De eenzame marathonloopster

Luieriken lopen geen marathons. Die moeten keihard trainen, maanden aan een stuk, want het menselijk lichaam is in zijn basisversie niet geschikt om 42,195 kilometer aan een stuk te lopen. Dat lichaam moet daarvoor een serieuze upgrade krijgen.

Als je als een marathonloper wil beleggen, mag je daarentegen gerust wél lui zijn. Liefst zelfs. Luiheid is een deugd in de beleggingssport, want marathonbeleggers zijn betere beleggers dan spurtende beleggers. Om u van die stelling te overtuigen laat ik Zanna Massaert aan het woord. Zanna is de huisbelegster van Mister Market Magazine, en legt uit waarom marathonbeleggen de best mogelijke beleggingsstrategie is in beursland.

‘Ik jog. Volgens de boekskes zit ik dus met een gezonde geest in een gezond lichaam. In de praktijk ben ik na het joggen een geestelijk en lichamelijk knalrood, druppend, hijgend en piepend wrak, dus ik twijfel of ik de boekskes zomaar mag geloven. En dan loop ik bijlange na geen 42 kilometer, zoals die Oude Griek lang geleden, die van Marathon naar Athene jogde.

Op de beurs loop ik nochtans wel een soortement marathon. Geen 42 kilometer daar, maar 42 jaar. Nog een maandje en ik heb 21 jaar achter de hielen. Het halfwegpunt is vlakbij.

Lees meerWaarom moeten jongeren zo snel mogelijk aan de slag met beleggen?

De grote uitdaging voor een amateurmarathonbelegger als ik is de eindmeet halen. Volhouden dus, door krachten te doseren, het ritme aan te houden, gefocust te blijven, de geestelijke rust te bewaren. Nooit onbesuisd worden, nooit die snellere knapperd die me voorbijsteekt willen bijbenen.

Cruciaal is dat. Vraag een marathonloper na telkens 5 kilometer een sprintje te trekken om te bewijzen hoe gezwind hij wel is, en hij haalt nooit de finish. Dat tussentijds sprinten is nochtans net wat professionele beleggers moeten doen. Ze horen voor hun cliënten mooie returns te genereren over de lange termijn, maar wee hen als ze eens een paar kwartalen trager lopen dan het marktgemiddelde. Dat wordt niet gepikt, niet door hun klanten, niet door hun bazen.

De stakkers. Blij dat ik het anders mag doen dan zij.

Die rust inbouwen in mijn beursmarathon blijkt lonend. Hoe minder ik me afbeul, hoe beter mijn rendement, zo blijkt uit een analyse van mijn jaarrendementen. In 2008 deed ik veruit de meeste transacties (27!). Het is tevens veruit mijn slechtste beursjaar. In 2002, eveneens een snertjaar, kocht en verkocht ik ook veel meer dan gewoonlijk. In 2014 deed ik 14 transacties, mijn rendement was teleurstellend. In 2012 deed ik amper 8 transacties en won ik 35%. In 2015 haalde ik een rendement van 22,8% met tien transacties, waarvan dan nog twee kapitaalverhogingen (Recticel en Solvay).

In 2016, ook een redelijk mooi jaar voor mij (+11,9%), deed ik zeven transacties. In het naar zijn eind lopende 2017 heb ik er voorlopig zes gedaan. En ook dit jaar wordt een goed jaar, met een voorlopige return van 13,7% sedert Nieuwjaar.

Echt moe heb ik me in de voorbije jaren niet moeten maken. Dat is ook de reden waarom ik nog zo fris ben voor de volgende 21 jaar. En was dat zonet niet die snelle knapperd langs de weg, compleet leeggelopen? Tja, die had maar rustig moeten blijven.

Lang leve de luie marathonloper.’

Lees meerRijk word je door saai te investeren

Tot daar ons Zanna. Twee extra commentaartjes evenwel. Een: onderschat de discipline niet die een marathonbelegster continu moet opbrengen. Het is een discipline van het wreedste soort: neen zeggen tegen alle verleidingen onderweg. ‘Kom, doe met mij een spurtje’, ken je dat? Zanna noemt het wat pejoratiefjes ‘lui zijn’, maar ‘geduld hebben’ is een betere omschrijving. En zoals ik hier in deze artikelenreeks al meermaals schreef: geduld hebben is minder simpel dan het lijkt.

Twee: die ‘stakkers’, de professionele vermogensbeheerders dus, beseffen zelf ook wel dat het hun niet gegund is om op een gezapig tempo een marathon te lopen. Ik had onlangs een gesprek met een vermogensbeheerder, die me op het hart drukte dat ook hij vond dat de ietwat toegenomen volatiliteit, of de prille nervositeit van de voorbije weken, eigenlijk geen gunstige maatstaf is voor risico, eerder voor opportuniteit (dat rijmt beter ook). ‘Als je op het eind van de rit een mooi rendement realiseert, wat maakt het dan uit als je voor het eind nu en dan op zware tijdelijke verliezen koerst?’, zei hij. ‘Maar maak dat onze particuliere klanten maar wijs. Na enkele verliesdagen op rij worden ze al zenuwachtig. Nog enkele dagen later zijn ze het beu en stappen ze ontgoocheld uit. Ontgoocheld in ons.’

De stakkers.

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.