Anheuser-Busch InBev, ‘s werelds grootste brouwer, met hoofdkantoor in België, heeft een niet-bindende overeenkomst gesloten met Anadolu Efes, de grootste brouwer in Turkije, in verband met een 50/50-fusie van de huidige activiteiten van AB InBev en Anadolu Efes in Rusland en Oekraïne.

De aankondiging van deze niet-bindende overeenkomst volgt op de verwerving door AB InBev van een belang van 24% in Anadolu Efes in de context van de overname van SABMiller, die in oktober 2016 werd afgerond. De transactie blijft afhankelijk van de resultaten van het due diligence-onderzoek en moet door de regelgevende instanties in Rusland en Oekraïne worden goedgekeurd.

Deze beoogde combinatie van de activiteiten van beide ondernemingen in Rusland en Oekraïne zou de concurrentiepositie van de merken van AB InBev en Anadolu Efes op deze markten versterken en potentieel tot verdere groei kunnen leiden. De combinatie ambieert een leidinde rol op de Russische en Oekraïense markt, met een diverse portefeuille aan merken en een breder gamma bieren voor de consument. Daarnaast zou de combinatie de banden tussen AB InBev en Anadolu Efes versterken en de waarde van het belang van AB InBev in Anadolu Efes doen toenemen.

Na afronding van de beoogde transactie zouden de gecombineerde activiteiten volledig geconsolideerd worden in de financiële rekeningen van Anadolu Efes. AB InBev zou haar activiteiten in Rusland en Oekraïne bijgevolg niet langer consolideren en haar investering die uit deze transactie voortvloeit administratief verwerken volgens de vermogensmutatiemethode.

De naam van het gecombineerde bedrijf zou AB InBev-Efes zijn, met gelijke vertegenwoordiging van zowel AB InBev als Anadolu Efes in de Raad van Bestuur. Tuncay Özilhan, momenteel voorzitter van de Anadolu-groep en Anadolu Efes, zou als voorzitter optreden.

AB InBev en Anadolu Efes hebben een principeakkoord gesloten met betrekking tot de aanstelling van Dmitry Shpakov, momenteel hoofd van AB InBevs activiteiten in Rusland en Oekraïne, in de functie van CEO om het gecombineerde bedrijf AB InBev-Efes te leiden, en van Roy Cornish, momenteel algemeen directeur bij Efes-Rus, in de functie van CFO zou optreden.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *