Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Krijgen alle Zwitsers binnenkort 2200 euro?

Helpt gratis geld uitdelen een maatschappij en economie verder? Dat is de vraag waar de Zwitsers zich de facto over moeten gaan buiten. Op 5 juni vindt er in Zwitserland een referendum plaats over de invoeging van het basisinkomen. Voorstel wat op tafel ligt: 2200 euro per maand per volwassene.

Zwitserland is niet het eerste land waar een basisinkomen hoog op de agenda wordt geplaatst. Om de zoveel tijd duikt er wel een land op waar een pleidooi wordt gehouden voor dit gratis geld. Finland staat er momenteel het verst in. Een eerste experiment waarbij Finnen maandelijks 800 euro kunnen krijgen staat in de steigers.

Basisinkomen in 1790

Nieuw is het idee van het basisinkomen allesbehalve. Eind achttiende eeuw kwam de Amerikaan Thomas Paine al aanzetten met een soortgelijke gedachte maar aan de praktijk waagde zich nog geen enkel land. De luisterbereidheid in Nederland, op het niveau van de gemeenten, is klaarblijkelijk ook groot. Enkele tientallen gemeenten gaven aan om te willen experimenteren met het basisinkomen.

Volgens het BIEN, het Basic Income Earth Network, zijn er heel wat voordelen verbonden aan het verstrekken van een gratis basisinkomen. Zo zou het de armoede tegenwerken, investeringen stimuleren en de afhankelijkheid van uitkeringen wegwerken. Bovenal zou het de ontvangers vrijheid schenken. “Iedereen krijgt zo de kans om zijn eigen ondernemer te zijn”, aldus het BIEN. De vraag is natuurlijk wat voor prijskaartje het met zich meebrengt. De Finnen rekenen op 20 miljoen euro enkel en alleen voor het experiment. Een gelijkaardige oefening in Nederland bracht de rekensom op 2 à 3 miljard euro per jaar.

Op 5 juni is er dus een Zwitsers referendum, wat overigens niet bindend is. Hierin wordt enkel gepeild of de Zwitsers het idee van een basisinkomen genegen zijn. Daarna moet de echte denkoefening nog volgen. Iets wat nog meer dan tien jaar kan duren.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.055 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden