Hond vangt frisbee

Honden zijn goede frisbeevangers. Wat zeg ik? Honden zijn de béste frisbeevangers! Echte honden welteverstaan, we hebben het hier niet over shih tzu’s of een bichon frisé of een swiffer. Maar bijvoorbeeld een collie is beslist beter dan de beste frisbeemens van uw gezelschap. Beter zelfs dan uw vriend daar, de slimme wis- en natuurkundespecialist.

Vindt u dat ook niet vreemd? Om een frisbee uit de lucht te vangen moet je supersnel rekenen en schatten: windsnelheid, windrichting, omloopsnelheid, grootte en gewicht van de frisbee, de zwaartekracht, en uiteraard de snelheid, de richting en de hoek waarin de frisbee naar u komt gevlogen. Kan de hond dat allemaal? Neen gij! En toch is hij de beste frisbeevanger.

Waarom is de domme hond beter in dat natuurkundespelletje dan de slimme mens? Omdat je de wetenschap achter de vliegende frisbee niet hoeft te snappen om het projectiel uit de lucht te happen. Meer nog: als je dat probeert zal je er geheid naast happen. Doe als de hond. Denk niet te veel na. Minder is meer.

Lees meerIemand die dit spelletje afwijst is gek

Als economiestudent leerde ik dat meer meer moet zijn. Toen ik nadien in de marktenzaal van een bank aan de slag ging, was de slogan niet ‘make it simple’, eerder ‘make it as complex as possible’. De klant wilde geen eenvoudige oplossing, daar betaalde hij niet voor. Het moest er vooral duur en moeilijk uitzien. Idem voor de beurs. Ik stortte me op de mooie want ingewikkelde wiskundige theorie achter de beurskoersen, twee decennia voordien uitgedacht door onze centrale gast Paul Samuelson (zie p6) en zijn collega-bollebozen. Ik dacht jarenlang dat je als belegger enkel succesvol kan zijn als je een vernuftig model hanteert, CAPM, smart beta’s, risicopremies, factoren, de ganse reutemeteut. Intussen weet ik beter.

Lees meerBeproefde investeringsstrategieën die ook écht werken

Samuelson was een geniaal wetenschapper maar om zijn modellen te doen draaien moest hij in zijn premisses de onvoorspelbare onzekerheid van de wereld en de onwetendheid van de mens vervangen door kwantificeerbaar risico en een rationele übermensch. Het doet denken aan de ruimtetuigen van Panamarenko: ze doen dromen, maar de vliegers gaan niet op.

De allerbeste beleggers hebben er vaak geen idee van wat dat eigenlijk is, CAPM of beta. Het interesseert hen niet. Het enige waar zij mee bezig zijn is: hoeveel is die onderneming waard en hoeveel kost ze? Waarde en prijs. Echt beleggen is zoals met de frisbee spelen: vergeet alle regels en berekeningen. Focus en vang.

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.