Colruyt Group krijgt Europese steun voor een aantal projecten om waterstof nog meer te gaan inzetten als alternatieve, schone brandstof voor logistieke toestellen zoals heftrucks. Zo gaat de groep haar waterstofvloot uitbreiden met 75 nieuwe waterstofvoertuigen en indoor tankzuilen plaatsen in zijn distributiecentrum Dassenveld in Halle. De groep werkt ook mee aan de bouw van een nieuw waterstoftankstation in de regio Antwerpen, dat waterstof zal produceren op basis van groene stroom.

Waterstofregio 2.0.

De drie initiatieven zijn onderdeel van het Europese demonstratieproject Waterstofregio 2.0., dat kennis en ervaring wil opbouwen met grootschalige waterstoftoepassingen in de logistiek. Door de opgedane ervaring breed te delen wil Waterstofregio 2.0. andere grote logistieke centra inspireren om ook waterstofvoertuigen te gaan inzetten.

Het project Waterstofregio 2.0. kadert op zijn beurt in het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland. Dat grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma investeert in slimme, duurzame en inclusieve groei en krijgt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Het totale budget van Waterstofregio 2.0. bedraagt 14 miljoen euro, waarvan 6 miljoen euro beschikbaar komt vanuit Interreg.

Actief met waterstof sinds 2011

Met de uitbreiding van zijn waterstofvloot (tot de grootste van Europa) en van zijn tankinfrastructuur bouwt Colruyt Group verder op een intensief testprogramma dat startte in 2011. Op de site Dassenveld werd toen een waterstoftankstation gebouwd, dat 100 % groene waterstof produceert op basis van stroom afkomstig van de eigen windmolens en zonnepanelen. Het tankstation voorziet al enkele jaren een tiental heftrucks en een personenwagen van waterstof en doet ook dienst als buffer voor overtollige groene stroom.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *