Garage Yoeri Van Massenhove

Een nieuwe garage openen, een groothandel starten, een extra magazijn bouwen: lange tijd was het in Middelkerke zo goed als onmogelijk. De bedrijvenzones aan de Oostendelaan en de Nieuwpoortlaan zaten overvol. Sinds de komst van De Kalkaert is er weer ruimte voor economische groei. Wij gingen met enkele nieuwkomers praten.

Aan de Kalkaertweg in Middelkerke bruist het van de bedrijvigheid. Verschillende ondernemers plantten er sinds mei 2014 hun nieuwe stek neer. Het terrein, dat 3,9 hectare groot is, is berekend op twintig bedrijven van maximum 5.000 m².

Betaalbare grond

Een van de nieuwkomers op de Kalkaert is schrijnwerker Steven Baudewijn. Samen met zijn vrouw woont hij aan de achterkant van het bedrijf, dat vooral uit werkruimte bestaat. In de toekomst richten ze er waarschijnlijk nog een toonzaal in. “Vroeger woonden we in Jabbeke. Het atelier lag op een halfuurtje rijden van ons huis. Maar altijd was ik wel iets vergeten, waardoor ik heel vaak van mijn woning naar mijn atelier en terug moest rijden. Daarom beslisten mijn vrouw en ik om een plek te zoeken waar we konden wonen én werken.”

Die vonden ze uiteindelijk op de Kalkaert in Middelkerke. “We wilden graag in de buurt van Brugge blijven. Oostende was een optie, maar daar was weinig ambachtszone beschikbaar. En dus kwamen we vrij snel in Middelkerke uit. De grond hier was betaalbaar, wat zeker doorslaggevend was.”

Snelweg dichtbij

Helemaal onbekend was Middelkerke voor Steven Baudewijn niet. “Ik heb hier in het verleden nog gewerkt. Ik wist dus dat het er aangenaam wonen en werken zou zijn. Na anderhalf jaar zijn we alleszins nog altijd tevreden. De Kalkaert is goed bereikbaar. Alles is dichtbij, ook de snelweg.”

Evenveel enthousiasme horen we bij Yoeri Van Massenhove en Nele Moerman. Eind september 2014 openden ze hun garage op De Kalkaert (foto). “We woonden al in Leffinge en hadden al wat klanten in de buurt. We zijn blij dat we vlakbij een plek hebben gevonden voor de garage. Dat mag niet eender waar. Binnenkort breiden we de garage trouwens nog een stukje uit.”

Propere gemeente

Nog op de Kalkaert vinden we de loods van Glenn Peel, die gespecialiseerd is in grond- en afbraakwerken. “We waren al enkele jaren op zoek naar grond geschikt voor dit soort activiteiten. Ik startte mijn bedrijf in 2013, in Gistel, maar daar werd het te krap. Om mijn materiaal te kunnen plaatsen, moest ik hier en daar extra opslagruimte huren. Omdat het gewoon erg praktisch is, kozen we ervoor om onze woning aan de loods te bouwen.”

Glenn Peel, die uit de streek afkomstig is, kwam met plezier terug naar Middelkerke. Voor zijn vrouw Sharon Galle, die in bijberoep schoonheidsspecialiste is, is het allemaal nog nieuw. “Ik merk wel dat het hier leeft. Er valt het hele jaar door wat te beleven. Het is ook een propere gemeente, dat vind ik heel positief.” 

De Kalkaert mag dan wel wat uit het centrum liggen, alle winkels en voorzieningen vindt Sharon Galle vlot bereikbaar. “We wonen dicht bij alle uitgangswegen en kunnen dus overal makkelijk naartoe. Voor de activiteiten van Glenn is hier ook meer potentieel dan waar we vroeger zaten. Voor ons is de balans dus zeer positief.”

Uitbreiding in 2017

Tot slot is er ook nog goed nieuws voor de bedrijven die meer dan 5.000 m² nodig hebben op het bedrijventerrein De Kalkaert. Tussen de Kalkaartweg en het rondpunt op de Oostendelaan komt een regionaal bedrijventerrein van 20 hectare groot. Bouwrijpe kavels zouden al beschikbaar zijn vanaf 2017.

Gemeente Middelkerke

De Gemeente Middelkerke publiceerde een volledig dossier over de leefbaarheid en investeringen in haar gemeente.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.