NGIE Electrabel heeft op woensdag 5 oktober de installatie ingehuldigd die instaat voor de evacuatie van de terril van Hénâ in Flémalle. Deze unieke werken in België kondigen een nieuw leven aan voor de site en tonen de wil van ENGIE Electrabel om haar industriële activiteiten op een verantwoordelijke manier uit te voeren. Inderdaad, de assen van de terril zullen een tweede leven kennen en zullen worden gevaloriseerd in de cementindustrie. Bovendien zal de historische site omgevormd worden tot een publieke groene zone in samenwerking met het begeleidingscomité van omwonenden.

De terril van Hénâ bevindt zich in Flémalle. De terril omvat 1,7 miljoen m3 vliegassen. Deze assen zijn afkomstig van de verbranding van steenkool in de elektriciteitscentrale Les Awirs tussen de jaren ’50 en ‘70. Ten gevolge van een verschuiving in de terril, werd de opslag in 1972 stopgezet. Er werd vervolgens meetapparatuur geplaatst om de staat van de terril te controleren en de veiligheid te garanderen.

In 2002 concludeerde een onafhankelijke studie dat de vliegassen geëvacueerd moesten worden om de veiligheid van de site definitief te garanderen. ENGIE Electrabel heeft de meest diepgaande studies uitgevoerd om de verschillende mogelijke technische oplossingen te bestuderen en heeft de meest veilige manier gekozen om het vliegas te evacueren die ook het minst impacterend is voor de omwonenden. De vliegassen zullen via een transportband naar schepen afgevoerd worden die aangemeerd liggen aan de kade van de Maas. De werf, om deze installatie op te bouwen, is van start gegaan in mei 2015 en is nu afgerond. De evacuatie van het vliegas kan dus nu van start gaan conform het voorziene tijdsschema en met respect voor het strikte kader dat werd opgelegd door de vergunning.

De evacuatiewerken en de ontwikkeling van de groene site zijn toevertrouwd aan de organisatie Recybel (partnership tussen ENGIE Electrabel en de cementfabrieken CBR en CCB) die het beheer van de evacuatie op zich zal nemen, het transport over de rivier, en de valorisatie van de vliegassen. Het was essentieel voor ENGIE Electrabel als zeer geëngageerde en verantwoordelijke onderneming, om een tweede industrieel leven te geven aan deze assen. De herbestemming van het vliegas in het productieproces van cement is een centraal element binnen de duurzame aanpak die het grootschalige project richting heeft gegeven.

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Electrabel: “De ENGIE Groep is bezig met een heuse transformatie en heeft de ambitie om de toonaangevende speler te zijn binnen de energietransitie voor een groenere energie van morgen en een rationeler energiegebruik van deze groene energie. ENGIE Electrabel schaart zich volledig achter deze ambitie en wil al haar activiteiten van bij ontwerp en uitbating tot ontmantelingsfase op een verantwoordelijke manier uitvoeren. We doen dit ook op de site van Hénâ waar we bijzondere werken uitvoeren met een zeer unieke techniek. Op die manier willen we de oorspronkelijke vorm teruggeven aan de site van Hénâ met een positief gevolg voor de omwonenden, de streek en de omgeving.”

Ontdek deze unieke werf in beelden.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *