Nigel Farage, uithangbord van de Brexit-campagne

En toch wordt 2016 alsnog een deugdelijk beursjaar‘. Ik koos die titel voor het Brexit-nieuws, maar zelfs na de schokkende foertstem van de meeste Britten zou ik hem nog durven kiezen. Maar sta me toe er een nuance aan te koppelen: 2016 wordt alsnog een deugdelijk beursjaar indien we ons aan enkele belangrijke regels houden. Lang niet elke belegger reageert immers op de juiste wijze op crisismomenten als deze. Rustig blijven is cruciaal. Las een overdenkingsmoment in.

Wat is er gebeurd en wat doe je nu best wél en best niét?

Wat gebeurd is, is best heftig. Het Verenigd Koninkrijk is een hoofdrolspeler in het economisch wereldtoneel. Een danig gekwetst hoofdrolspeler nu. De economische gevolgen zullen pijnlijk zijn (recessie? Bedrijfsverliezen? Wat met Londen als financieel centrum?…). Voor de horrorfans: dit is, met name voor de Britten, de huiverfilm van de eeuw. The Brexorcist.

Het is logisch dat de internationale markten klappen krijgen. Mister Market, onze metafoor voor de beursmeute, is op de vlucht en laat daarbij – zoals een ‘stampede’ van op hol geslagen buffels – een spoor van vernieling na. Hij verkoopt, zonder veel te overpeinzen wàt hij nu juist verkoopt.

Dat kan voor opportuniteiten zorgen. Aandelen die fundamenteel weinig te lijden hebben onder de gevolgen van een Brexit, maar net zo goed worden gedumpt, kunnen tegen een zacht prijsje worden opgepikt. Zanna Massaert, onze huisbelegster bij Mister Market Magazine, stelde maandag haar ‘elftal’ op, een lijst van elf aandelen die ze nog niet bezit en de koersen tegen dewelke ze elk van die aandelen gaarne zou binnendoen. Voor jou, abonnee van De Beleggersgids, wil ze met plezier uitleggen hoe je best te werk gaat als bodemvisser in een dergelijk turbulente beursviskom.

1) Wees streng en geduldig. Zet de bodemlimieten ver genoeg onder de huidige koers, zodat ze niet te snel gehaald worden. Indien een favoriet aandeel een limiet benadert maar niet overschrijdt, en vervolgens begint te stijgen: pech! Loop de stijging niet achterna.

2) Je mag streng en veeleisend zijn, want je koopt best slechts één aandeel per maand. Vandaag lijken tientallen aandelen goedkoop, maar daarom mag je niet als een gretige gek beginnen shoppen. Zanna was die gretige gek in september 2008, toen ook alle aandelen goedkoop leken. Binnen de zes maanden waren ze nog eens tientallen procenten goedkoper. Ze heeft haar lesje geleerd…

3) Wat moet je doen met de aandelen in bezit, die natuurlijk ook zakken als een steen in een vijver? Lezers van Mister Market Magazine weten dat Zanna met top- en bodemlimieten werkt. Indien een bodemlimiet bereikt wordt, moet ze, zonder nadenken, verkopen.

4) Zanna gaat voor de lange termijn. Ze koopt een aandeel omdat ze meent dat de prijs veel lager is dan de waarde die ze ervoor in de plaats krijgt. De kortetermijncapriolen zijn haar zorg niet. Ze laat zich niet, nimmer, opjagen.

5) Gouden regel: blijf optimistisch. De wereld zal ook deze keer wel niet vergaan. Aandelen blijven veruit de beste manier om jouw vermogen over meerdere jaren aan te sterken. Alleen zijn ze nu relatief goedkoper dan vorige week.

Zanna beseft hoe moeilijk het is in tijden waarin de media zoveel doemberichten verspreiden het hoofd koel te houden. Maar, zegt ze, quasi achteloos doelend op haar aandelenportefeuille die ze al sinds eind 1996 beheert: ‘Ik ben nog geen enkele pessimist tegengekomen die in de voorbije 19,5 jaar een gemiddelde jaarreturn van 12 à 13% kon realiseren.’

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.