Mechelen, België; 26 september 2016 – Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) maakt bekend dat dr. Severine Vermeire, de hoofdonderzoeker betrokken bij de FITZROY Fase 2 studie met filgotinib in de ziekte van Crohn, endoscopische en andere belangrijke bevindingen van deze studie zal presenteren tijdens de United European Gastroenterology Week (UEGW) in Wenen, 15 – 19 oktober 2016. Het abstract voor de presentatie is online beschikbaar op www.uegw.eu/week/.

In de FITZROY Fase 2 studie is filgotinib geëvalueerd bij 174 patiënten met de ziekte van Crohn. Bij aanvang van de studie hadden patiënten een gemiddelde ziekte-activiteits score (CDAI) van 293, met een gemiddelde endoscopie score (SES-CD) van 14,6.

CDAI: Crohn’s disease activity index; ITT: intent-to-treat; NRI: non-responder imputation; LOCF: last observation carried forward; SES-CD: simpele endoscopische score voor de ziekte van Crohn; histopathologie score = bewerking van de histopathologie score volgens D’haens. De FITZROY studie was niet ontworpen voor statistische significantie op endoscopie.

“De endoscopische en histopathologische verbeteringen zijn sterke en relevante indicatoren die bijdragen aan de potentie van filgotinib als orale behandeling voor patiënten met de ziekte van Crohn” zei dr. Severine Vermeire, hoofdonderzoek van de FITZROY studie.

Behandeling met filgotinib bleek veilig en werd goed verdragen. Ernstige en niet-ernstige bijwerkingen traden in vergelijkbare mate op bij behandeling met filgotinib en placebo. De meerderheid van de ernstige bijwerkingen was gerelateerd aan verergering van de ziekte van Crohn. Ook liet de FITZROY studie een stijging in hemoglobine gezien, echter zonder verschil tussen filgotinib en placebo. Tijdens de studie zijn geen significante veranderingen waargenomen in neutrofiel-niveaus of leverfunctiewaarden ten opzichte van de start van de behandeling. In de FITZROY studie heeft filgotinib een gunstig lipideprofiel laten zien met een toename in HDL en geen verandering in LDL, wat resulteerde in een verbeterde atherogene index.

“Dit is de eerste dubbel-blinde, placebo-gecontroleerde studie bij de ziekte van Crohn waarin centraal beoordeelde endoscopie is gebruikt om patiënten tot de studie toe te laten en als primair eindpunt voor werkzaamheid,” zei Dr Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos. “Galapagos heeft gekozen voor 50% verbetering van de endoscopiescores als de te nemen horde voor een potentiële toekomstige therapie tegen de ziekte van Crohn. We zijn blij dat de

Gemeten/eenheid/popula tie

placebo n=44

filgotinib n=128

p-waarde

Klinische remissie (CDAI<150), %, ITT-NRI

23

47

0,0077

SES-CD verbetering van tenminste 50%, %, ITT-LOCF

13,6

25

NS

Algehele totale histopathologie score, gemiddelde verandering van baseline, ITT-LOCF

-0,6

-3,5

0,0359

1

endoscopische verbetering een bevestiging laat zien van zowel de klinische remissie, de klinische verbetering, de afname van de ontsteking alsook de door de patiënt gerapporteerde bevindingen. ”

Dr Vermeire zal op UEGW spreken op 17 oktober 2016 om 16u20 CET, tijdens een sessie getiteld “Future drugs in IBD”, abstract OP105, met de titel ”Filgotinib, a selective JAK1 inhibitor, induces clinical remission in patients with moderate-to-severe Crohn’s disease: final analysis of the Phase 2 FITZROY study.”

Galapagos en Gilead zijn een wereldwijde samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor de ontwikkeling en commercialisatie van filgotinib in ontstekingsziekten. Gilead is in augustus gestart met het FINCH Fase 3 programma in reuma en verwacht een Fase 3 studie in de ziekte van Crohn en een Fase 2/3 studie in colitis ulcerosa te starten in het vierde kwartaal van 2016.

Filgotinib is een medicijn in ontwikkeling; de veiligheid en werkzaamheid is nog niet definitief vastgesteld.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *