De beurs is zwakker dan jezelf. Profiteer ervan.

De beurs is geen verdomd oord. Ze is geen zwart gat dat jouw zuurverdiende spaarcentjes opslokt. Laat je dat niet langer wijsmaken door de vele politici en de brede publieke opinie. Wat is de beurs dan wel?

De beurs is dé manier om over de lange termijn doeltreffend te sparen. Je kunt als kleine belegger gerust een jaarlijks gemiddelde return van 10% en meer ambiëren. Niet door krankzinnige risico’s te nemen, zoals algemeen wordt aangenomen. Wel integendeel: door bovenal voorzichtig en geduldig te beleggen. Ziedaar mijn premisse. In de volgende weken en maanden wil ik jou overtuigen dat die stelling klopt, puttend uit eigen ervaringen en met tal van concrete voorbeelden.

Maar laten we beginnen met een beleefde introductie. Mag ik je voorstellen: de beurs. De beurs, dat is de bonte verzameling van duizenden beleggers, groot en klein, oppermachtig en onbeduidend, geïnformeerd en naïef, roekeloos en voorzichtig, ambitieus  en passief, bang en euforisch. De beurs heeft ook een naam: Mister Market.

Mister Market is dat legendarische typetje, ontsproten uit de koker van de grootste beursdocent uit de geschiedenis, Benjamin Graham, de mentor van Warren Buffett. Mister Market, zo vertelde Graham, is uw partner. Hondstrouw.Elke dag staat hij klaar om te handelen.Telkens geeft hij jou zijn inschatting van de waarde van aandelen. Hij wil ze tegen die prijs van je kopen. Of hij wil je de zijne verkopen, tegen diezelfde prijs. Jij beslist. Beslis je niets, ook goed. Je hoeft niet altijd te handelen, hij wel.  Dit is een groot voordeel voor jou, de kleine belegger. Hij is bovendien wispelturig. Op sommige dagen is hij terneergeslagen, bevreesd, somber, pessimistisch. Dan ziet hij weinig waarde in de toekomst. Hij schat de billijke prijs van aandelen laag in. Het is aan jou om op die dagen van zijn sombere stemming gebruik te maken. Koop zijn aandelen, hij zal je dat nadien niet kwalijk nemen. Op andere dagen is hij dan weer overenthousiast, soms euforisch. Met zijn roze bril op wil hij veel geld geven voor jouw aandelen. Profiteer ervan!

Maar onthoud goed: Mister Market is daar om jou te dienen, niet om jou te leiden. Jij bent de baas. Maak gerust gebruik van zijn zotte stemmingen, negeer hem even gerust als hij niets interessants te bieden heeft. Aan jou de keuze. Zolang jij zich niet door hem laat beïnvloeden, is het oké. Want dat kan hij wel, onze vriend, anderen overtuigen dat zijn eigen ideeën nog zo zot niet zijn. 

Wens jou vandaag geen contact met hem? Maakt niet uit. Mister Market staat morgen braafjes opnieuw voor jou klaar. Geen spatje eigendunk heeft die man. Iedereen kan van zijn slaafse goedheid en zijn manisch-depressieve trekjes gebruik maken. Jij ook. Het volstaat aandelen te kopen als hij sombergestemd is en aandelen te verkopen als hij euforisch is. Poepsimpel.

Maar waarom doen zo weinig beleggers dat dan? Straffer nog: waarom willen de meesten verkopen als een onzekere Mister Market er weinig voor wil betalen en kopen als hij ze breedlachend peperduur aanbiedt?

Omdat ze besmet zijn door de vloek van Mister Market.

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.