Trotseer de berenmarkt in 2016

Gaat de wereld vergaan? Staan we eindelijk, na duizenden jaren van ongeschiede doemvoorspellingen, aan de vooravond van het Armaggedon, de finale wereldbrand? Een mens zou het zowaar geloven, turend naar die bloedrode beurskoersen deze week.

Ik geloof er nochtans niets van.

Jawel, er zijn onzekerheden. Ik geef een korte opsomming. Je mag er best enkele termen aan toevoegen, want de lijst is, zoals ze dat zo mooi formuleren, niet exhaustief (ik ben het gaan opzoeken: blijkbaar betekent ‘exhaustief’ gewoon ‘volledig’ en klinkt het gewoon een pak intelligenter): Brexit, Trump, terreur, Spaanse politieke impasse, het allerminst opgeloste Griekse schuldenprobleem, China, Amerikaanse rentepolitiek, Europese negatieve rentes, wereldwijde groeitroebelen, vergrijzing, schuldenbergen, disruptieve technologieën, ik zal het hierbij maar laten want ik word er zowaar zelf wankelmoedig van.

Trouwens, wat is nieuw? Heb jij ooit een toekomst zonder onheilspellende wolken gekend? Ik niet, en ik zit al sinds 1993 in de economischevooruitzichtenbranche. Wat ik uit ervaring wel weet, is dat sombere stemmingen zelfversterkend zijn: hoe somberder Mister Market is, hoe somberder hij wordt. Het omgekeerde geldt ook voor onze manisch-depressieve metafoor voor het algemeen beurssentiment. Maar dat omgekeerde is vandaag geen probleem.

Vandaag is Mister Market dus erg somber. Het gaat niet goed, en omdat het al zo lang niet goed gaat, vreest hij dat het nog slechter zal gaan. Hierzie, een self-fulfilling prophecy van het zuiverste water: omdat hij dat vreest, zal zijn vrees uitkomen. Dat is van alle tijden – vandaar de wijsheid in de mooie woorden van voormalig Amerikaans president Franklin Delano Roosevelt: ‘Het enige wat we moeten vrezen is de vrees zelf.’ Die kon het weten, hij werd president op het donkerste dieptepunt van de Grote Depressie.

Die bange Mister Market maakt continu een kapitale denkfout. Als het slecht gaat, schat hij de kans hoog in dat het nog veel slechter kan gaan. Uiteraard is precies het tegengestelde waar: als het goed gaat, is de kans veel groter dat het van daaruit slecht gaat. Idem voor beuskoersen: als aandelen duur zijn, is de kans op een ferme correctie veel groter dan als ze goedkoop zijn. Toch vrezen de meeste beleggers een crash als ze goedkoop zijn, en vreest nagenoeg niemand een crash als ze duur zijn.

Rare jongens, die beleggers.

Maar de vraag is dus: zijn aandelen vandaag duur? Het antwoord, ondubbelzinnig en kordaat voor wat Belgische aandelen betreft: NEEN! Kijk naar traditionele maatstaven als koers-winstverhouding (14), Koers-boekwaarde (1,3) en dividendrendement (3,7%), en merk dat Belgische aandelen vandaag gemiddeld aantrekkelijk geprijsd zijn.

Maar kijkt toch vooral naar dat dividendrendement van 3,7 procent. Vergelijk dat met de rente op tienjarige Belgische overheidsobligaties: 0,45 procent. En sta even stil bij wat dit eigenlijk betekent.

Dat betekent dat de wereld op zijn kop staat.

In normale tijden ligt de rente op obligaties zowat twee keer hoger dan het dividendrendement voor aandelen. De redenering is helder als pompwater: men mag er gerust van uitgaan dat dat dividendrendement in de volgende jaren stijgt, terwijl die rente op uw obligatie natuurlijk niet verandert.

Anders gesteld: obligatierente = dividendrendement + verwachte groei.

Wat is dan die verwachte groei, vandaag de dag? Awel, dat is: 0,45% = 3,7% +… Minus 3,25 procent! Mister Market verwacht zowaar een regelrechte depressie!

Jij ook?

Beste lezer, gaan wij meedoen aan dat doemdenken? Gaan wij doen zoals in berengebieden op de waarschuwingsborden staat: ‘Als u een beer tegenkomt, blijf voor dood liggen. Het kan zijn dat hij uiteindelijk wegwandelt’? Of willen we toch net een ietsje actiever zijn, profiteren van de koopopportuniteiten die al die zwaarmoedige beren ons vandaag bieden?

Wacht, ik zal hier eens de nek uitsteken: 2016 wordt, ondanks alle verwachte narigheid, alsnog een deugdelijk beursjaar.

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.