Op de buitengewone algemene vergadering van 7 juli hebben de aandeelhouders van Twinerg n.v. beslist om de centrale in Esch-sur-Alzette definitief te sluiten en de vennootschap Twinerg n.v. te vereffenen.

De aandeelhouders van Twinerg n.v. (65% ENGIE Electrabel, 17,5% Enovos Luxembourg en 17,5% ArcelorMittal Luxembourg) beslisten in gemeenschappelijk overleg om de vennootschap Twinerg te vereffenen. Ook zal de stoom- en gascentrale (STEG, 376 MW) in Esch-sur-Alzette (Groothertogdom Luxemburg) definitief worden gesloten.

Nadat ze tevergeefs een overnemer hadden gezocht, oordeelden de aandeelhouders dat er onvoldoende vooruitzichten waren voor de rendabiliteit van de centrale. Het was daarom niet mogelijk om de centrale in de markt te houden. Dit ondanks haar gunstige ligging op het kruispunt van de Luxemburgse, Franse, Belgische en Duitse transmissienetten voor elektriciteit, haar performante technische eigenschappen, de uitstekende staat van onderhoud en de opeenvolgende inspanningen om de operationele kosten te verminderen.

In de winter van 2015-2016 maakte de centrale deel uit van de Belgische strategische reserve die door de overheid werd ingevoerd om de energiebevoorrading te verzekeren. Sinds 1 april 2016 werden maatregelen genomen om de technische integriteit van de centrale bij lange stilstand te garanderen. Door de huidige economische en regelgevende situatie voor productiecapaciteit in de Europese energiemarkt was het niet mogelijk om de centrale in gebruik te houden. In oktober 2016 sluit ze de deuren. Daarna wordt de centrale ontmanteld en wordt de site in zijn oorspronkelijke staat hersteld, conform de vereisten van de autoriteiten in het kader van het regionaal ontwikkelingsplan.

De zeventien werknemers van Twinerg zullen individueel worden begeleid, zoals bepaald in de geldende collectieve arbeidsovereenkomst. De drie aandeelhouders zullen alles in het werk stellen om hen bij voorrang andere loopbaanmogelijkheden aan te bieden in een van de drie groepen.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *