Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Mister Market

Aandelen zijn veruit de beste manier om doeltreffend te sparen. Jammer genoeg zijn mensen van nature zwakke beleggers. We kopen duur en verkopen goedkoop, we zijn hebzuchtig en bang op telkens weer de verkeerde momenten, we verknoeien onze rendementskansen. Niét omdat de beurs gevaarlijk is, wél omdat wij een gevaar zijn voor onszelf.

Pierre Huylenbroeck, auteur van Iedereen belegger en uitgever van Mister Market Magazine, vertelt hoe jij, beste lezer, je zelf gelegde valkuilen kunt omzeilen en over de lange termijn verrassend stevige returns kunt halen op de beurs.

Warren Buffett schreef vorige week zijn 53ste jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van zijn bedrijf Berkshire Hathaway, de grootste beleggingsgroep ter wereld.

Alles verandert, alles evolueert, behalve wijzelf, de mensen. Wij zijn vandaag even wispelturig en beïnvloedbaar als onze voorouders van jaren of zelfs eeuwen geleden. We maken nog steeds dezelfde fouten. Het gevolg is dat de goede raad van toen nog steeds brandend actueel is. In mijn boek ‘Onsterfelijk beursadvies’ trok ik 100 pertinente beurslessen uit twintig gesprekken met oude beursmeesters. Onder ons: de interviews zijn allemaal fake, de geïnterviewden zijn namelijk allemaal dood. Maar de wijsheden zijn zo echt als maar kan zijn.

Ken je Jay Gould? De beruchte robber baron die in de 19de eeuw het Amerikaanse spoorwegennet spectaculair uitbouwde en zodanig meedogenloos in zaken was dat hij de bijnaam ‘Mefistofeles van Wall Street’ kreeg? Je zult het misschien niet geloven, maar net met die duivel, somber, zielloos en volgens de overlevering de ‘meest gehate man van Wall Street’, had ik eerder dit jaar een interview.

Het is nog even wachten op de getuigenis van de man of vrouw wiens persoonlijke geschiedenis verweven is met de opgang én de val van de bitcoin, vermits die crash nog moet plaatsvinden.

Luieriken lopen geen marathons. Die moeten keihard trainen, maanden aan een stuk, want het menselijk lichaam is in zijn basisversie niet geschikt om 42,195 kilometer aan een stuk te lopen. Dat lichaam moet daarvoor een serieuze upgrade krijgen.

Honden zijn goede frisbeevangers. Wat zeg ik? Honden zijn de béste frisbeevangers! Echte honden welteverstaan, we hebben het hier niet over shih tzu’s of een bichon frisé of een swiffer. Maar bijvoorbeeld een collie is beslist beter dan de beste frisbeemens van uw gezelschap. Beter zelfs dan uw vriend daar, de slimme wis- en natuurkundespecialist.

Ik heb een nieuw boek uit over beleggen, ‘Onsterfelijk beursadvies’. Aan de hand van 20 ‘fake’ interviews met dode beursmeesters, maak ik een lijst van de 100 belangrijkste beurslessen op sinds de 17de-eeuwse tulpenbollencrisis.

Hoe zit het vandaag met Mister Market, het typetje dat het sentiment op de beurs symboliseert? Zenuwachtig is hij niet, allerminst, eerder het tegendeel.

Je zal me allicht niet geloven, beste lezer, als ik schrijf dat het recente zomerakkoord van de overheid me optimistisch stemt. Of toch minstens hoopvol. Nochtans meen ik het oprecht: van hieruit kan het enkel maar beteren. De bodem is bereikt, de bocht is gemaakt.

Leef je droom! Wat zou jij doen met €100.000.000? Abonneer je op geluk! Word schandalig rijk!

Enzovoort… De overheidsinstelling Nationale Loterij schuwt moeite nog (gemeenschaps-)geld om mensen minstens wekelijks geld af te troggelen voor krasbiljetten of lottoformulieren. Nogal wiedes: de loterij is een continu lopende bron van overheidsinkomsten.

Paul Samuelson, zo ongeveer de belangrijkste econoom aller tijden, definieerde een lafaard als ‘iemand die zelfs een gok afwijst die twee keer meer oplevert bij winst dan wat hij kost bij verlies’.

'Welke dag is het?', vraagt Pooh. 'Vandaag', zegt Knorretje. 'Ha! Mijn favoriete dag!' Aanschouw optimisme, de bron van al het mooie. Want alleen zij die in een mooie toekomst gelooft, is bereid eraan mee aan werken.

