Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Sparen

Spaarproducten zijn nog altijd zeer gegeerd door de gezinnen. Of we het nu hebben over een klassieke spaarrekening, een termijnrekening of langetermijnsparen, elk van deze opties lijken hun aantrekkingskracht om te sparen enigszins te behouden. Omdat zelfs de kennis over het klassieke sparen soms te wensen overlaat presenteren we jou een resem artikels met inzichten, voorbeelden, analyses, noem maar op.

Het is moeilijk om het overzicht over jouw persoonlijke investeringen te bewaren als ondernemer. Jouw bedrijf laten groeien is de nummer 1 prioriteit. Even de tijd nemen voor jouw persoonlijke investeringen wordt aan de kant gedrukt. Wat je ook doet, behoed jezelf voor de volgende 2 vaak gemaakte fouten.

Langetermijnsparen, hoeveel uitleg hoeft het woord? Je spaart op lange termijn. Helder, toch? Wel, er komt nog heel wat bij kijken. Zo is er een optimale grens bij langetermijnsparen. En hoe zich het met de kapitaalaflossingen van jouw woning? We geven wat meer uitleg over het langetermijnsparen.

Nu het spaarboekje vandaag de dag niets meer opbrengt is het voor de actieve spaarder belangrijk geworden om te zoeken naar goede alternatieven voor zijn zuurverdiende spaargeld. Van je spaargeld wil je nu immers dat het nog wat opbrengt. Op de beurs spelen is misschien iets te riskant maar heb je al de voor- en nadelen van een termijnrekening overwogen?

Belgen zijn van oudsher echte spaarders. Onze spaarrekeningen lopen vol, terwijl ze nog slechts weinig opbrengen. Termijnrekeningen bieden daarentegen een hoger rendement en kunnen een oplossing bieden. 

Langetermijnsparen in een tak-21 verzekering biedt heel wat voordelen. Naast de interesten en een eventuele winstdeelname die de verzekeraar bereid is te betalen is er ook nog het belastingvoordeel. Alle info over het belastingvoordeel bij langetermijnsparen lees je hier.

Niet vertrouwd met een termijnrekening? Dan zegt termijnbon, termijncontract, termijndeposito of een termijnplaatsing jou misschien wat meer. De termijnrekening kent heel wat synoniemen en dat zegt wat over de populariteit van het financiële product. Lees verder en ontdek wat een termijnrekening is.

Sparen voor jouw kind of kleinkind komt steeds minder vaak voor. Dit betekent daarom nog niet het onverbiddelijk einde van de spaarwoede bij Vlamingen. Er wordt nog steeds in alle hevigheid doorgespaard maar het (klein)kind staat niet langer op de eerste rij.

Voor de derde maand op een rij breken de spaarboekjes records. Momenteel parkeren alle Belgen samen 265 miljard euro op een spaarrekening. Banken en overheden willen echter dat spaarders kiezen voor andere producten. Instellingen als de ECB wil meer geld terecht zien komen in de economieën, voorlopig zonder gevolg. En de spaarboekjes? Die blijven maar aandikken.

Meneer en Mevrouw 1.500, zo worden ze genoemd. Carl en Mindy, een doorsnee koppel, realiseerden de droom van velen: stoppen met werken op de leeftijd van 43 jaar! Behoorlijk indrukwekkend maar het kan nog gekker als je weet waar die 1.500 voor staat…

De Belgen kunnen maar geen afstand nemen van hun spaarboekje. Ondanks de wijdverspreide mededeling dat spaarboekjes geen euro meer opbrengen, blijven we hardnekkig miljarden euro’s parkeren op de ouderwetse rekeningen. Hoewel niemand met dit spaargedrag gebaat is, blijven we maar doorgaan. Nieuwe cijfers tonen zelfs een stijging.

Het is een grote misvatting om pas met investeren te beginnen wanneer je een leuk kapitaal bij elkaar hebt gespaard. Bovendien helpt het niet echt dat we onze carrière quasi altijd met schulden beginnen. Op z’n minst is er die hypothecaire lening waar we zo snel mogelijk vanaf willen. En wat financiële achtergrond ontbreekt ons ook maar al te vaak.

De Belg en zijn spaargedrag, wat is er toch aan de hand? Hoewel elke spaarder ondertussen weet dat geld op een spaarboekje niks opbrengt - in tegendeel zelfs want het kost je gezien de stijgende levenskost centen - blijven we toch halsstarrig geld op die rekeningen plaatsen.

De financiële wereld staat voor bewogen tijden. Met een zekere angst en spanning wordt gekeken naar de verdere digitalisering en zelfs robotisering van de sector. Jongere beleggers maar ook kleinere investeerders durven hun geld al toe te vertrouwen aan robotadviseurs. Maar wat nu ook rijkere klanten stilaan beginnen flirten met deze digitale raadgevers?

