De mens is een kuddedier

Een mens is niet als belegger geboren. Ons brein is geprogrammeerd om alles te doen wat een belegger best niet doet, en omgekeerd. In deze tweede aflevering serveer ik je vijf concrete bewijzen, met als onderliggende boodschap: enkel iemand die zijn zwaktes kent zal sterk presteren.

1. We zijn overlevers

We zijn zelfs, ondanks onze nogal beperkte atletische vermogens, de koningen der dieren. Hoe hebben we dat klaargespeeld?

Veel meer dan andere dieren zijn wij, mensen, zelflerend. We leren uit onze ervaringen. Een hagedis kan dat ook. Niet toevallig loopt dat weerloze wezentje al langer dan wij rond op deze planeet: het onthoudt waar de recente gevaren schuilen en zal zich in die buurt niet vertonen. Dat kunnen wij ook. Dat is een troef in de jungle: die boom mijden we, want daarachter ligt een hongerige leeuw.

Maar op de beurs is die continue extrapolatie van het recente verleden naar de nabije toekomst een kanjer van een handicap. Dat maakt ons bang op momenten dat we net niet bang hoeven te zijn, en omgekeerd. We dumpen aandelen na een crash en we willen aandelen na een lange hausse. We kopen duur, we verkopen goedkoop.

2. We lijden aan enantiodromie

Dat is de menselijke neiging om van de ene extreme gemoedstoestand naar de andere te springen, zonder tussenfasen (toegegeven, ik moest dat woord ook opzoeken). Typisch beleggers: soms extreem mistroostig, soms extreem euforisch, vaak binnen een en dezelfde week, soms binnen één enkele beurssessie. Probeer met een dergelijk zigzaggemoed maar eens de juiste keuzes te maken.

3. We hebben nooit genoeg

Het leven van een doorsnee mens in onze maatschappij van overvloed is een race richting altijd maar meer. Tyler Durden, de held van de cultfilm Fight club (gespeeld door Brad Pitt) zei het treffend: ‘Mensen doen jobs waar ze de pest aan hebben om dingen te kunnen kopen die ze niet nodig hebben.’

Die koortsige onrust van ons wordt op de beurs nog eens uitvergroot. We zoeken houvast en gedragen ons als kuddedieren. We zijn uiterst beïnvloedbaar, niet door het deugdelijk advies van de wijze eenling maar door de opruiende lokroep van de populist. En door de richting waarin de kudde, al even losgeslagen als elk individu dat er deel van uitmaakt, die dag loopt.

4. We kunnen niet om met spijt

Spijt is een zeer heftige menselijke emotie. We haten spijt. We hebben zelfs angst voor spijt, terwijl we, jammer maar helaas, spijt niet kunnen vermijden. De Deense filosoof Soren Kierkegaard zei: ‘Iemand kan ofwel dit doen ofwel dat. Mijn eerlijke mening en mijn vriendelijk advies is dit: doe het of doe het niet, het maakt niet uit wat je kiest, je zal er sowieso spijt van krijgen.’ Leuke mens, die Kierkegaard. Maar wat doe je er aan? De man heeft gelijk.

Die angst voor spijt speelt ons op de beurs danig parten. Als het slecht gaat, zoals in 2008 of in augustus vorig jaar of begin dit jaar, spoort deze emotie ons aan om te vluchten. Weg met die tuimelende aandelen! We willen ervan af zijn, want de last van de spijt omdat we ze hebben wordt op de duur ondraaglijk.  

Maar zelfs als het goed gaat op de beurs voelen we angst voor spijt. We vrezen dat we spijt zullen krijgen als we niet deelnemen aan de kermis. Dus springen we alsnog op de trein, ook al nadert hij zijn terminus op grote hoogte.

Die met aandelen hebben angst dat ze al dat geld gaan verliezen. Die zonder aandelen hebben angst dat ze mooie winsten zullen derven. Altijd angst. En omdat we dat angstgevoel haten, haten zo velen onder ons de beurs.

5. We hebben geen geduld

‘Al het menselijke leed wordt veroorzaakt door het simpele feit dat mensen niet rustig in een kamer kunnen blijven’, zei de wiskundige filosoof en wiskundige Blaise Pascal. De nagel op de kop! Ook de staatsman die de Britse 19de-eeuwse suprematie verklaarde door te verwijzen naar het toenmalig beleid van ‘meesterlijke inactiviteit’ had het bij het rechte eind. Net als Warren Buffett, natuurlijk, de beste belegger aller tijden, die zei: ‘Lethargie grenzend aan luiheid blijft de hoeksteen van onze strategie.’

Deze vijf menselijke eigenschappen zijn stuk voor stuk nefast voor onze beursreturns, maar allicht overkoepelt nummer vijf ze allemaal. Stel jezelf de vraag: hoeveel transacties doe ik per jaar? Zijn het er meer dan twintig? Dan wens ik je alle geluk van de wereld. Je zal het nodig hebben.

Pierre Huylenbroeck

Pierre Huylenbroeck is de auteur van 'Iedereen belegger' en uitgever van Mister Market Magazine, boordevol beursinzichten en een door de abonnees te volgen reële portefeuille die een jaarlijks gemiddelde return van ruim 10% realiseert.

Met zijn diploma Handelsingenieur van de VUB op zak, ging hij in 1991 aan de slag in de marktenzaal van Indosuez Bank België (later CERA/KBC) die de strijd aanging om het mandaat van grote bedrijfskredieten. Hij werkte er leenvoorwaarden uit via opties, swaps en rente-instrumenten. Drie werelden gingen tegelijk voor hem open: de opwinding van de marktenzaal, de deugden en gevaren van afgeleide producten, de interne keuken van de corporate finance. Een vierde wereld was al langer open, sinds zijn prille studententijd: de wereld van de beurs.

In 1993 ging hij aan de slag bij De Financieel-Ekonomische Tijd. Hij werkte er opeenvolgend als journalist, als chef Markten & Conjunctuur en Geld & Beleggen, als nieuwsmanager, als senior writer en, van 1 mei 2009 tot 31 augustus 2011, als hoofdredacteur. Doorheen de jaren schreef hij meer dan duizend commentaren, opiniestukken, analyses, reportages en interviews. Vaak over economie en politiek, meestal over de beurs en beleggen.

Ook schreef hij reeds vier boeken: 'De Reuzen van de Beurs' (2000), '40 Meesterwerken uit de Financiële Geschiedenis' (2006), '100 Essentiële Wijsheden over Beurs en Beleggen' (2010) en 'Iedereen belegger' (2015).

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.