Bekaert realiseerde een geconsolideerde omzet van € 2 759 miljoen in de eerste negen maanden van 2016, een lichte daling (-1%) vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De onderliggende organische volumegroei van + 4,5%2 werd meer dan tenietgedaan door de lagere walsdraadprijzen (-3,2%) die aan klanten verrekend werden, wisselkoerseffecten (-2,5%) en ongunstige prijs-mixeffecten (-1,3%). Het netto-effect van fusies, overnames en desinvesteringen was +1,6%.

De aanhoudende sterke vraag van automobielmarkten zorgde gedurende de eerste negen maanden van het jaar voor organische volumegroei. Het derde kwartaal van 2016 vertoonde ook enkele trends en effecten die verschillend waren van de eerste jaarhelft:

˗  Verscheidene munten veerden aanzienlijk op ten opzichte van de euro. Dit was voornamelijk het geval voor de Braziliaanse real en de Chileense peso, die in de eerste helft van het jaar zwak presteerden. De huidige evoluties temperden het jaar-op-jaar effect van ongunstige koersschommelingen tot minder dan 1% voor het kwartaal.

˗  Het effect van walsdraadprijzen neutraliseerde in het derde kwartaal, in tegenstelling tot de scherpe daling van het eerste kwartaal (-7% jaar-op-jaar) en -2% in het tweede kwartaal van 2016. In Noord-Amerika waren de grondstoffen op basis van staal nog 3% goedkoper dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl een omgekeerd effect zich voordeed in Pacifisch Azië.

˗  Het netto-effect van fusies, overnames en desinvesteringen werd aanzienlijker in het derde kwartaal (+5,5%) als gevolg van de integratie van de Bridon activiteiten in de Bridon-Bekaert Ropes Group en bijgevolg in Bekaerts geconsolideerde cijfers sinds 28 juni 2016.

˗  Terwijl Bekaert een sterke organische volumegroei rapporteerde over de eerste twee kwartalen van het jaar, bleef deze in het derde kwartaal vlak in vergelijking met een relatief sterk derde kwartaal vorig jaar. Zoals verwacht vertraagde de vraag in Europese markten. De markt van de zonne-energie vertraagde plots als gevolg van de verlaagde teruglevertarieven in China sinds juli 2016. De omzet gerelateerd aan olie- en gasmarkten nam tijdens de zomer verder af met een aanzienlijke impact tot gevolg op de product- mix van Bekaert’s gespecialiseerde staaldraadplatform.

˗  Het onlangs gelanceerde ‘customer excellence’ programma, gericht op het stimuleren van de groei en de margeperformantie, begint zijn doeltreffendheid te bewijzen in diverse pilootprojecten. Betere segmentering en succesvolle inspanningen om de product-mix te verbeteren hebben onder meer de groei en de marges versterkt in doelmarkten in Pacifisch Azië.

De gezamenlijke omzet bedroeg € 3 232 miljoen in de eerste negen maanden van 2016, een daling van 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sterke devaluatie van de Braziliaanse real (-25% jaar-op-jaar) verhoogde de translatie-impact van wisselkoersschommelingen op het gezamenlijke niveau (-4% in de eerste negen maanden, maar positief (+ 0,7%) in het derde kwartaal na een steile klim van de real in de afgelopen maanden). De impact van fusies, overnames en desinvesteringen was nagenoeg neutraal (+ 0,2%).

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *