Aandelen portefeuille beperken

Een lezer vroeg onlangs: ”Waarom toch beperkt Zanna (de huisbelegster van Mister Market Magazine, red.) haar keuze tot amper 250 aandelen met een Belgische link, terwijl er wereldwijd wel 50.000 aandelen noteren?” Wel, beste lezer, precies daarom. De keuze beperken is een troef, geen handicap.

Ik las enkele jaren geleden het onthullend boekje ”The Paradox of Choice“ van  Barry Schwarz. ”Keuzevrijheid is keuzeterreur geworden”, schreef de auteur. Er is keuze te over. Dat is niet leuk meer. Ga naar een supermarkt en u wordt er geconfronteerd met 30.000 verschillende producten die om jouw aandacht schreeuwen. Stress! ”Een Amerikaan krijgt dagelijks gemiddeld 900 reclame-advertenties onder ogen of oren”, schrijft Schwarz. Ik mag stellig hopen dat het in België minder is, maar ook hier woedt het gevecht om onze aandacht volop.

Het gevolg is dat de mens van ’s ochtends tot ’s avonds in de weer is met het nemen van beslissingen, hoe triviaal die vaak ook zijn. We worden daar niet gelukkiger van, maar ongelukkiger.

De kwaliteit van de uiteindelijke uitverkorene is bovendien niet beter als we de keuze hebben tussen 100 in plaats van 10 kandidaten (of 50.000 in plaats van 250). Het zal wel dat tussen die 100 meestal een beter exemplaar ligt dan tussen die 10, maar dat voordeel smelt weg omdat de kwaliteit van ons oordeel zakt. De keuze tussen 10 mogelijkheden is gebaseerd op een grondiger analyse van elke kandidaat dan de keuze tussen 100.

Dat is natuurlijk een kwestie van tijd. Maar hier speelt nog een andere kwestie, al even belangrijk: ons danig beperkt brein. Wij moeten het hier echt wel met een miserabel stel hersenen rooien. Beter van kwaliteit, die van ons, dan die van eender welk ander beest, dat is waar. Maar ruim ontoereikend om alle informatie te verwerken die minuut in minuut uit op ons afkomt. Niet alleen onze verwerkingssnelheid is om van te huilen, we zitten bovendien met een belachelijk slechte calculator en een zo mogelijk nog slechter geheugen.

Deal with it. Zanna doet dat ook. Ze wapent zich op twee manieren tegen de tirannie van de keuze:

Ten eerste: aanvaard beperkingen als een troef

Leg ze jezelf op. Bijvoorbeeld: enkel koffie bij het ontbijt. Of elke weekdag lezen van 7u30 tot 9u, daarna niet meer, of tien dagen per maand doorbrengen zonder een druppel alcohol of,… of uitsluitend Belgische aandelen in portefeuille. 

Het extra voordeel van die laatste zelf opgelegde beperking is dat je automatisch investeert in de Belgische economie. Bovendien ken je die bedrijven meestal beter dan dat Gambiaans limonadekraampjesimperium.

Ten tweede: kom niet meer terug op een genomen beslissing

Door die definitief te maken, zal je er ook blijer mee zijn. Dat geldt zeker voor beleggen. Beleggers die na een transactie blijven twijfelen over een al dan niet beter alternatief, kunnen zich niet goed voelen op de beurs. Hun succes zal navenant zijn. 

Vandaar de noodzaak van een goed systeem. Een systeem dat je oplegt wat je moet doen, zodat je de moeilijke beslissingen niet zelf hoeft te nemen. Eentje dat je dwingt niet meer terug te komen op je besluit. Eentje dat het aantal  keuzemogelijkheden bewust beperkt. Eentje dat focust op deugden en plezier in plaats van zorgen en spijt.

Zulke systemen bestaan, hoor. Zanna gebruikt zo eentje.

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.