Kop of munt

Paul Samuelson, zo ongeveer de belangrijkste econoom aller tijden, definieerde een lafaard als ‘iemand die zelfs een gok afwijst die twee keer meer oplevert bij winst dan wat hij kost bij verlies’.

Samuelson stelde zijn collega Carey Brown een spelletje voor. Kruis of munt. Bij kruis zou Brown 200 dollar verdienen, bij munt zou hij 100 dollar betalen. Brown weigerde, want: ‘De pijn bij verlies voelt ruim twee keer zo sterk aan als de vreugde bij winst.

Lafaard’, meesmuilde Samuelson. Brown antwoordde: ‘Paul, ik doe het wél indien ik die weddenschap 100 keer na elkaar mag doen.’ Brown besefte dat bij een handvol spelletjes de uitslagen volatiel zijn, maar dat na voldoende herhalingen het gemiddelde wordt benaderd. Na 100 keer zou hij ongeveer 5.000 dollar verdiend hebben (circa 50 keer kruis minus circa 50 keer munt).

Samuelson smaalde: ‘Carey jongen, het gemiddelde ligt op 5.000 dollar, maar de extremen worden groter. Door 1 keer te gokken was je maximale verlies 100 dollar en toen was je te laf om het te proberen. Nu kan je 10.000 dollar verliezen en ben je bereid het te doen.’ Waarop Brown: ‘Paul jongen, de kans dat ik na 1 keer gokken verlies, is 1 op 2. De kans dat ik na 100 keer spelen verlies, is 1 op 2.300. De kans dat ik dan meer dan 1.000 dollar verlies, is 1 op 62.000. Iemand die dit spel afwijst, is gek.

Beste lezer, nu stel ik jou een spelletje voor. Beleggen op de beurs.

In de voorbije 24 jaar gaven Belgische aandelen een jaarlijks gemiddelde return van 8%, dividenden inbegrepen. Het beste jaar was 1998: +48%. Het slechtste jaar was 2008: -50%. Er waren 16 positieve en 8 negatieve jaren. Zou jij dan 1 jaar willen beleggen? Brown niet. Je hebt dan wel 2 kansen op de 3 om te winnen, maar bij verlies kan je in het slechtste geval de helft kwijt zijn. Te riskant.

Maar zou je 24 jaar lang en op continue basis beleggen?

Samuelson zou weigeren. Stel je voor dat de beurs 24 jaar achtereen 50% per jaar zakt! Maar opnieuw zou Brown opwerpen: ‘Iemand die een dergelijk spel afwijst, is gek.’

Waarom? Om te beginnen omdat de kans op verlies hier nog kleiner is dan in Samuelsons kruis-of-munt-spelletje: 1 op circa 4.000. Maar dit spel is om een andere reden onweerstaanbaar. Bij die kruis-of-munt moet je 100 keer inzetten, en kan je dus tot 10.000 dollar verliezen. Hier hoeft dat niet. Om het even wat je aan het begin van de 25-jarige periode inlegt, die ene inleg is het maximaal potentieel verlies – en de kans op dat verlies is nagenoeg nihil.

Stel dat het 10.000 euro is, wat zou dan de verwachte winst zijn? Gokje? 68.485 euro! Gemiddeld. Misschien veel meer. Enkel een gek zou dit niet doen. En Paul Samuelson.

En, helaas, 95% van de Belgische bevolking.

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.