Op z’n 27ste, met een zak vol schulden besluit hij miljonair te worden. Voor zijn 35ste, amper 8 jaar later, haalt hij zijn doel. Zijn ervaringen en zijn methode schreef hij neer in een blog milliondollarjourney.com. Dit is het relaas van de Canadese miljonair FrugalTrader.

Helpt gratis geld uitdelen een maatschappij en economie verder? Dat is de vraag waar de Zwitsers zich de facto over moeten gaan buiten. Op 5 juni vindt er in Zwitserland een referendum plaats over de invoeging van het basisinkomen. Voorstel wat op tafel ligt: 2200 euro per maand per volwassene.

Lijfrente steekt steeds vaker de kop op. Door de zeer lage rentevoeten en de beperkte pensioenen zoeken oudere huiseigenaren naar attractieve manieren om extra kapitaal te vergaren. Voor kinderloze gepensioneerden is de verkoop op lijfrente van hun huis een uitstekende mogelijkheid. Maar laat ons beginnen bij het begin: wat is lijfrente ook alweer?

Heel veel mensen focussen zich op grote financiële doelen om hun toekomst te vrijwaren. Concreet zoeken deze individuen naar manieren om zo snel mogelijk miljonair te worden. Niet als een sprookjesachtig idee maar om effectief 1 miljoen euro waard te zijn. Er zijn dan ook heel wat theorieën, als je het zo mag noemen, die je willen helpen om veel geld binnen te rijven. Maar zo eenvoudig en rooskleurig is het vaak niet. Financiële successen worden niet gehaald zonder enkele cruciale punten.

Hoe staat het met de Belgische fintech sector? Welke stappen hebben we gezet, en welke weg hebben we nog af te leggen? Geen betere partij om het aan te vragen dan Jurgen Ingels, de oprichter van het succesvolle Clear2Pay. Bloovi interviewde hem en legde hem het disruptievuur aan de schenen.

In tijden waarin internationale miljardairs New Yorkse lofts kopen voor tientallen miljoenen, waarin rijke Britten astronomische bedragen neertellen voor een garagebox, heeft miljonair zijn niet langer hetzelfde cachet als weleer. Jammer genoeg is dit omdat je met een miljoen euro niet langer alles kan kopen wat je wil in steden als Londen, Parijs, Tokio of New York. Toch zijn er nog plaatsen in de wereld waar je heel ver kan komen met 1 miljoen euro.

Begin april 2016 lanceerden onderzoeksjournalisten in de hele wereld de Panama Papers. Een database met meer dan 200.000 offshoreconstructies. De discussies over belastingontwijking kwamen plots hoog op de politieke agenda. Sinds gisteren staat een groot deel van de Panama Papers online. Iedereen kan de ruim 11 miljoen documenten doorploegen. Of uit nieuwsgierigheid eens enkele namen intikken.

Twintigers: de wereld ligt aan jullie voeten. Met 5 tips van wat De Morgen de Australische Paul D’Hoore noemt, kunnen jullie de wereld aan. Deze financieel journalist geeft zomaar enkele raadgevingen voor jonge mensen om voor hun 40ste een leuk kapitaal bij elkaar te harken. Stop dus met dat bingedrinken en focus je op je doel: rijk worden voor je veertigste levensjaar.

Eén euro! Zoveel krijg je bij de meeste grootbanken als je € 1000 van jouw spaarcenten op hun rekening laat staan. Lager kunnen de rentevoeten niet meer en daarmee bereikten we een triest dieptepunt in de geschiedenis van de spaarboekjes. In september 2014 bedroeg de rente nog bijna 1 procent. Die tijd lijkt nu ver weg. Toch storten we maandelijks nog vele duizenden euro’s op onze spaarrekening. Tijd voor verandering?

Termijnrekeningen, interessant voor wie zijn geld best wel een tijdje kan missen maar toch wat zekerheden zoekt. Je kan er je geld parkeren aan hogere rentevoeten dan die geboden bij het afsluiten van een spaarrekening. Wie vroeger zijn centen terugwil, die betaalt wel een uitstapkost. Maar de lage rentevoeten doet banken steeds vaker afzien van die verbrekingsvergoeding.

Vijfduizend euro, veel geld maar geen torenhoog bedrag. Je kan het bedrag op veel manieren bij elkaar krijgen. Een bonus op het werk of een erfenis helpen je misschien een eind op weg. Of krijg je wat geld terug van de belastingen? En indien je geen enkele meevaller hebt, kan je jouw geluk nog zelf afdwingen door een extra job te nemen. Wie de centen nu al heeft, kan maar beter aan de slag gaan, want hoe sneller je start met investeren, hoe meer het de moeite loon.

Pagina 1 van 2

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden