je hoeft er zelfs niet voor in te schrijven aan de hogeschool of universiteit. Online vind je heel wat initiatieven die jou op weg kunnen helpen (onder andere Code Academy)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.