Middelkerke 2de populairste gemeente als tweede verblijf

Na Knokke-Heist telt Middelkerke het hoogste aantal tweede verblijven in Vlaanderen. Of het nu gaat om een huis in een vakantiedorp, een appartement, rijwoning of villa, de kustgemeente scoort voor alle woningtypes bijzonder hoog. En dat is toch wel uniek in Vlaanderen.

In een recente studie van de Vlaamse regering komt Middelkerke naar boven als een opvallend aantrekkelijke gemeente voor tweede verblijven. 8,4 procent van alle tweede verblijven (212.143) vind je terug in Middelkerke. Met 17.853 tweede verblijven volgt Middelkerke op korte afstand van koploper Knokke-Heist (18.805).

Wat is een tweede verblijf?

De gemeente Middelkerke definieert een tweede verblijf zelf als:

  • elke private woongelegenheid waarvan op 1 januari van het aanslagjaar geen persoon gedomicilieerd is.

Ze benoemt vervolgens expliciet welke woonvormen er onder de definitie vallen. Het gaat om:

  • landhuizen, (vakantie)villa’s, bungalows, studio’s, appartementen, weekendhuisjes, optrekjes en alle andere vaste woongelegenheden, inbegrepen de met chalets gelijkgestelde caravans of stacaravans

Vooral aan de kustlijn

Zoals verwacht liggen de tweede verblijven geconcentreerd aan de kustlijn. Voor de negen kustgemeenten samen tellen we 104.743 tweede verblijven. Middelkerke-Bad-West is goed voor een kwart van alle tweede verblijven. Daarna volgt de buurt rond het Casino. Niet alleen Middelkerke, ook de deelgemeenten Westende en Lombardsijde liggen goed in de markt.

Ook op campings en vakantieparken

In tegenstelling tot Knokke-Heist biedt Middelkerke heel wat woningen op campings en vakantiedomeinen aan. Ruim één op de drie (of 6.178) tweede verblijven ligt in zo’n recreatiepark. Alleen in Bredene (7.107) en De Haan (6.649) zijn dat er nog enkele honderden meer. 11.675 tweede verblijven staan ingeschreven als appartement, studio, villa of rijhuis.

Onderstaande tabel toont de vijf gemeenten met het hoogste aantal tweede verblijven. Hierin valt op dat Middelkerke voor de verschillende woontypes hoogt scoort.

TOP 5 van gemeenten met tweede verblijven

 

Aantal tweede verblijven in vakantiedomein

Aantal tweede verblijven in gewone gebouwen

Totaal

1. Knokke-Heist

837

17.968

18.805

2. Middelkerke

6.178

11.675

17.853

3. Koksijde

2.050

12.076

14.126

4. Antwerpen

75

12.474

12.549

5. De Haan

6.649

5.832

12.481

Tweede verblijvers is omvangrijke groep in Middelkerke

Van alle woningen in Middelkerke is bijna 60 procent in gebruik als tweede verblijf. Alleen De Haan gaat Middelkerke nog voor. In alle andere kustgemeenten – met uitzondering van Blankenberge, Oostende en Zeebrugge – is de verhouding tussen tweede verblijven en het totaal aantal woningen zo goed als fiftyfifty. Ter vergelijking: voor heel Vlaanderen ligt het percentage op 6,9.

Lees meer: Waarom kiezen voor Middelkerke voor je tweede verblijf?

Veel troeven

Uit al die cijfers kan je niet anders dan afleiden dat Middelkerke een bijzonder aantrekkelijke plek is voor een tweede verblijf. Veel Belgen (en in geringe mate buitenlanders) vinden in de kustgemeente een tweede thuis. De gemeente levert dan ook veel inspanningen om een aangename plek te creëren. Bovendien genieten tweede verblijvers van een fiscaal interessante regeling.

Lees meer: Investeren in kusttoerisme: 4 interessante troeven van Middelkerke

Bronnen: WES, SVR

Gemeente Middelkerke

De Gemeente Middelkerke publiceerde een volledig dossier over de leefbaarheid en investeringen in haar gemeente.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.