Hoe je wiskunde kan toepassen op de beurs

Onze Vlaamse jeugd is de Europese uitblinker op het vakgebied van de wiskunde, bleek onlangs. Goed zo. Een goede kennis van de wiskunde is namelijk belangrijke troef op de beurs. De basisknepen van de algebra en de statistiek helpen ons niet alleen met het bereken van onze returns, maar vooral ook om een aantal zaken correct in te schatten. En ik moet vaststellen: tal van zaken worden niet correct ingeschat, zelfs niet door de Vlaamse primussen in de wiskunde.

Laten we eens twee voorbeelden geven uit de sfeer van de vreemde namen en culturen. Het is een delicate sfeer, mijn excuus daarvoor, maar net daarom misschien nuttig en verhelderend om mee te geven.

1) Moham(m)ed is al jaren een van de vijf populairste babynamen in België. Is dat omdat de moslimgemeenschap ons aan het overspoelen is of omdat ze traditioneel tussen veel minder voornamen kiest dan wij?

Het eerste is het populistische antwoord, het tweede het statistisch correcte. Vlamingen kiezen uit ruim tien keer meer gangbare voornamen dan mensen uit de moslimgemeenschap. Het is dan ook logisch dat Mohamed komt bovendrijven in de statistieken.

Heel wat jaren geleden keken we naar de tv-finale van de Miss België-verkiezingen (omdat een kennis van ons deelnam). Op het eind bleven 5 meisjes over: vier Vlaamse en een Franstalige. De Franstalige won, ofschoon voor elke kijker duidelijk was dat een van de Vlaamse kandidates veruit de sterkste was (onze kennis was het niet) 

Waarom won de Franstalige toch? Omdat de bellende kijker besliste. De wedstrijd werd simultaan op de Vlaamse en Waalse televisie uitgezonden en blijkbaar is Miss België onder de taalgrens erg populair. De Vlaamse bellers kozen voor hun lokale favoriete en verdeelden aldus de stemmen. 90% van de Franstalige bellers koos voor die ene Franstalige finaliste.

Een basiskennis statistiek is duidelijk nuttig om een en ander in perspectief te stellen. Laten we opnieuw onze delicate sfeer opzoeken:

2) Stel dat 95% van de terroristen een moslim is. Stel voorts dat er 100.000 terroristen in de wereld zijn, en 1 miljard moslims. Dan is 0,0095% van alle moslims een terrorist.

Wiskunde voorkomt hier dat we naadloos zouden overgaan van ‘bijna alle terroristen zijn moslim’ naar ‘bijna alle moslims zijn terroristen.’ Statistiek voorkomt al te oppervlakkige toogpraat met al te voorbarige conclusies.

Voor beide voorbeelden uit de delicate sfeer heb ik ook voorbeelden uit de knusse wereld van de beurs.

1) Hoe meer keuzemogelijkheden binnen een sector, hoe minder kans op koersbubbels. Hoe meer biotechaandelen in Brussel noteren, hoe makkelijker de sector de vraag naar aandelen kan absorberen. Laat ze dus maar naar de beurs komen, die tientallen biotechparels die België rijk is en nog niet noteren. Hopelijk zorgt de afschaffing van die idiote speculatietaks voor voldoende vers bloed in 2017.

2) 12 van de 40 sinds 1929 waargenomen crashes vonden in oktober plaats. Dus: indien er een crash komt, is de kans 30% dat die in oktober gebeurt. Indrukwekkend! En: gelukkig ligt oktober alweer achter ons!… 

Maar wacht eens: sinds 1929 passeerden al 87 oktobermaanden. In 12 van die maanden was er een beurscrash. De statistische kans dat het in oktober crasht is dus 13,8% in plaats van 30%. Dat is al minder spectaculair. En dan nog: een crash wordt in deze statistiek gedefinieerd als een terugval van de Dow Jones met minstens 10% in enkele maanden tijd. Oktober bleek vaak de uitloper van een correctie die al in augustus begon. Enkel in 1929, 1987 en 2008 zakte de beurs in oktober met minstens 10%. In feite zijn augustus en september grotere crashmaanden dan oktober. Het is een wiskundige weet…

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.