Aandelen

Onder de categorie aandelen vindt elke belegger zijn gading terug. Wat zijn aandelen precies? En hoe kan je in aandelen handelen? Maar ook bieden we jou een overzicht van de Nederlandse (AEX) en Belgische (BEL20) aandelen.

Je kan wel een eind weg emmeren over aandelen, maar daarvoor moet je de werking van de aandelenbeurs natuurlijk wat begrijpen. Daarom leggen we jou haarfijn uit hoe de aandelenbeurs nu precies werkt.

In dit artikel neem ik je mee naar de chemiereus Solvay. Na de overname van Cytec staat Solvay geplaatst voor verdere groei tegen een gematigd maar bestendig tempo.

Het kan zo zijn dat een vennootschap een meerwaarde krijgt wanneer zij bedrijfsgoed vervreemden. Deze meerwaarde is vervolgens belastbaar. Het vennootschap kan ook kiezen voor een zogehete gespreide taxatie op de meerwaarden. Dan moeten ze de verkoopprijs opnieuw beleggen in een ander, nieuw actief dat beroepsmatig gaat worden gebruikt. Het gevolg hiervan is dat de meerwaarde gespreid belast wordt.

High frequency trading is een computergestuurd platform waarbij heel krachtige computers grote aantallen transacties aan een ontzettend hoge snelheid versturen. Daarbij maakt het platform gebruik van ingewikkelde algoritmes om zo verschillende markten te analyseren. Aandelenhandelaars met de grootste snelheid kunnen de grootste winsten maken. De strijd om de snelste verbinding tart elke verbeelding.

Wat is short gaan en hoe werkt dat precies? Om je daar wat meer over te leren, word je in een vogelvlucht meegenomen in de aandelenwereld. Zo kom je alles te weten over shortselling en het nemen van shortposities. Klaar?

Beleggen in al wat slecht is: daar draait het bij Vice Fund rond. Wapens, alcohol, casino’s en sigaretten: het fonds is een verzameling van duivelse aandelen. En niet zonder succes. In 2016 sloot het fonds af met een winst van 20 procent. En de vooruitzichten zien er goed uit.

De Bel20 is de Belgische aandelenindex waarop 20 aandelen van bedrijven noteren. Om deel uit te maken van de Bel20 moet een aandeel aan enkele voorwaarden voldoen. Een Belgisch bedrijf zijn is echter geen voorwaarde om als onderneming op de Bel20 te noteren. Verrassend, toch?

Aandelenindices, het meervoud van aandelenindex, verzamelen alle belangrijkste/grootste/meest verhandelde aandelen in een korf. Die korf geeft dan de gezamenlijke koersbewegingen van alle aandelen in die mand weer. Op die manier kan je aandelenfluctuaties volgen, breder dan enkel op een individueel aandeel. Sectoren verzamelen aandelen van soortgelijke bedrijven in een index maar ook landen doen dit. De bekendste index in eigen land is de Bel20. Uiteraard hebben ook andere naties een eigen index. Ken jij alle indices?

Australië ASX200
België BEL20
Bosnië BIRS
Brazilië Bovespa
Canada CNSX
China SSE Composite
Denemarken OMX Copenhagen 20
Duitsland DAX
Eurozone Euro Stoxx 50
Finland OMX Helsinki 25
Frankrijk CAC40
Hong Kong Hang Seng
Hongarije BUX
Ierland ISEQ
Ijsland OMX Iceland 15
India BSE Sensex
Indonesië LQ-45
Israël TA-25
Italië S&P / MIB
Japan Nikkei 225
Kroatië CROBEX
Luxemburg LuxX
Mexico BOLSA
Nederland AEX
Oostenrijk ATX
Polen WIG 20
Portugal PSI-20
Roemenië BET 10
Rusland RTS
Servië BELEX15
Slowakije SAX
Spanje IBEX-35
Tsjechië PX
Turkije XU100
Verenigd Koninkrijk FTSE 100
Verenigde Staten S&P 500
Verenigde Staten NASDAQ
Verenigde Staten Dow Jones
Zuid-Korea Kospi
Zwitserland SMI

Aandelen met dividenden: liefst met een hoge winstdeelname en als het even kan elk jaar opnieuw. Daar jagen beleggers vaak op. Zo’n een deeltje van de winst is altijd fijn om het rendement wat op te krikken. Maar wat is een dividend nu precies?

Daytrading of daghandelen is de vaardigheid om aandelen te kopen en te verkopen binnen dezelfde dag. Rendement wordt hierbij meestal verkregen door met relatief groot kapitaal te speculeren op kleine stijgingen in de waarde van aandelen. Het is daarom verstandig om een veilige daytradingstrategie te ontwikkelen, voordat je de markt opgaat.

Warren Buffett zijn geheim is niet zo mysterieus als men denkt: kwalitatieve aandelen met een hoog dividend jarenlang aanhouden. Voilà! En om het aspirant beleggers nog wat makkelijk te maken geven we zelfs een overzicht van zijn top 20 dividendaandelen.

Mijnbouwbedrijven hebben geen al te goede reputatie. Vooral Glencore, Goldcorp en Newmont Mining prijken vaak op klachten ingediend bij de OESO. Interessante investeringen volgens grootbanken als BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en KBC. Maar dat is niet naar de zin van 11.11.11, Broederlijk Delen en Fairfin.

Aandelentips- en adviezen voor 2017: daar doen we niet aan mee. We hebben alle lijstjes van experts en professionals doorploegd op zoek naar overeenkomsten. En we kunnen jou zeggen: in 2017 zal het volgens experts moeilijker zijn om verkeerd te kopen dan juist. Alles samen worden meer dan 100 aandelen aangeprezen.

Verantwoord beleggen is eigenlijk al zo oud als beleggen zelf. Schroders blikt kort terug op de geschiedenis en analyseert de groeiende aandacht voor het onderwerp.

Daytrading, een bekend begrip in de wereld van aandelen. Daytrading, letterlijk vertaald daghandelen, is het kopen en verkopen van aandelen. Het bijzondere aan daytraden is dat alles gebeurt in de tijdsspanne van een handelsdag. Het is dus erg lastig om te voorspellen wat gaat dalen en nog belangrijker wat daytraders niet moeten kopen. Hoe slagen ze, dag na dag, in hun opzet?

Als waarde investeerde leg je een hele reis af van leren, voortdurend verrijken van kennis en wijzer worden. De weg naar waarde-investeerder is uitdagend, maar ook zeer bevredigend. In totaal doorloop je 8 niveaus.

Terugkijken op beursprestaties is stukken makkelijker dan ze voorspellen. Neemt niet weg dat het interessant kan zijn om even achterom te kijken. We halen er even 3 succesnummers uit 2016 bij. Slaag je er in om de pareltjes van 2017 te ontdekken?

Niet werken voor je geld, maar je geld voor jou laten werken. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar door te investeren in goede aandelen kom je een heel eind. Maar wat zijn nou eigenlijk goede aandelen? Hiervoor zul je zelf wat onderzoek moeten doen naar de financiële toestand van het bedrijf waarin je wilt investeren.

Daytrading, vast al eens over gehoord. Misschien kan je er niet precies de vinger op leggen wat het is. Daarom leggen we kort en begrijpbaar uit wat daytrading precies is en hoe het in verhouding staat tot andere vormen van beleggen en specifieker trading.

De financiële media houdt ervan wanneer professionele beleggers, zoals Bill Ackman of David Einhorn, zeggen dat ze aandelen op short shelling hebben gekocht. Dit betekent namelijk dat er een openlijke oorlog plaats zal vinden tussen de investeerders en de bedrijven.

Wanneer je beursgenoteerde aandelen binnen een jaar met winst verkoopt, moet je op die winst maar liefst 30% meerwaardebelasting betalen. Op deze manier wil de overheid speculatie voorkomen en grote vermogens meer laten bijdragen. Maar met een vrijstelling van slechts 5.000 euro per jaar, worden ook de kleine beleggers de dupe van deze belasting. Daarom kan het als belegger de moeite waard zijn om de meerwaardebelasting te omzeilen.

Het optimisme bij ondernemers stijgt, zo blijkt uit de conjunctuurenquëte van het VBO. Het Verbond van Belgische Ondernemingen bevroeg de sectorfederaties. Ongeveer 44 procent verwacht meer activiteit in 2017. Bijna een verdubbeling ten opzichte van het vorige half jaar. Vanwaar die rooskleurige bril?

The Founder, een film over de oprichting van de succesvolste hamburgerketen ooit: McDonalds. In België is het nog even wachten voor hij in de zalen komt. De film vertelt het verhaal van de steile opgang van deze multinational. Of hoe een kleine hamburgertent kon uitgroeien tot 36.615 filialen wereldwijd.

Trading is een actieve manier om deel te nemen aan de financiële markt en wordt gezien als een uitstekend alternatief om je kapitaal in te beleggen nu de interesten op spaarrekeningen vrijwel verwaarloosbaar zijn. Je eigen baas zijn, van thuis uitwerken en een ongelimiteerd potentieel inkomen zijn maar enkele van de vele voordelen van een trader. Maar hoe zit het precies in elkaar?

Pagina 1 van 5

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 13.732 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

De interessantste artikels in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!