Beleggers spelen graag een spelletje

Beleggers spelen graag. Dat zit kennelijk in onze genen. Poker, een potje schaak, raadseltjes oplossen, we zijn er dol op. Ziehier dus, om je te plezieren, een raadseltje.

Drie hongerige avonturiers zitten rond het kampvuur diep in het woud. John heeft vijf sneetjes brood mee, Donald heeft er drie. Bill heeft geen brood, maar hij heeft 8 dollar op zak. Hij is bereid te betalen, tegen het tarief van 1 dollar per snee. John en Donald besluiten het brood eerlijk te verdelen. Mijn vraag aan jou is: hoeveel krijgt John van Bill? Denk rustig na, je hebt tijd want ik ga nu snel een boterham eten.

Neen, het zou niet eerlijk zijn dat Bill John 5 dollar geeft, dat had je intussen allicht ook uitgeplozen. John, met zijn 5 sneden brood, verdient meer dan dat.

Redeneer mee. Ze krijgen alle drie 2 en 2/3de sneden brood (8 sneetjes gedeeld door 3). Donald, die 3 sneetjes had, geeft 1/3de sneetje aan Bill. John moet dus het saldo afstaan: 2 volledige sneetjes plus nog eens 1/3de. John geeft dus zeven keer meer en hoort dus zeven keer meer te verdienen: 7 dollar voor hem, 1 dollar voor Donald.

Had je het correct?

Indien niet, ben je niet alleen. Het is een typisch menselijke fout: iemand die de beste uitgangspositie heeft, verdient daarvoor een prijs die een pak hoger is dan we intuïtief aanvoelen. En dan is John in ons voorbeeld nog mild; hij buit zijn sterkte niet uit. In praktijk krijgen net de rijksten onder ons nog eens overal extra kortingen, gewoon omdat ze goede klanten zijn of kunnen worden. Het zijn de behoeftigen die altijd de volle pot moeten betalen, als ze al klant mogen worden. Om dat onevenwicht toch een beetje rechter te trekken, grijpen overheden in: rijken betalen relatief meer belastingen, behoeftigen krijgen relatief meer overheidssteun.

Maar het voordeel van de ‘haves’ ten opzichte van de ‘havenots’ blijft. Geld creëert geld, nietwaar? Ook in de sport geldt de wet van de sterkste: zij die een vroege voorsprong kunnen uitbouwen, ook al zijn ze kwalitatief evenwaardig aan hun opponent, genieten van een extra voordeel: hun winnaarsuitstraling. Hun eigen zelfvertrouwen zwelt aan, terwijl dat van hun tegenstander wegdeemstert.

Beschouw in dit verband het volgende spelletje. Lola en Zita spelen duizend keer achtereen kruis of munt (ze hebben veel tijd). De kans dat een van de twee wint, is precies 50 procent. Toch zal een van de twee circa 95 procent van de tijd aan de leiding staan. Probeer het zelf eens (als je veel tijd hebt). Aanvankelijk zal de leiderspositie enkele keren wisselen, in het middenspel doorgaans niet meer. Degene die dan aan de leiding staat, zal lange tijd aan de leiding blijven en als de betere kruis-of-muntspeler worden aanschouwd of aanbeden.

Ja zeg, wat heeft dat nu met de beurs te maken?

Ho maar, zeer veel! De meest geprezen beursgoeroes bijvoorbeeld, zijn niet degenen die de beste voorspellingen maakten. Eerder degenen die twee of drie gunstige getimede toevalstreffers losten en daar jaren op kunnen teren.

En de beste beleggers zijn degenen die hun winnaars koesteren en hun losers dumpen. Zij willen immers vroeg voorstaan in plaats van hun tijd te verliezen met dat gezwoeg om achterstanden weg te werken. Of zoals een poëtisch marktwaarnemer het treffend uitdrukte: ‘De meeste beleggers hebben niets van tuinieren begrepen. Zij besproeien hun onkruid en trekken de bloemen uit.’

Check eens bij jouw portefeuille: hoeveel bloemen heb je, en hoeveel onkruid? Hoeveel aandelen staan op winst sinds de aankoop, hoeveel op verlies? Onze huisbelegster Zanna heeft momenteel 15 verschillende Belgische aandelen in portefeuille. Veertien staan op winst, alleen Ablynx, vier maanden geleden aangekocht, toont nog een verlies.

Maar dat komt wel goed.

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.