De burgercoöperatieve Electrabel CoGreen opent vandaag voor de derde keer haar windmolenparken voor burgerparticipatie. Tijdens de maanden september en oktober worden de omwonenden van 6 nieuwe parken in Vlaanderen uitgenodigd voor de informatiesessies. Ze zullen de mogelijkheid krijgen om de reeds 1.000 omwonenden te vervoegen die reeds coöperant zijn en te investeren voor een bedrag tot 2.500 euro per persoon. Electrabel CoGreen streeft dit jaar naar een rendement van 3,5%.

De zes nieuwe windmolenparken in Vlaanderen die gelegen zijn in Olen, Brugge (Pathoekeweg), Ravenshout, Sint-Pieters-Leeuw, Wielsbeke en Zelzate worden opengesteld voor burgerparticipatie voor een totaalbedrag van 2,2 miljoen euro. Deze parken tellen samen 18 windmolens met een totaalvermogen van 50,7 MW en zullen toelaten om meer dan 35.000 ton CO2-uitstoot te vermijden. De kandidaten hebben tot 31 oktober om zich in te schrijven op de website van Electrabel CoGreen en zullen zeer binnenkort uitgenodigd worden op de infosessies in hun buurt.

Als grootste groenestroomproducent van het land, blijft ENGIE Electrabel verder investeren in windenergie samen met lokale partners. Deze nieuwe projecten kaderen perfect binnen de ambitie van de onderneming om 400 MW onshore windenergie te bereiken tegen 2020 en in de wil van de ENGIE Groep om het voortouw te nemen in de energietransitie.

ENGIE Electrabel werkt sinds meerdere jaren samen met lokale coöperatieven om buurtbewoners de kans te geven te investeren in de windmolenparken in hun buurt. Om de regio’s te dekken waar coöperatieven niet actief zijn, heeft de onderneming haar eigen coöperatieve Electrabel CoGreen opgericht in 2013. Ongeveer 1.000 coöperanten in Vlaanderen en Wallonië hebben reeds de keuze gemaakt om aandelen van Electrabel CoGreen te kopen, hetgeen hen concreet aanzet om lokale groene productie mee vorm te geven. Eén aandeel kost 125 euro met een maximum van 20 aandelen per coöperant. Jaarlijks wordt een dividend uitgekeerd op basis van de geproduceerde elektriciteit van elk park van het voorbije jaar. Met de eerste dividenden van 4 tot 6% uitgekeerd in 2015 en 2016, waren de resultaten in lijn met de doelstellingen.

De 18 nieuwe windmolens die opengesteld zijn voor burgerparticipatie werden gebouwd en worden uitgebaat door Wind4Flanders. Wind4Flanders is een publiek-privaat 50-50 partnership tussen ENGIE Electrabel en 5 Vlaamse intercommunales (FIGGA, FINGEM, FINILEK, IKA en IBE). Deze investering heeft een positieve impact op het economisch weefsel van de regio.

Door het succes van dit initiatief, zal ENGIE Electrabel deze dynamiek om kapitaal open te zetten zowel in Vlaanderen als in Wallonië blijven verder zetten via verschillende concrete partnerships met lokale coöperatieven of via Electrabel CoGreen.

Voor meer informatie kan u terecht op www.engie-electrabel.be/nl/cogreen of de windblog electrabel-wind.be/.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *