Persoonlijke boekhouding voeren

Financiële vrijheid bereiken betekent voor de één iets compleet anders dan voor de ander. Eender wat je financiële doel echter is, het is steeds makkelijker om het te bereiken via een plan. De bekende quote: “A goal without a plan is just a dream”, is hier zeker van toepassing. Maar hoe pak je dat plan aan? Enkele praktische tips om een persoonlijke boekhouding te voeren!

Bepaal een welomschreven doel

In eerste instantie is het belangrijk om een duidelijk welomschreven doel te hebben. Dat kan van heel klein naar heel groot gaan. Misschien wil jij wel financieel onafhankelijk zijn op je 45e verjaardag en werk je daarnaartoe. Het kan ook zijn dat je op dit moment helemaal geen spaargeld hebt en problemen hebt om op het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen. In dit geval kan het bijvoorbeeld een doel zijn om een spaarboekje van 10.000 euro op te bouwen voor noodgevallen. Ook het wegwerken van schulden is een belangrijke motivator om een persoonlijke boekhouding te voeren!

Lees meer: Zet heldere financiële doelen uit

Bedenk een strategie

Nu je een duidelijk doel voor ogen hebt, moet je beginnen werken aan het plan om dit te bereiken. Je hoeft dit niet overhaast te doen want het is de bedoeling dat je deze strategie voor lange termijn zult volgen én opvolgen in je persoonlijke boekhouding. Een paar voorbeelden van acties die je in je strategie kunt opnemen zijn de volgende:

  • Maandelijks consequent een specifiek bedrag naar je spaarrekening overschrijven.
  • Per kwartaal een bepaald bedrag toewijzen aan een crowd funding project met vaste maandelijkse coupon.
  • Enkel nog tweedehandskledij kopen die je écht nodig hebt.
  • Enkel nog boeken en films/series bij de bibliotheek halen en Netflix opzeggen.
  • Alle ritjes binnen een afstand van 10 kilometer afleggen met de (tweedehands)fiets.
  • Een pensioenspaarplan opstarten.
  • Elke maand voor een bepaald bedrag een dividendaandeel kopen.
  • Een (online) job zoeken als bijverdienste voor het weekend (webmaster, foto’s verkopen, kanaal op YouTube, online organisator van afspraken, flexijobs in horeca…).
  • Nog maar één keer per maand op restaurant gaan.

Documenteer alles in je persoonlijke boekhouding

Uit psychologische studies blijkt dat mensen vaker gemotiveerd zijn als ze grote doelen opkappen in kleinere onderdeeltjes. Daarnaast is het visueel voorstellen van je plannen ook een grote stimulans om op hetzelfde elan door te gaan. Documenteer daarom je vooruitgang. Je kunt dit doen door enerzijds je gedeeltelijke doelen te visualiseren maar ook het grote eindplan. Bij audit van bedrijven wordt steeds een heel belangrijke regel in het achterhoofd gehouden: “If it is not documented, it is not true”. Bekijk zo ook je eigen persoonlijke boekhouding!

Lees meer: Aan de slag met jouw budget journaal

Afhankelijk van wat voor type jij bent kun je deze doelen op je computer bijhouden, via tracking apps of op papier. Bullet journals zijn bijvoorbeeld heel populair onder creatievelingen. Niets houdt je tegen om je financiën en je vooruitgang bij te houden in een kleurrijk financieel dagboek, virtueel of op papier!

Tussentijdse evaluatie

Het documenteren van alle uitgaven in je persoonlijke boekhouding helpt ook bij je tussentijdse evaluaties. Zo kan je meteen inschatten welke stappen je makkelijker behaalt dan andere. Zorg dat de stappen uit je strategie haalbaar zijn, maar toch uitdagend genoeg. Als je hebt aangegeven om elke maand 200 euro aan de kant te zetten, maar je behaalt vlotjes 300 euro, dan kan je dit onderdeel van je strategie misschien naar boven aanpassen.

Ben je daarentegen vaker op restaurant geweest dan vooropgesteld? Misschien had je het wel heel druk op je job en was dit een oplossing om je tijd te besparen. Bedenk dan een nieuwe aanpak om dit doel in de toekomst wel te halen. Doe bijvoorbeeld je supermarktaankopen online tijdens je middagpauze via de afhaaldienst en zorg zo dat je steeds vers eten in huis hebt zonder meer tijd te verliezen in de supermarkt. De meerkost van deze dienst zal je snel gerecupereerd hebben als je een restaurantbezoek kunt uitsparen!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.