Belg vreest economie in eigen land

Hoewel België op menig lijstje over de rijkste landen ter wereld prijken en we wereldkampioen sparen zijn, kampen de Belgen met lastige financiële periodes waarin ze moeite hebben om schulden terug te betalen. En dit is nog maar één van enkele opmerkelijke feiten uit het Consumer Payment Report van Intrum Justitia.

Op basis van het netto vermogen per inwoner blinkt België wereldwijd op de 5de plaats. Allen samen hebben we meer dan 265 miljard euro op onze spaarboekjes staan. En toch, toch geeft 33 procent van de ondervraagde Belgen aan dat ze op dit ogenblik niet genoeg geld hebben om een waardig bestaan te leiden. 44% maakt zich zorgen dat ze, na het betalen van alle rekeningen, niet genoeg overhouden om het einde van de maand te halen. Slechts 1 op 5 van de ondervraagden vindt dat zijn of haar financiële situatie verbetert.

Bron: intrum.com

Dertig procent van de Belgen uit het onderzoek worstelt soms met de afbetalingen van schulden. Maar wat vooral opvalt is de negatieve kijken tegenover de binnenlandse economie. Amper 15 procent vindt dat de economie in België erop vooruit gaat. 16 procent overweegt zelfs een verhuis naar het buitenland omwille van hun financiële situatie.

Lees meer: 75 tips om geld te sparen

Huis- tuin- en keukeneconomie

Om zich te wapenen tegen een slechte financiële huishouding is een goede opleiding van groot belang.70 procent oordeelt dat kinderen een grondigere economische achtergrond moeten meekrijgen op de schoolbanken. Ouders zien de financiële toekomst voor hun kinderen somber in. 27 procent van de ondervraagden vreest dat hun kinderen het slechter zullen hebben dan zichzelf. Daarmee kijken we iets negatiever naar onze toekomst dan heel wat andere Europeanen. Vier op de tien moeders en vaders zijn bereid om kind te ondersteunen. 

‘Niemand wil dat jongeren zich op een onverantwoorde manier in het verkeer begeven. Dat levert immers gevaarlijke toestanden op. Waar we ons veel minder van bewust zijn, is dat een gebrek aan basiskennis over geldzaken minstens even gevaarlijk is. Wie zijn financiële zaakjes niet op orde heeft, loopt een reëel risico op zware problemen’, zegt directeur Guy Colpaert van Intrum Justitia België in een persbericht. ‘Ouders rekenen er dan ook op dat onze scholen voortaan budgetbewuste jongeren de maatschappij insturen’.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.