De omzet van DEME bedraagt 1.369,1 miljoen euro voor de eerste negen maanden van het jaar 2016 (economische benadering). Zoals verwacht was de activiteit in het derde kwartaal duidelijk sterker dan in het eerste semester van 2016.

In Singapore vorderen twee grote projecten waar DEME aan deelneemt (Jurong Island Westward Extension en Tuas Terminal – fase 1) op bevredigende wijze.
In Centraal-Amerika legt DEME de laatste hand aan de toegang van het Panamakanaal. Ook in Europa en in Afrika was DEME sterk aanwezig.

GeoSea kende eveneens een drukke activiteit, zowel in het Verenigd Koninkrijk (projecten Galloper en Race Bank) als in Duitsland (projecten Nordsee en Merkur, waarbij het ontwerp en de bouw van 66 windmolenmasten gestart zijn).

Orderboek

Het orderboek steeg in de eerste negen maanden van het jaar met 21%, waardoor het een historisch hoog niveau heeft bereikt.

In het derde kwartaal kreeg DEME de opdracht toegewezen voor het leggen van in-field kabels en van het ontwerp, de levering, het transport en de installatie van 42 funderingen voor het toekomstige windpark Rentel. Dit park, met een vermogen van 309 MW, ligt op ongeveer 40 km vóór de Belgische kust. De installatiewerken zullen in 2017 beginnen.

Ter herinnering: twee belangrijke contracten (m.n. burgerlijke bouwkunde werken van de Fehmarnbelt- tunnel tussen Denemarken en Duitsland, en het EPCI-contract m.b.t. 71 funderingspalen voor het offshorewindpark Hohe See) werden op 30 september 2016 nog niet in het orderboek opgenomen, totdat sommige door het contract voorziene voorwaarden vervuld zijn.
In miljoen euro 31/12/2015 Omzet 2.286,1 Economische omzet (*) 2.351,0 Netto financiële schuld (**) 269,5 Economische netto financiële
266,7 Orderboek 3.185,0
schuld (*)
Investeringen en netto financiële schuld
De netto-investeringen voor de periode bedragen 201 miljoen euro. Het betreft voornamelijk de betaling van voorschotten voor zes schepen in aanbouw, de kapitalisatie van de onderhoudskosten en de participatie van 12,5% in het offshorewindpark Merkur.

De netto financiële schuld is stabiel gebleven op 266 miljoen euro (economische benadering), dankzij onder meer de ontvangst van verscheidene voorschotten.

Rekening houdend met de injectie van het kapitaalsaldo en het quasi-eigen vermogen van de concessiehouder Rentel en de aanbetalingen voor de schepen in aanbouw die op het einde van het jaar zullen moeten worden gestort, zal de netto financiële schuld van DEME in het vierde kwartaal toenemen.

Vooruitzichten

Niettegenstaande er een drukke activiteit in het tweede semester verwacht wordt, zal de omzet van DEME in 2016 lager zijn dan in 2015. Toch zou de EBITDA-marge boven het historisch gemiddelde moeten blijven.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

TAGS
Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *