Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Futures

Back to the futures! Wat zijn future contracts? En hoe werkt die hefboom precies? We zetten ook even alle voordelen van handelen in futures op een rij. Zo zie je maar dat je heel wat kan opsteken van futures als je onze artikels leest. 

Een future of een termijncontract was vroeger een manier om jou in te dekken tegen risico’s allerhande. Ervaren beleggers kunnen het zich amper nog voorstellen want nu is het een stevig instrument geworden in handen van speculanten. Toch kan het dit oude doel nog altijd lenigen, denken we maar aan futurecontracten voor valuta.

Steeds meer beleggers maken de overstap van aandelen naar futures. Sommige beleggers halen aan dat grote winsten halen absoluut niet moeilijk is, maar simulaties tonen aan dat slechts 30 procent van futures handelaars echt winst maken. Bovendien blijkt dat wie een grondige kennis heeft van futures meer kans maakt om ook effectief winst te boeken. De basis doen we daarom voor jou uit de doeken: futures voor beginners.

Ondanks de zogenaamde speculatietaks zijn futures nog steeds een zeer populair beleggingsproduct in België. Logisch ook, in verhouding tot de investering zijn zeer grote winsten mogelijk (het zogenaamde hefboomeffect). Maar hoe komt dit nu net? Hoe valt die grote winst te verklaren en hoe werkt dit beleggingsinstrument nu net?

High frequency trading heeft het potentieel om op markten de liquiditeit te laten toenemen maar ook te laten afnemen bij een hogere volatiliteit. Tot die conclusie komt een studie uitgevoerd door de Bundesbank.

Futures maken gebruik van een zogenaamde hefboom. Met deze hefboom zouden grote winsten en hoge rendementen behaald kunnen worden terwijl er slechts een kleine investering noodzakelijk zou zijn. Hoe zit een dergelijke hefboom bij futures ineen en hoe kan je er voordeel uithalen? Wij zetten één en ander voor je op een rijtje.

Futures zijn eigenlijk een vorm van termijncontracten waarbij de koper zich ertoe verbind om op een bepaald moment een bepaalde hoeveelheid van de onderliggende waarde aan te kopen of te verkopen van/aan een bepaalde koper. Deze onderliggende waarden kunnen zowel indices als valuta, grondstoffen of aandelen zijn. De koper gaat daarbij rekenen op een specifieke wijziging (stijging of daling) van de onderliggende waarde om zo een bepaald voordeel te bekomen. Futures lenen zich dan ook uitstekend om hoge rendementen te behalen - wetende dat hier ook risico's aan verbonden zijn. Maar wat zijn nu echt de grote voordelen van beleggen in futures en wanneer is het aangeraden om hiermee te starten?

Bij het volgen van aandelenbeurzen komt men al eens de term 'future' of 'future contract' tegen. Alhoewel de uitleg vaak als zeer complex of technisch kan overkomen, zijn het op zich eenvoudige financiële beleggingsproducten. Velen vragen zich wellicht af wat een future nu precies is en indien het een interessante belegging is.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.065 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden