Gisteren heeft KBC de overname afgerond van United Bulgarian Bank en Interlease. Het nam beide bedrijven over van National Bank of Greece voor een totaal bedrag van 610 miljoen euro. Dat is 1,10 keer de materiële boekwaarde in 2016 van UBB en Interlease. De overname – die werd bekendgemaakt op 30 december 2016 – is goedgekeurd door de betrokken toezichthouders en kreeg ook een antitrustgoedkeuring. KBC zal deze overname cash betalen uit zijn beschikbare middelen.

Vandaag, tijdens zijn eerste corporate-governancebijeenkomst onder de vlag van KBC, zal UBB beslissen over de samenstelling van zijn raad van bestuur en directie, die geleid zal worden door Peter Andronov, de huidige country manager voor Bulgarije en CEO van CIBANK. 

Johan Thijs, CEO van KBC Groep NV zei hierover het volgende: “Ik ben heel verheugd over deze overname. Tien jaar na onze eerste stappen in Bulgarije maakt onze groep vandaag een kwantumsprong in het land, dat voor ons een kernmarkt is. We zijn er vandaag uitgegroeid tot een sterke marktspeler, die zijn stempel zal kunnen drukken op alle domeinen waarin hij actief is: bankieren, verzekeren, assetmanagement, leasing, enz. We hebben ons op lange termijn geëngageerd in Bulgarije en dat uit zich in onze strategie: we willen er tot marktleiders behoren, zoals in alle andere kernmarkten van KBC. Door onze activiteiten in het land uit te breiden, voort te bouwen op de competenties en dynamiek van UBB en CIBANK en ons gezamenlijke product- en dienstenaanbod te versterken, moeten we dat doel kunnen bereiken en toekomstig succes kunnen verzekeren.” 

Luc Popelier, CEO van de divisie Internationale Markten van KBC voegt daaraan toe: “Met deze transactie versterkt KBC zijn positie in Bulgarije aanzienlijk. Het is een mooi voorbeeld van de strategische aanpak van KBC in zijn kernmarkten. 

We zijn ervan overtuigd dat niet alleen de klanten van UBB en CIBANK, maar ook de hele Bulgaarse economie zal profiteren van deze krachtenbundeling van twee sterke merken.” 

Peter Andronov, CEO van CIBANK en country manager voor Bulgarije is blij met deze transactie: “Nu CIBANK, UBB, DZI en andere Bulgaarse entiteiten die ondersteund worden door de KBC-groep de handen in elkaar slaan, krijgen onze Bulgaarse klanten de uitstekende dienstverlening die ze verdienen op het vlak van bankieren, verzekeren en andere financiële diensten. Deze nieuw samengestelde financiële groep zal onze huidige positie op de Bulgaarse markt aanzienlijk consolideren en versterken, en zal een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van onze lokale economie. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het nieuwe management en met alle personeelsleden en ik ben ervan overtuigd dat wij, samen, de referentie zullen worden voor al onze klanten.” 

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *