Beleggen is een loser's game

Rio de Janeiro, Olympische Spelen 2016, tennis, eerste ronde. Links, de favoriet Novak Djokovic. De kampioen, vlijmscherp, geen grammetje vet, gefocust, perfect kapsel, de ultravoorbereide superatleet. Die ruikt bloed, dat zie je. Bekijk die blik maar eens. Rechts, de uitdager. Juan Martin del Potro, stoppelbaard, slungelachtig, voor de tweede keer herstellend van een aanslepende polsblessure. Een zachte blik, vriendelijke jongen.

Winnaar: Del Potro. Hoe dat mogelijk is? De Argentijn sloeg twee keer meer winners, ballen buiten bereik van de tegenstander, dan Djokovic. Tennis, op dat niveau, is duidelijk een ‘winner’s game’. Atletiek meestal ook: de doortocht van Nafi Thiam in de zevenkamp: vijf persoonlijke records en heldhaftig overleven in de moordende afsluitende 800 meter: Thiam is een winnaar. 

Ik tenniste ook, lang geleden, als tiener. Op mijn niveau was tennis een ‘loser’s game’. Niet degene met de meeste winners won de wedstrijd, want geen van beide tegenstanders was goed genoeg om veel winners te slaan. De winnaar was degene die de minste fouten maakte. In die zin is ook golf een loser’s game. Vaak zelfs op topniveau. De derde dag van Thomas Pieters gezien, daar in Rio? Toen verloor hij een medaille. Justin Gatlin in de halve finale van de 200 meter? Onnozel uitlopen, onnozel eruit gelopen. Dafne Schippers, de nieuwe Vliegende Hollander? Zij won geen zilver, niet echt – zij verloor goud.

Oorlog is altijd een loser’s game. Bekijk Patton, de oorlogsfilm met de magistrale George C.Scott (nog) eens: de generaal die, met een reusachtige Amerikaanse vlag op de achtergrond, zijn troepen toespreekt. Met donderende stem: ‘Ik wil jullie eraan herinneren dat geen enkele arme domme knul ooit een oorlog won door te sterven voor zijn land. Hij won de oorlog door die andere arme domme knul te laten sterven voor zijn land!’ Een loser’s game, extreme versie…

En beleggen? Bijna altijd een loser’s game. Over de lange termijn klopt de beurs meerderheid van de professionele beleggers. Mede omdat ze transactiekosten en belastingen als handicap hebben. Maar beleggen is vooral een loser’s game omdat zware fouten zo zwaar wegen. Nu en dan slaan beleggers de bal ver buiten de lijnen. De achterstand die ze dan moeten goedmaken, is vaak onoverbrugbaar. Een uitstekend belegger die elk jaar 15% return haalt, heeft van zijn initiële investering van 10.000 euro na 10 jaar 40.000 euro gemaakt.

 Stel dat hij 9 keer die excellente 15% return haalt en slechts één jaar een verlies van 40% slikt. 9 op 10 is dat. Uitstekend? Toch niet! Zijn resultaat na tien jaar bedraagt in dat geval nog maar 21.000 euro. Door die ene miskleun houdt hij na tien jaar dus met moeite de helft over van wat hij met een 10 op 10 zou gehad hebben. Dan liever elk jaar 10% return, want dat levert 26.000 euro op.

 Mik niet continu op de lijnen, houd de bal met een voldoende veiligheidsmarge in het spel.

 Anders gezegd, zorg voor een goede verdediging. In praktijk komt dat neer op: denk op voorhand na over uw verkoopstrategie. Weet wanneer je wil verkopen, leg jezelf verkooplimieten op. Je zal dan niet met gevallen engelen blijven zitten. En je zal niet halsoverkop en paniekerig te vroeg verkopen. De loser’s game kan voor jou een winner’s game worden, als je jezelf aan de twee gouden regels houdt die Warren Buffett graag verkondigt: ‘Regel 1: mijd verliezen. Regel 2: onthoud regel 1.’

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.