Hola, Wall Street zakte begin deze week met meer dan 1%. Het begin van een lelijke correctie? Zouden we niet beter onze aandelen verkopen, genieten van de winst en later, pakweg 15 of 20% goedkoper, terug in te stappen? Dit soort vragen is populair tegenwoordig. Ze draaien rond ‘timing’. Niet de wat of de hoeveel telt, maar de wanneer. Wanneer kopen? Wanneer verkopen? Alle begrip, hoor. Zulke vragen zijn logisch en terecht.

De tijd van de superkoopjes op de beurs is voorbij. De tijd dat de beurs de doorsnee spaarder behoorlijk afschrikte dus ook. Die ‘dus’ staat daar goed, ja. Dat lijkt een paradox maar het is al eeuwenlang een realiteit op de beurs: hoe meer koopjes er te doen zijn, hoe minder beleggers durven kopen. Raar maar waar.

Mijn nichtje Valérie zoekt een huis. Dat is dezer dagen een behoorlijk frustrerende bezigheid. Je moet als jonge twintiger al ver gaan zoeken om nog iets betaalbaars te vinden. Letterlijk ver, op het platteland.

Gegeven: aandelen presteren op lange termijn veel beter dan obligaties. Meegegeven: op weg naar hun veel hogere toppen over de decennia vallen aandelen nu en dan pardoes meerdere verdiepingen lager. Vraag: hoe gaat u het best om met die quasi zekerheid op lange termijn en de beangstigende onzekerheid op korte termijn? Antwoord: negeer de korte termijn. Koop aandelen en kijk er vervolgens pakweg zeven jaar lang niet naar om. Je zult minder last van de stress hebben.

'Sal, we gotta go and we never stop going until we get there.' 'Where we going, man?' 'I don't know, but we gotta go.' Dit is een quote uit ‘On the Road’, de bekende reizigersroman van Jack Kerouac en volgens zij-die-het-kunnen-weten een van de 100 belangrijkste boeken aller tijden. Ik kan het niet weten, maar het is hoe dan ook een mooie quote, vind ik, over Sal en zijn kompaan die onderweg zijn naar eender waar. Ze lijken wel kleine beleggers.

Wat ben jij eigenlijk? Ben je een spaarder, een belegger of een speculant? Denk goed na, want afhankelijk van jouw antwoord kan de overheid ofwel in jou een kaal te plukken kip zien, ofwel een tandeloze baby die tot de dood gepamperd dient te worden.

Onze Vlaamse jeugd is de Europese uitblinker op het vakgebied van de wiskunde, bleek onlangs. Goed zo. Een goede kennis van de wiskunde is namelijk belangrijke troef op de beurs. De basisknepen van de algebra en de statistiek helpen ons niet alleen met het bereken van onze returns, maar vooral ook om een aantal zaken correct in te schatten. En ik moet vaststellen: tal van zaken worden niet correct ingeschat, zelfs niet door de Vlaamse primussen in de wiskunde.

Beleggers spelen graag. Dat zit kennelijk in onze genen. Poker, een potje schaak, raadseltjes oplossen, we zijn er dol op. Ziehier dus, om je te plezieren, een raadseltje.

Mag ik u voorstellen aan ZM? Nog relatief jong, werkt hard, is nooit ziek, leeft bescheiden en wil met haar spaarcentjes doeltreffend sparen. Waarom wil Z doeltreffend sparen? Hoe minder gezonde actievelingen later moeten teren op vervangingsinkomens, redeneert ze, hoe meer overblijft voor degenen die echt steun nodig hebben. Hoe wil Z doeltreffend sparen?

Ik mocht dinsdagavond in Gent studenten toespreken. Ik had het over de beurs als ideaal spaarinstrument. Het was na 20u, na de lessen en tijdens de caféuren. En toch: de aula zat afgeladen vol, tot de trapgangen toe. Minstens 700 jongeren zaten daar, om te luisteren naar kalende mensen die over beleggen praten. Ze zaten daar dan nog uit vrije wil. Geen enkele prof heeft hen aangepord. Geen enkele prof was zelfs betrokken. De avond was georganiseerd door de jongeren zelf, de studentenvereniging Capitant.

Een lezer vroeg onlangs: "Waarom toch beperkt Zanna (de huisbelegster van Mister Market Magazine, red.) haar keuze tot amper 250 aandelen met een Belgische link, terwijl er wereldwijd wel 50.000 aandelen noteren?" Wel, beste lezer, precies daarom. De keuze beperken is een troef, geen handicap.

Waarom is de rente zo laag? Blame the babyboomers. Deze generatie westerlingen die tijdens de gouden jaren 50 en 60 in groten getale werd geboren en nu met miljoenen tegelijk 60-plusser wordt, is dé sleutel voor wie de situatie op de financiële markten wil snappen. Ze zijn met zovelen, dat hun doen en laten de markten en economieën stuurt.

Pagina 1 van 2

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden