Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Hoe vang je een frisbee? Vraag het de hond!

Honden zijn goede frisbeevangers. Wat zeg ik? Honden zijn de béste frisbeevangers! Echte honden welteverstaan, we hebben het hier niet over shih tzu’s of een bichon frisé of een swiffer. Maar bijvoorbeeld een collie is beslist beter dan de beste frisbeemens van uw gezelschap. Beter zelfs dan uw vriend daar, de slimme wis- en natuurkundespecialist.

Vindt u dat ook niet vreemd? Om een frisbee uit de lucht te vangen moet je supersnel rekenen en schatten: windsnelheid, windrichting, omloopsnelheid, grootte en gewicht van de frisbee, de zwaartekracht, en uiteraard de snelheid, de richting en de hoek waarin de frisbee naar u komt gevlogen. Kan de hond dat allemaal? Neen gij! En toch is hij de beste frisbeevanger.

Waarom is de domme hond beter in dat natuurkundespelletje dan de slimme mens? Omdat je de wetenschap achter de vliegende frisbee niet hoeft te snappen om het projectiel uit de lucht te happen. Meer nog: als je dat probeert zal je er geheid naast happen. Doe als de hond. Denk niet te veel na. Minder is meer.

Als economiestudent leerde ik dat meer meer moet zijn. Toen ik nadien in de marktenzaal van een bank aan de slag ging, was de slogan niet ‘make it simple’, eerder ‘make it as complex as possible’. De klant wilde geen eenvoudige oplossing, daar betaalde hij niet voor. Het moest er vooral duur en moeilijk uitzien. Idem voor de beurs. Ik stortte me op de mooie want ingewikkelde wiskundige theorie achter de beurskoersen, twee decennia voordien uitgedacht door onze centrale gast Paul Samuelson (zie p6) en zijn collega-bollebozen. Ik dacht jarenlang dat je als belegger enkel succesvol kan zijn als je een vernuftig model hanteert, CAPM, smart beta’s, risicopremies, factoren, de ganse reutemeteut. Intussen weet ik beter.

Samuelson was een geniaal wetenschapper maar om zijn modellen te doen draaien moest hij in zijn premisses de onvoorspelbare onzekerheid van de wereld en de onwetendheid van de mens vervangen door kwantificeerbaar risico en een rationele übermensch. Het doet denken aan de ruimtetuigen van Panamarenko: ze doen dromen, maar de vliegers gaan niet op.

De allerbeste beleggers hebben er vaak geen idee van wat dat eigenlijk is, CAPM of beta. Het interesseert hen niet. Het enige waar zij mee bezig zijn is: hoeveel is die onderneming waard en hoeveel kost ze? Waarde en prijs. Echt beleggen is zoals met de frisbee spelen: vergeet alle regels en berekeningen. Focus en vang.

Pierre Huylenbroeck

Hij is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert. Neem een gratis proefnummer via www.mistermarket.be.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden