De Algemene Vergadering van Electrabel CoGreen van juni 2016 heeft op basis van de elektriciteitsproductie in 2015 van de windmolenparken in Zwevegem-Harelbeke, Frasnes-les-Anvaing, Sint-Gillis-Waas, Lochristi-Zele en Poperinge (+7,6% meer productie t.o.v. 2014), de goedkeuring gegeven om een totaal dividend uit te keren van 55.402,50 euro wat overeenkomt met een dividend per aandeel van 7,5 euro of 6%. 

ENGIE Electrabel werkt sinds enige tijd samen met lokale coöperatieve vennootschappen om buurtbewoners de kans te geven te investeren in de windmolenparken in hun buurt. Om de gebieden te kunnen dekken waar geen coöperatieve vennootschap bestaat, richtte ENGIE Electrabel in 2013 haar eigen coöperatieve vennootschap Electrabel CoGreen op. Bijna 1.000 buurtbewoners hebben sindsdien via Electrabel CoGreen aandelen gekocht. Dit geeft hen de kans bij te dragen aan een duurzamere energie. Eén aandeel kost 125 euro met een maximum van 20 aandelen per coöperant. Elk jaar kunnen zij een dividend ontvangen afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die het voorbije jaar werd opgewekt.

In 2015 werd voor de eerste keer een dividend uitgekeerd tussen de 4 en 5% aan de 495 buurtbewoners die samen 925.000 euro investeerden in de windmolenparken van Zwevegem-Harelbeke, Frasnes-les-Anvaing, Sint-Gillis-Waas, Lochristi-Zele en Poperinge. Dit jaar krijgen dezelfde omwonenden dus een dividend van 6%.

ENGIE Electrabel blijft, als grootste groenestroomproducent van België, samen met lokale actoren investeren in windenergie. Dit past volledig binnen de ambitie van de onderneming om haar onshore windcapaciteit te verdubbelen naar 400 MW tegen 2020 en de ambities van de Groep ENGIE om een voortrekkersrol op te nemen in de energietransitie. 

Zo werden eind 2015 zes nieuwe windmolenparken opengesteld voor burgerparticipatie. 500 buurtbewoners investeerden samen ongeveer 1 miljoen euro in de windmolenparken van Gingelom, Genk, Westerlo, Wuustwezel en twee parken in de haven van Gent. Deze parken werden ontwikkeld door ENGIE Electrabel en worden gebouwd en uitgebaat door Wind4Flanders en Greensky; ondernemingen die werden opgericht in partnership met publieke investeerders zoals intercommunales, gemeenten of bijvoorbeeld Infrabel. In 2017 zullen de buurtbewoners van deze parken hun eerste dividend ontvangen op basis van de windproductie van 2016.

2016 is een belangrijk jaar voor ENGIE Electrabel met 32 nieuwe windturbines verspreid over negen parken (zes in Vlaanderen en drie in Wallonië). In de loop van 2016 zal er een nieuwe inschrijvingsperiode geopend worden voor de buurtbewoners nabij de windmolenparken die Wind4Flanders dit jaar bouwt. 

Meer informatie over deze windparken, bestaande en in opbouw, op de windblog electrabel-wind.be/

Meer informatie over Electrabel CoGreen: www.engie-electrabel.be/nl/cogreen

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *