De nieuwe Mister Market is er!

Mag ik u voorstellen aan ZM? Nog relatief jong, werkt hard, is nooit ziek, leeft bescheiden en wil met haar spaarcentjes doeltreffend sparen. Waarom wil Z doeltreffend sparen? Hoe minder gezonde actievelingen later moeten teren op vervangingsinkomens, redeneert ze, hoe meer overblijft voor degenen die echt steun nodig hebben. Hoe wil Z doeltreffend sparen?

 

Niet via spaarrekeningen, ook al moedigt de overheid die fiscaal aan, want die bieden vandaag enkel de bittere zekerheid dat welvaart wordt vernietigd. Niet via een tweede of derde woning, ook al moedigt de overheid dat fiscaal aan, want met geleend geld investeren is link. Niet via de loterij, naarstig aangemoedigd door de overheid – radio- en tv-spotjes genoeg. Natuurlijk niet via piramideconstructies, Ponzi- of Madoff-varianten, die dezer dagen welig tieren, net omdat de mensen geen andere ‘spaar’-mogelijkheid meer zien. Slachtoffers van dit soort oplichterijen worden gelokt door te mooie rendementen en door de opvallende afwezigheid van de fiscus.

Z spaart via aandelen. Ze belegt rechtstreeks in Belgische bedrijven, op basis van een systeem dat borg staat voor voorzichtigheid en een mooi rendement. Ze is jong begonnen, met een startkapitaal van 8.924€ bijna 20 jaar geleden. Haar potje is vandaag 96.500 euro waard, dankzij een gemiddeld jaarrendement van 12,7%.

Ze wil de jeugd op hetzelfde pad helpen, maar zal de jeugd nog mogen doen wat Z deed? Een regeringspartij wil meerwaarden op aandelen zwaar belasten. Kleine beleggers zouden zogezegd gespaard worden, want tot 50.000€ winst over 10 jaar wordt vrijgesteld. Zij worden allerminst gespaard. Stel dat Z vandaag zou beginnen en dat ze over de volgende tien jaar opnieuw 12,7% per jaar zou realiseren. Dan wordt ze fiscaal gestraft zodra haar beginbedrag hoger ligt dan 21.700€. Is iemand die 21.700€ kan sparen rijk? Tuurlijk niet, zo iemand is gewoon een makkelijke prooi. Bovendien mag het beginbedrag veel lager zijn – iemand die elk jaar wat bijspaart komt razendsnel in het vizier. Kortom, de echt rijken zijn rijk genoeg om meerwaardetaksen te ontwijken. Kleine beleggers zouden het gelag betalen. De lotto of dat bedrieglijk beloftevolle piramidespel dan maar? 

Neen, zo ver komt het niet. De laatste keer dat de particuliere aandelenbelegger werd gesteund in plaats van gepest was in de jaren 80. Het KB Cooreman-De Clercq ter bevordering van beleggingen in risicokapitaal creëerde toen donders veel welvaart voor iedereen, onder meer via 90.000 nieuwe jobs. Welke regeringspartij kan daar iets op tegen hebben? Geen enkele! Welaan, dan…

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.