Mister Market

Aandelen zijn veruit de beste manier om doeltreffend te sparen. Jammer genoeg zijn mensen van nature zwakke beleggers. We kopen duur en verkopen goedkoop, we zijn hebzuchtig en bang op telkens weer de verkeerde momenten, we verknoeien onze rendementskansen. Niét omdat de beurs gevaarlijk is, wél omdat wij een gevaar zijn voor onszelf.

Pierre Huylenbroeck, auteur van Iedereen belegger en uitgever van Mister Market Magazine, vertelt in de komende weken en maanden hoe jij, beste lezer, je zelf gelegde valkuilen kunt omzeilen en over de lange termijn verrassend stevige returns kunt halen op de beurs.

'Welke dag is het?', vraagt Pooh. 'Vandaag', zegt Knorretje. 'Ha! Mijn favoriete dag!' Aanschouw optimisme, de bron van al het mooie. Want alleen zij die in een mooie toekomst gelooft, is bereid eraan mee aan werken.

Hola, Wall Street zakte begin deze week met meer dan 1%. Het begin van een lelijke correctie? Zouden we niet beter onze aandelen verkopen, genieten van de winst en later, pakweg 15 of 20% goedkoper, terug in te stappen? Dit soort vragen is populair tegenwoordig. Ze draaien rond ‘timing’. Niet de wat of de hoeveel telt, maar de wanneer. Wanneer kopen? Wanneer verkopen? Alle begrip, hoor. Zulke vragen zijn logisch en terecht.

De tijd van de superkoopjes op de beurs is voorbij. De tijd dat de beurs de doorsnee spaarder behoorlijk afschrikte dus ook. Die ‘dus’ staat daar goed, ja. Dat lijkt een paradox maar het is al eeuwenlang een realiteit op de beurs: hoe meer koopjes er te doen zijn, hoe minder beleggers durven kopen. Raar maar waar.

Mijn nichtje Valérie zoekt een huis. Dat is dezer dagen een behoorlijk frustrerende bezigheid. Je moet als jonge twintiger al ver gaan zoeken om nog iets betaalbaars te vinden. Letterlijk ver, op het platteland.

Gegeven: aandelen presteren op lange termijn veel beter dan obligaties. Meegegeven: op weg naar hun veel hogere toppen over de decennia vallen aandelen nu en dan pardoes meerdere verdiepingen lager. Vraag: hoe gaat u het best om met die quasi zekerheid op lange termijn en de beangstigende onzekerheid op korte termijn? Antwoord: negeer de korte termijn. Koop aandelen en kijk er vervolgens pakweg zeven jaar lang niet naar om. Je zult minder last van de stress hebben.

'Sal, we gotta go and we never stop going until we get there.' 'Where we going, man?' 'I don't know, but we gotta go.' Dit is een quote uit ‘On the Road’, de bekende reizigersroman van Jack Kerouac en volgens zij-die-het-kunnen-weten een van de 100 belangrijkste boeken aller tijden. Ik kan het niet weten, maar het is hoe dan ook een mooie quote, vind ik, over Sal en zijn kompaan die onderweg zijn naar eender waar. Ze lijken wel kleine beleggers.

Wat ben jij eigenlijk? Ben je een spaarder, een belegger of een speculant? Denk goed na, want afhankelijk van jouw antwoord kan de overheid ofwel in jou een kaal te plukken kip zien, ofwel een tandeloze baby die tot de dood gepamperd dient te worden.

Onze Vlaamse jeugd is de Europese uitblinker op het vakgebied van de wiskunde, bleek onlangs. Goed zo. Een goede kennis van de wiskunde is namelijk belangrijke troef op de beurs. De basisknepen van de algebra en de statistiek helpen ons niet alleen met het bereken van onze returns, maar vooral ook om een aantal zaken correct in te schatten. En ik moet vaststellen: tal van zaken worden niet correct ingeschat, zelfs niet door de Vlaamse primussen in de wiskunde.

Beleggers spelen graag. Dat zit kennelijk in onze genen. Poker, een potje schaak, raadseltjes oplossen, we zijn er dol op. Ziehier dus, om je te plezieren, een raadseltje.

Mag ik u voorstellen aan ZM? Nog relatief jong, werkt hard, is nooit ziek, leeft bescheiden en wil met haar spaarcentjes doeltreffend sparen. Waarom wil Z doeltreffend sparen? Hoe minder gezonde actievelingen later moeten teren op vervangingsinkomens, redeneert ze, hoe meer overblijft voor degenen die echt steun nodig hebben. Hoe wil Z doeltreffend sparen?

Ik mocht dinsdagavond in Gent studenten toespreken. Ik had het over de beurs als ideaal spaarinstrument. Het was na 20u, na de lessen en tijdens de caféuren. En toch: de aula zat afgeladen vol, tot de trapgangen toe. Minstens 700 jongeren zaten daar, om te luisteren naar kalende mensen die over beleggen praten. Ze zaten daar dan nog uit vrije wil. Geen enkele prof heeft hen aangepord. Geen enkele prof was zelfs betrokken. De avond was georganiseerd door de jongeren zelf, de studentenvereniging Capitant.

Een lezer vroeg onlangs: "Waarom toch beperkt Zanna (de huisbelegster van Mister Market Magazine, red.) haar keuze tot amper 250 aandelen met een Belgische link, terwijl er wereldwijd wel 50.000 aandelen noteren?" Wel, beste lezer, precies daarom. De keuze beperken is een troef, geen handicap.

Waarom is de rente zo laag? Blame the babyboomers. Deze generatie westerlingen die tijdens de gouden jaren 50 en 60 in groten getale werd geboren en nu met miljoenen tegelijk 60-plusser wordt, is dé sleutel voor wie de situatie op de financiële markten wil snappen. Ze zijn met zovelen, dat hun doen en laten de markten en economieën stuurt.

Rio de Janeiro, Olympische Spelen 2016, tennis, eerste ronde. Links, de favoriet Novak Djokovic. De kampioen, vlijmscherp, geen grammetje vet, gefocust, perfect kapsel, de ultravoorbereide superatleet. Die ruikt bloed, dat zie je. Bekijk die blik maar eens. Rechts, de uitdager. Juan Martin del Potro, stoppelbaard, slungelachtig, voor de tweede keer herstellend van een aanslepende polsblessure. Een zachte blik, vriendelijke jongen.

'En toch wordt 2016 alsnog een deugdelijk beursjaar'. Ik koos die titel voor het Brexit-nieuws, maar zelfs na de schokkende foertstem van de meeste Britten zou ik hem nog durven kiezen. Maar sta me toe er een nuance aan te koppelen: 2016 wordt alsnog een deugdelijk beursjaar indien we ons aan enkele belangrijke regels houden. Lang niet elke belegger reageert immers op de juiste wijze op crisismomenten als deze. Rustig blijven is cruciaal. Las een overdenkingsmoment in. 

Gaat de wereld vergaan? Staan we eindelijk, na duizenden jaren van ongeschiede doemvoorspellingen, aan de vooravond van het Armaggedon, de finale wereldbrand? Een mens zou het zowaar geloven, turend naar die bloedrode beurskoersen deze week.

Aandelen zijn veruit de beste manier om doeltreffend te sparen. Jammer genoeg zijn mensen van nature zwakke beleggers. We kopen duur en verkopen goedkoop, we zijn hebzuchtig en bang op telkens weer de verkeerde momenten, we verknoeien onze rendementskansen. Niét omdat de beurs gevaarlijk is, wél omdat wij een gevaar zijn voor onszelf.

Een mens is niet als belegger geboren. Ons brein is geprogrammeerd om alles te doen wat een belegger best niet doet, en omgekeerd. In deze tweede aflevering serveer ik je vijf concrete bewijzen, met als onderliggende boodschap: enkel iemand die zijn zwaktes kent zal sterk presteren.

De beurs is geen verdomd oord. Ze is geen zwart gat dat jouw zuurverdiende spaarcentjes opslokt. Laat je dat niet langer wijsmaken door de vele politici en de brede publieke opinie. Wat is de beurs dan wel?

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 15.325 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

De interessantste artikels in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!