Bernard Arnault behoort tot rijksten ter wereld

Het exclusieve clubje van mensen met meer dan 100 miljard dollar is een lid rijker geworden. De Franse oprichter van het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy, Bernard Arnault, is de derde persoon ter wereld die tot het groepje der rijksten behoort. Dit lidmaatschap werd de man niet zomaar in de schoot geworpen. Na een lange carrière en risico’s nemen heeft hij op zijn 70e verjaardag nog geen zin om te stoppen met werken.

Rijkste club van de wereld

Amper drie mensen ter wereld hebben een netto geschatte waarde van meer dan 100 miljard dollar. Naast Jeff Bezos van Amazon en Bill Gates van Microsoft, is Bernard Arnault de nieuwste telg van de allerrijksten. Recent klom het aandeel van LVMH boven de 368 euro, waardoor ook het kapitaal van Bernard Arnault steeg boven deze historische drempel.

Ter vergelijking, een doorsnee Belgisch gezin bezit een netto vermogen van ongeveer 210.000 euro, wat relatief hoog is in Europa. Een doorsnee Europees gezin, over alle Europese landen heen bezit ongeveer een netto vermogen van 110.000 euro. Als je dit dus met iets minder dan een miljoen vermenigvuldigt, dan kom je aan het vermogen van Bernard Arnault.

Hard werk en investeringen

De multimiljonair heeft zijn vermogen echter niet zomaar verzameld. Hij is er dit jaar 70 geworden maar is nog steeds heel actief. Hij studeerde af als ingenieur met de bedoeling aan de slag te gaan bij zijn vader die een vastgoedbedrijf bezat. Na een paar tegenslagen in Amerika kwam de investeerder terug naar zijn thuisland Frankrijk. 

Hier startte hij een klein bedrijf in luxegoederen op dat, na meerdere overnames, uitgegroeid is tot wat we vandaag kennen als LVMH. Van mode- en parfummerken zoals Dior, Fendi en Louis Vuitton tot dranken als Moët et Chandon, Veuve Clicquot en Hennessy Cognac. De familie Arnault bezit een groot aandeel van ‘s werelds grootste luxemerken over verschillende sectoren heen.

Chinese groei

Dankzij een steeds grotere vraag naar luxemerken op de Aziatische markten, meer bepaald vanuit China en Japan, kon LVMH de laatste jaren stevig groeien. Het aandeel kon daarmee een groei van meer dan 40% optekenen in het laatste jaar alleen al. Deze sterke groei heeft het vermogen van Bernard Arnault en zijn familie, uiteraard een stevige duw heeft gegeven.

Populariteit

De ondernemer heeft in zijn thuisland echter wat aan populariteit verloren sinds hij in 2012 overwoog om te emigreren naar België. Hij had reeds een naturalisatieaanvraag ingediend waarvoor hij een negatief advies kreeg vanuit België. Er was namelijk een vermoeden dat de ondernemer hoofdzakelijk omwille van fiscale redenen naar ons land wou verhuizen. Dit werd echter tegengesproken, het zou om juridische gronden gaan, maar het werd niet geloofd.

Om meer problemen en heisa te voorkomen trok de rijkste Fransman dit verzoek weer in. Het hele voorval werd namelijk uitgebreid in de pers besproken, waardoor Arnault zich genoodzaakt voelde om deze volledige aanvraag af te blazen. Recent investeerde hij, samen met zijn familie, nog bijna 600 miljoen euro in de restauratie van de Notre Dame. Misschien in een poging om zijn populariteit in Frankrijk weer wat op te krikken. 

Lijstje rijksten ter wereld

De volledige top tien van rijkste mensen van 2019 ziet er voorlopig als volgt uit:

  • Jeff Bezos
  • Bill Gates
  • Bernard Arnault
  • Warren Buffett
  • Mark Zuckerberg
  • Larry Ellison
  • Amancio Ortega
  • Carlos Slim Helu
  • Francoise Bettencourt Meyers
  • Michael Bloomberg

Opvallend, de eerste uit de lijst, Jeff Bezos, bezit drie keer zoveel als de tiende uit de lijst. Ook bij multimiljonairs zijn er dus nog grote verschillen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.