Vakantiewoning aan zee: waarmee scoor je bij toeristen?

Overweeg je een tweede verblijf aan zee met de bedoeling het tussendoor als vakantiehuis te verhuren? Dan hou je bij de aankoop best rekening met de voorkeuren van de vakantiegangers. Welke woningen raken aan de kust het makkelijkst verhuurd?

Als er iemand kan inschatten welke vakantiewoningen goed in de markt liggen, dan zijn het wel de experts van de verhuurkantoren. Frank Rouseré van ERA La Plage in Westende biedt 218 verblijven voor vakantieverhuur aan. Hij stelt vast dat in Westende vooral de woningen met drie (en liefst nog meer) slaapkamers vlot verhuurd raken. “Dat komt enerzijds omdat het aanbod aan dergelijke ruime woningen beperkt is, en anderzijds omdat het vooral één of meerdere gezinnen met veel kinderen zijn die voor een vakantie aan zee kiezen.”

Voorkeur voor nieuwbouw

Naast voldoende ruimte (6-10 personen) zijn de meeste vakantiegangers erg op comfort gesteld. “Daarom ook dat nieuwbouwappartementen meer in trek zijn dan appartementen van dertig à veertig jaar oud”, vertelt David Demeersseman, marketing- en communicatieverantwoordelijke bij Groep Caenen uit Middelkerke. Dat kantoor verhuurt aan de kust een honderdtal vakantiewoningen. “Je pand goed onderhouden is een absolute voorwaarde om vakantiegangers aan te trekken. Zorg er ook voor dat je appartement of huis uitgerust is met Wifi. Veel toeristen kunnen niet meer zonder. Voor hen kan dat een doorslaggevend argument zijn.”

Functioneel en sober

Voor wie zijn vakantieverblijf gaat inrichten, heeft Frank Rouseré van ERA La Plage nog enkele extra tips. “Ga voor een functioneel interieur. Voorzie een vaatwas- en wasmachine, investeer in ontdubbelde tweepersoonsbedden, zorg dat er voldoende servies aanwezig is en installeer een flatscreen met digitale tv en internet. Overdrijf niet met decoratie. Het is niet nodig om de zetel vol kussens te leggen en elke slaapkamer met tapijten uit te rusten. Prop de keukenkasten niet te vol, en laat de prullaria in de badkamer achterwege. Sober werkt eigenlijk het best. Als je de woning te chic inricht – met een lederen salon en overal gelakte meubels – dan voelt de huurder zich niet meer op zijn gemak.

Huisdieren welkom

En tot slot: ook met een garage, waarin eventueel zelfs plaats is voor fietsen, val je in de gratie van toeristen. Frank Rouseré: “De trouwe viervoeter mag je evenmin vergeten. Veel mensen kiezen een vakantie aan zee omwille van hun huisdier. Door de toegang van (kleine) huisdieren te verbieden, beperk je het potentieel van de woning.

Gemeente Middelkerke

De Gemeente Middelkerke publiceerde een volledig dossier over de leefbaarheid en investeringen in haar gemeente.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.