Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Fondsen

Fondsen laten jou toe om in meerdere gelijkaardige producten te beleggen. Te moeilijk of te abstract? Lees onze artikels zoals: Wat zijn fondsen? Je leest er ook alles over vastgoedfondsen, ecologische fondsen, ga zo maar door. 

De populariteit van fondsen blijft onder Belgische beleggers groot. Ze schatten de voordelen die fondsen met zich meebrengen naar waarden. We kennen allemaal de pensioenfondsen maar zijn de kleine beleggers ook genoeg vertrouwd met de andere fondsen?

Een passieve investeringsstrategie is een type van investeren met een focus op goed onderzochte acties. Heel wat van de robotadviseurs gebruiken deze investeringsstrategie die aantoont hoe moeilijk het is om beter te presteren dan de grote marktindicies. Wat zegt dat over de robotadviseurs?

De 27-jarige Olaf Carlson-Wee haalde 10 miljoen dollar op voor een zeer ongewoon hedgefonds. Het bedrag is peanuts in de wereld van de hedgefondsen maar de manier waarop hij investeert is opmerkelijk. De jongeman dokterde een strategie uit om in digitale munten te beleggen.

Beter presteren dan de Belgische sterindex Bel20, dat deden maar liefst 12 van de 13 beleggingsfondsen met een focus op Belgische aandelen. Dat blijkt uit een artikel uit De Tijd. Vooral het KBC Equity Flanders fonds doet het met een rendement van net geen 10 procent opvallend beter.

Bij de verschillende soorten hedgefondsen komen ook uiteenlopende strategieën kijken, afhankelijk van de verwachtingen die men heeft en de stappen die men wil ondernemen. De strategieën worden meestal gebaseerd op een duidelijke visie op de toekomstverwachtingen, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van ingewikkelde wiskundige modellen (daar worden die verwachtingen immers op gebaseerd). Een overzicht van de verschillende types hedgefondsen geeft een duidelijker beeld van welke aanpak men hanteert, wat men er precies probeert mee te bereiken en waardoor ze getypeerd worden.

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder, maar er leven nog veel misvattingen. Tijd om de vijf meest gangbare misvattingen rond duurzaam beleggen te weerleggen.

Hedgefondsen hebben een slechte naam en dat is onterecht. Het excessief agressieve, risicovolle gedrag van een kleine minderheid van voornamelijk Angelsaksische hedge fondsen die met geleend geld ondernemingen dwingen tot het maken van keiharde keuzes waarbij het belang van aandeelhouders voorop staat, is uitzonderlijk. De meeste hedge fondsen specialiseren zich in risicomijdende transacties na gedegen onderzoek, ver van de wereld van het snelle geld.

Wat doe je als institutionele belegger wanneer aandelen en obligaties niet meer renderen zoals verwacht? Dan ga je op zoek naar valabele alternatieven. Alternatieve beleggingen waarbij het midden wordt gehouden tussen risico en rendement. Pensioenfondsen zoeken daarom steeds vaker hun heil buiten de beurs om. Kan je daar als kleine belegger wat van leren? Absoluut!

Na enkele moeilijke jaren lijkt de trein van het duurzaam beleggen, of het maatschappelijk verantwoord investeren, opnieuw op gang te komen. Zowel spaarders als beleggers trekken weer de kaart van beleggingsfondsen, aandelen en obligaties met een duurzaam karakter. Geen evidentie na enkele moeilijkere jaren.

Een hedgefondsmanager die het geld beheerde in één van ’s werelds grootste fondsen, stuurt een waarschuwing uit aan iedereen die in zijn voetsporen wil treden: doe het niet! Raoul Pal verliet de industrie in 2004. Hij ging op pensioen toen hij 36 werd. Toch noemt hij de financiële sector een barslechte sector voor mensen met ambitie.

Fondsen of beleggingsfondsen, de woorden klinken vertrouwd maar worden niet altijd even correct gebruikt. Er is een duidelijk verschil tussen de fondsen die refereren naar een tak 23-product en anderzijds de ICB’s. Begint het allemaal wat te dansen voor jouw ogen? Geen probleem, lees gewoon verder, we maken het allemaal glashelder voor jou!

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.065 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden