ING boekt sterke commerciële groei voert prioriteiten uit Think Forward-strategie voortvarend uit

  • ING heeft in het 1e halfjaar 2016 ongeveer 650.000 nieuwe particuliere klanten aangetrokken en ongeveer 350.000 primaire klantrelaties opgebouwd
  • De kernkredietverlening groeide in het 2e kwartaal 2016 met EUR 14,8 miljard, dankzij financiering voor klanten in verschillende regio’s en bedrijfstakken
  • Onderliggend nettoresultaat ING Bank in 2e kwartaal 2016 EUR 1.417 miljoen; +26,7% vergeleken met vorig jaar, +68,3% vergeleken met 1e kwartaal 2016
    • Goede resultaten dankzij aanhoudende groei in kredietverlening tegen gezonde marges, en verbeterde prestaties bij Financial Markets
    • Resultaten zijn inclusief eenmalige winst op de verkoop van Visa-aandelen en eenmalige lasten die elkaar compenseren
  • Sterke fully loaded kernkapitaalratio (CET1) ING Groep van 13,1%; ING kondigt interim-dividend aan van EUR 0,24 per gewoon aandeel
    • Fully loaded CET1-ratio ING Groep gestegen tot 13,1%, exclusief de nettowinst over 1e halfjaar 2016 van EUR 2.552 miljoen.

Bericht van de CEO

“De Think Forward-strategie van ING en onze klantgerichte benadering hebben wederom geresulteerd in sterke commerciële groei en nettokwartaalwinsten”, aldus Ralph Hamers, CEO van ING Groep. “Gedurende de eerste zes maanden van 2016 hebben we ongeveer 650.000 nieuwe particuliere klanten aangetrokken en ongeveer 350.000 klanten verkozen ING tot hun primaire bank. Doordat we een uitstekende bankervaring kunnen leveren, ben ik ervan overtuigd dat we dit groeiend aantal klanten in de komende jaren kunnen behouden en hen in staat stellen goed onderbouwde keuzes te maken.”

“We streven ernaar om onze klanten gedurende de gehele economische cyclus te ondersteunen in hun financiële behoeften en met onze bedrijfsactiviteiten duurzame vooruitgang te bevorderen. In het tweede kwartaal van 2016 groeide onze kernkredietverleningsportefeuille met EUR 14,8 miljard. Deze groei is goed verspreid over geografische regio’s en bedrijfstakken. Onze financiering van duurzame projecten en klanten die het beste presteren op milieugebied steeg tot EUR 27,8 miljard. Dit is inclusief de transacties op het gebied van duurzame energie en duurzame gebouwen in het tweede kwartaal.”

“Gedurende het tweede kwartaal van 2016 lag, wat betreft digitaal bankieren en innovaties, onze focus vooral op gebruiksvriendelijke tools waarmee onze klanten hun geldzaken beter kunnen beheren. In Nederland hebben we onze mobiel bankieren-app uitgebreid met het onderdeel Kijk Vooruit. Klanten krijgen hiermee een overzicht van geplande en te verwachten transacties waardoor zij nog meer grip krijgen op hun geldzaken. In Spanje heeft ING My Money Coach geïntroduceerd. Deze digitale financieel adviseur helpt klanten hun huidige en toekomstige financiën actief te beheren. Dit initiatief is gebaseerd op de technologie van Coach Epargne, de spaarcoach die vorig kwartaal in Frankrijk werd geïntroduceerd, waarmee deze succesvolle innovatie versneld wordt uitgebreid.”

Ralph Hamers, CEO van ING Groep N.V.

Ralph Hamers, CEO van ING Groep N.V.

We streven ernaar om onze klanten gedurende de gehele economische cyclus te ondersteunen in hun financiële behoeften en met onze bedrijfsactiviteiten duurzame vooruitgang te bevorderen. In het tweede kwartaal van 2016 groeide onze kernkredietverleningsportefeuille met EUR 14,8 miljard. Deze groei is goed verspreid over geografische gebieden en bedrijfstakken.

“ING is sterk in samenwerken en daarop voortbouwend hebben we recent de krachten gebundeld met een andere toonaangevende Belgische bank. Tezamen ontwikkelen we een platform waarin mobiele betalingen en loyaliteitsprogramma worden geïntegreerd. De loyaliteitsplatformen van beide banken komen hierin samen, waarbij de Payconiq-app van ING is gekozen als onderliggend mobiel betalingssysteem. Het resultaat is één, gestroomlijnd platform dat de klantbeleving verbetert van de meer dan een miljoen consumenten en 6.500 detailhandelaren die al van de bestaande diensten gebruik maken.”

“Al onze bedrijfsonderdelen presteerden goed en droegen bij aan het sterke onderliggende kwartaalresultaat voor belastingen van ING Bank van EUR 2.009 miljoen. De groei van de kredietverlening zette door met gunstige marges resulterend in een solide nettorenteresultaat, ondanks het lagerenteklimaat. Het resultaat voor belastingen toont ook een verbeterd resultaat bij Financial Markets, alsmede een eenmalige winst op de verkoop van Visa-aandelen. De lasten waren onder controle dankzij onze aanhoudende kostenbesparingsprogramma’s. De risicokosten waren laag: 39 basispunten van de gemiddelde naar risico-gewogen activa. Het onderliggende rendement op het eigen vermogen van ING Bank over het eerste halfjaar 2016 was 10,8%, in lijn met onze Ambitie 2017-doelstelling.”

“De fully loaded kernkapitaalratio (CET1) van ING Groep steeg naar 13,1%, exclusief de nettowinst van EUR 2.552 miljoen over het 1e halfjaar van 2016. De resultaten van de vorige week door de Europese Bankautoriteit (EBA) uitgevoerde stresstest bevestigen nogmaals de veerkracht van ons bedrijfsmodel en de goede kapitaalpositie van ING. We willen een sterke fully loaded CET1-ratio handhaven die hoger ligt dan wat nu is vereist. We maken vandaag bekend dat we een interim-dividend in contanten zullen uitkeren van EUR 0,24 per gewoon aandeel, gelijk aan het interim-dividend over het eerste halfjaar van 2015.”

“We hebben gedurende de eerste zes maanden van 2016 uitstekende vooruitgang geboekt met de uitrol van prioriteiten uit onze Think Forward-strategie. Dit komt tot uitdrukking in de positieve reacties van onze klanten en succesvolle aanwas van nieuwe klanten. Gedurende de rest van 2016 zullen we de uitvoering van onze strategie verder versnellen en blijven we de onzekerheden op het gebied van politiek en regelgeving nauwlettend volgen.”

 

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *