“6.491.641 Belgen helpen onbewust cybercriminelen.” Deze prikkelende slogan ondersteunt de grootste Belgische sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid ooit. De campagne van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Cyber Security Coalition is broodnodig: uit een studie van de UGent blijkt dat 68% van de Belgen een gebruikersprofiel heeft dat meer risico loopt om geconfronteerd te worden met cybercriminaliteit.

Miljoenen Belgen beveiligen hun computer, tablet of smartphone onvoldoende of zelfs helemaal niet. Zo helpen ze – vaak zonder het zelf te beseffen – cybercriminelen om via onbeveiligde toestellen aanvallen uit te voeren.

De campagne roept het grote publiek op om hun computer te scannen op virussen en te beveiligen tegen cybercriminelen. Je toestel beveiligen doe je op drie manieren: door te zorgen voor een goede virusscanner, updates van je programma’s te installeren en back-ups te maken. Ook valse mails (phishing) herkennen, kan je veel onheil besparen. Op de website www.safeonweb.be kan je scannen of je een virus hebt én krijg je tips om je beveiliging te verbeteren.

foto_andy_kleinAls stichtend lid van de van de Cyber Security Coalition geeft Proximus zijn volle ondersteuning aan deze nationale campagne.

Andy De Petter, die het Proximus Cyber Defence Center leidt, beaamt het belang van deze campagne.

Klopt de slogan “Take back The internet”? Kan de eindgebruiker iets doen?

Andy: Absoluut. We houden het Proximus mobiele en vaste netwerk scherp in de gaten en doen er alles aan om deze netwerken zo veilig mogelijk te maken. Om je een voorbeeld te geven: meer dan 90 % van alle e-mails die bestemd zijn voor onze eindklanten, vallen niet in hun mailbox. Het gaat om ongewenste mails, phishing of berichten die een virus bevatten.

Bovenop de maatregelen die Proximus neemt om zijn gebruikers te beschermen, is een virusscanner een cruciaal element dat iedereen zou moeten hebben. Dat geldt ook voor de gebruikers van een Apple-toestel. De virusscanner beschermt de gebruiker op verschillende niveaus, wat de verdere verspreiding van virussen en malware sterk bemoeilijkt.

Merk je trends in het cybergevaar? Waarvoor moet de gebruiker vandaag vooral alert zijn?

Andy: Aanvallers gaan zeer vernuftig te werk, waardoor het voor de gebruiker moeilijker wordt om valse berichten te onderscheiden van authentieke. Hun motief verandert echter niet: het buitmaken van (persoonlijke) gegevens of het slachtoffer aanzetten tot het maken van een financiële transactie. Word je gecontacteerd om een verrichting te maken of krijg je de vraag om persoonlijke informatie door te geven? Wees dan heel aandachtig. Typ de URL in je browser in plaats van op een link te klikken.

Een andere trend, meer op technologisch vlak, is dat we meer en meer “slimme” toestellen in huis halen die we met ons thuisnetwerk verbinden. Hou er rekening mee dat deze toestellen meer en meer gelijkenis vertonen met een klassieke computer, en je die dus ook degelijk moet beveiligen. Dat kan bijvoorbeeld met een wachtwoord. Installeer ook de recentste software.

Wat is de belangrijkste tip die je kan geven aan een eindgebruiker?

Andy: Fix the basics. Met dit klavertjevier kun je veel problemen vermijden.

  • Gebruik eerst en vooral een virusscanner op elk toestel, ook je tablet of smartphone.
  • Zorg daarnaast dat je software altijd up-to-date is.
  • Gebruik vervolgens complexe wachtwoorden, die zowel cijfers, leestekens als een hoofdletters bevatten.`
  • Hanteer tot slot verschillende wachtwoorden voor online diensten. Zo blijft de schade voor je persoonlijke en financiële gegevens beperkt als een aanvaller een van je wachtwoorden buitmaakt.
De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *